aA
Estijos karinių oro pajėgų vyriausiasis vadas Jaakas Tarienas spalio 28 d. socialiniame tinkle „Facebook“ rašė, kad jam gėda dėl tėvynainių, kurie skriaudžia ginti Estiją atvykusius juodaodžius NATO karius.
Estijos karinių oro pajėgų vadui gėda dėl estų
© AFP/Scanpix

„Šiandien man buvo nepatogu ir gėda dėl savo tėvynainių elgesio. Kartu su mokymuose Emari aerodrome dalyvavusiu JAV karinių oro pajėgų eskadrilės vyriausiuoju vadu poligone Tapoje stebėjome, kaip koviniai lėktuvai A-10 smūgiavo į taikinius, bendradarbiaujant su pabūklo taikytojais iš Estijos, JAV, Vokietijos ir kitų šalių. Gražus oras, geri mokymai“, - socialiniame tinkle rašo J. Tarienas.

„Paklausiau kolegos, kaip daugiau nei 300 asmenų eskadrilė jaučiasi Estijoje. „Tiesiog puikiai, labai graži šalis, estai didžiuojasi savo šalimi, namai sutvarkyti, gatvės švarios. Tik man kartais sudėtinga paaiškinti savo kariams, kodėl mieste su jais negražiai elgiamasi, nors mes čia atėjome tam, kad padėtume ir palaikytume jūsų šalį“, - man atsakė jis. Paprašiau patikslinti ir sužinojau, kad tiems sąjungininkams, kurių odos spalva skiriasi nuo vietos gyventojų odos spalvos, Taline dažnai tenka susidurti su žodiniais, o kartais net ir fiziniais puldinėjimais“, - tęsia J. Tarienas, rašo rus.DELFI.ee.

„Galėčiau imtis gražaus šio nederamo elgesio paaiškinimo, panaudodamas tipinius pasiteisinimus dėl sunkios mūsų praeities ir t.t., bet buvau ne tos nuotaikos. Pasakiau, kad man kaip estui labai gėda dėl tokių dalykų. Kolega atsakė, kad jam kaip žmogui gėda, kad tokie dalykai iš viso kur nors vyksta. Nors šiais savo žodžiais jis norėjo sušvelninti situaciją ir mano sumišimą, bet iš tiesų pasijaučiau dar prasčiau“, - teigia jis.

„Nenoriu pradėti naujo pokalbio dėl pabėgėlių. Kiekvieno asmeninis reikalas, ką jis galvoja apie pabėgėlių priėmimą Estijoje ar sienos statybas. Prašau, supraskite, kad svarstomas pabėgėlių priėmimo klausimas ir Estijoje esantys kitos rasės ir tautybės žmonės tarpusavyje nesusiję. Akla neapykanta svetimiems mus paverčia silpna ir izoliuota šalimi.

Niekaip neišprovokuotas prie viešbučio stovinčių žmonių užpuolimas kumščiais ar šauksmai „čiuožkite atgal į Nigeriją“ ramiai restorane vakarieniaujančiai grupei – tai ataka prieš žmones, ginančius mūsų šalies nepriklausomybę. Esant būtinybei jie pasirengę už mūsų laisvę atiduoti savo gyvybes, o tu, mažas „patriotiškas“ rasiste, ar esi pasirengęs tiek daug atiduoti už mūsų šalį?“ – piktinosi J. Tarienas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.