aA
Rusija trečiadienį lyg šaltu vandeniu apliejo Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos rezoliucijos projektą, kuriuo siekiama uždrausti per atakas Sirijoje naudoti statines su sprogmenimis, pareikšdama, kad tai keltų grėsmę tarptautinėms taikos deryboms.
JT šaltas dušas iš Rusijos – nepritarė sprogstamųjų statinių draudimui
© RIA/Scanpix

Didžioji Britanija, Prancūzija ir Ispanija paruošė dokumentą, smerkiantį sprogstamųjų statinių naudojimą, kuriame grasinama imtis sankcijų prieš Damasko režimą, kuris kaltinamas mėtantis sprogmenimis užpildytas statines ant civilinių objektų.

Paklaustas, ar Rusija palaiko Saugumo Tarybos veiksmus, kurių ji imasi siekdama uždrausti tokias statinių bombas, Rusijos ambasadoriaus pavaduotojas Piotras Iljičiovas pareiškė, kad „ne, ypač šiuo labai delikačiu metu“.

„Mes neturėtume kelti pavojaus pastangoms, kurių dabar imamasi“, – sakė jis žurnalistams.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas turėtų prisidėti prie savo kolegų iš JAV, Saudo Arabijos, Turkijos ir pirmą kartą Irano penktadienį Vienoje rengiamose derybose, kuriose bus kalbama, kaip užbaigti ketverius metus nesibaigiantį karą.

Egiptas, Libanas ir Europos Sąjunga taip pat patvirtino dalyvausiantys penktadienio derybose, kurios rengiamos baigiantis Rusijos oro pajėgų kampanijos Sirijoje pirmam mėnesiui.

Prancūzija tikėjosi artimiausiomis dienomis išplatinti rezoliucijos projektą, nepaisant abejonių, ar veto teisę turinti Saugumo Tarybos narė ir Sirijos sąjungininkė Rusija jam pritars.

Po daugelio mėnesių diskusijų parengtame projekte reikalaujama, kad Sirijos valdžia nedelsiant nutrauktų sprogstamųjų statinių naudojimą. Jame grasinama imtis priemonių prieš tuos, kurie nepaklus šiam reikalavimui.

Šis rezoliucijos projektas remiasi JT Chartijos septintuoju skyriumi, numatančiu jėgos arba sankcijų panaudojimą.

Žmogaus teisių grupės sako, kad režimo naudojamos sprogstamosios statinės nusineša daugiausia gyvybių ketverius metus nesiliaujančiame kare, nuo jų žūsta daugiau civilių gyventojų nei per „Islamo valstybės“ atakas.

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas neigia, kad jo pajėgos naudoja šiuos sprogmenis, tačiau Vakarai sako, kad tokios sprogmenimis užpildytos statinės yra mėtomos iš sraigtasparnių, kuriuos turi tik režimas.

Sirijos konfliktas nusinešė daugiau 250 tūkst. žmonių gyvybių, dar beveik 12 mln. žmonių – beveik pusė šalies gyventojų – buvo priversti palikti savo namus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.