aA
Vilniaus apygardos administracinis teismas antradienį kaip nepagrįstą atmetė Šiaulių apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojo Virginijaus Kulikausko skundą, kuriuo jis siekė panaikinti generalinio prokuroro jam skirtą tarnybinę nuobaudą.
Teismas nepanaikino nuobaudos Šiaulių prokurorui
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

Prokuroras buvo nubaustas pastaba, kai pareiškė nusišalinantis nuo korupcija kaltinamo Radviliškio rajono savivaldybės mero Antano Čepononio bylos, kai ji buvo perduota nagrinėti teismui. Pareigūnas teigė, kad jo tėvas yra bendravęs su politiku, byloje liudytoju apklaustas asmuo yra medžiotų būrelio, kuriam priklauso ir prokuroras, narys. Tačiau kol dvejus metus vyko bylos ikiteisminis tyrimas, prokuroras V.Kulikauskas nusišalinimo klausimo nekėlė. Vėliau jis nurodė, kad apie tėvo bendravimą su meru sužinojo tik 2014 metų rudenį pietaudamas pas tėvus.
Iškėlus klausimą dėl nusišalinimo, 2014 metų spalį tarp Šiaulių apylinkės vyriausiojo prokuroro pavaduotojo V.Kulikausko ir Šiaulių apygardos vyriausiojo prokuroro Aivaro Povilaičio vyko susirašinėjimas raštais - vadovas teikė V.Kulikauskui klausimus ir prašė patikslinimų.

Iš administracinės bylos dėl nuobaudos pagrįstumo matyti, kad V.Kulikauskas nuo 2011 merų gruodžio, kai buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl Radviliškio mero A.Čepononio ir kitų asmenų galimų nusikalstamų veikų, iki pat jo pabaigos 2014 metų kovo, jį organizavo, kontroliavo ir vadovavo.

Prokurorui V.Kulikauskui buvo pavesta teisme palaikyti valstybinį kaltinimą šioje byloje. V.Kulikauskas 2014 metų spalio 2 dieną raštu kreipėsi į Šiaulių apygardos prokuratūros vyriausiąjį prokurorą A.Povilaitį ir nurodė, kad negali palaikyti valstybinio kaltinimo Baudžiamojoje byloje ir nusišalina.

Šiaulių apylinkės vyriausiojo prokuroro pavaduotojas nurodė, kad meras A.Čepononis jo tėvui įteikė Mero padėkos ženklą, o tėvas su A. Čepononiu bendravo ne viename dalykiniame ir nedalykiniame susitikime.

V.Kulikauskas nurodė, kad šioje baudžiamojoje byloje kaip liudytojas apklaustas Ignas Jasiūnas dirbo bendrovėje „Leo statyba“ (šiai bendrovei A.Čepononio byloje yra pareikšti kaltinimai kaip juridiniam asmeniui), vyras yra Radviliškio rajono medžiotojų būrelio „Briedis“, kuriam priklauso ir prokuroras, narys. V.Kulikauskas pripažino, kad medžioklėje jam tenka asmeniškai bendrauti ir su kitais medžiotojų būrelio „Briedis“ nariais, kai kurie iš jų artimai bendrauja su bylos kaltinamaisiais.
Prokuroras pripažino, kad taip pat tenka bendrauti su buvusiu Radviliškio rajono savivaldybės meru Dariumi Braziu, kitais valstybės tarnautojais, kurie yra susiję su šioje byloje kaltinamais asmenimis darbo santykiais, asmeninėmis pažintimis, priklauso tai pačiai politinei partijai.

Gavęs tokį pranešimą, Šiaulių apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras A.Povilaitis raštu kreipėsi į pavaldinį, nurodydamas, kad jo nurodyti motyvai dėl nusišalinimo nuo valstybinio kaltinimo palaikymo A.Čepononio byloje nėra išsamūs. Siekdamas pašalinti bet kokias galimas abejones dėl pavaldinio asmeninio suinteresuotumo bylos baigtimi, paprašė pateikti papildomus paaiškinimus.

V.Kulikausko klausta, ar jis yra dalyvavęs nors viename savo tėvo ir A.Čepononio dalykiniame ar nedalykiniame susitikime, ar per šiuos susitikimus buvo aptariami, sprendžiami klausimai, susiję su baudžiamąja byla, ar A.Čepononis tiesiogiai ar netiesiogiai per pareiškėjo tėvą ar kitus asmenis yra bandęs ar daręs įtaką byloje.

Šiaulių apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojo prašyta nurodyti, nuo kada jis yra medžiotojų būrelio „Briedis“ narys, kas yra kiti pareiškėjo minimi medžiotojų būrelio „Briedis“ nariai, kurie artimai bendrauja su baudžiamojoje byloje kaltinamais asmenimis, ar per medžiokles aptariami, sprendžiami kokie nors klausimai, susiję su A.Čepononio baudžiamąja byla, ar kaltinamieji tiesiogiai ar netiesiogiai, per medžiotojų būrelio „Briedis“ narius ar kitus asmenis bandė ar darė V.Kulikauskui įtaką.

Prokuroras viršininkui atsakė, kad neišsprendus klausimo dėl valstybinio kaltinimo palaikymo pavedimo kitam prokurorui, jis turės pareigą remdamasis tais pačiais motyvais nusišalinti teisme.
Pasak A.Povilaičio, kaltinimo palaikymo pavedimas kitam prokurorui be pagrįstų motyvų gali daryti įtaką ikiteisminio tyrimo trukmei, taip pat gali būti pažeistas asmeninės atsakomybės už tyrimo sėkmę ir rezultatus principas. Prokuratūros vadovas pažymėjo, kad, vengdamas pateikti papildomą informaciją, V.Kulikauskas sąmoningai ir dirbtinai mėgina kurti neapibrėžtą situaciją, kuri gali pakenkti tiek jo, tiek visos prokuratūros prestižui ir autoritetui, padaryti žalą tarpinstituciniam pasitikėjimui ir bendradarbiavimui.

Atsakydamas į raštą, V.Kulikauskas nurodė, kad kaltinamieji tiesiogiai ar netiesiogiai jam įtakos nedarė, o jis ikiteisminiam tyrimui vadovavo laikydamasis įstatymų.

Tuomet Šiaulių apygardos prokuratūros vadovas kreipėsi į Prokurorų etikos komisijos pirmininką ir nurodė, kad Šiaulių apygardos prokuratūroje buvo surinkta medžiaga, sudaranti pagrindą manyti, kad V.Kulikauskas pažeidė Prokurorų etikos kodekso nuostatas.

Prokurorų etikos komisija konstatavo, kad V.Kulikauskas neišnaudojo galimybės aptarti susidariusios situacijos su aukštesniuoju prokuroru, iš esmės vengė geranoriško, kolegiško bendradarbiavimo, o vykdydamas Šiaulių apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro dviejuose raštuose duotus rašytinius pavedimus atsakyti į konkrečius klausimus, susijusius su nusišalinimu, elgėsi nepagarbiai ir neetiškai.

„Atsižvelgiant į nurodytus argumentus, konstatuotina, kad pareiškėjas, nepagrįstai delsdamas vykdyti teisėtą ir pagrįstą Šiaulių apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro rašte išdėstytą nurodymą, jį vykdydamas itin formaliai, netinkamai bendradarbiaudamas su aukštesniuoju prokuroru, šiam vykdant tiesiogines funkcijas ir priimant itin svarbų sprendimą dėl prokuroro, kuriam pavesta palaikyti valstybinį kaltinimą teisme rezonansinėje baudžiamojoje byloje, pakeitimo, pažeidė Prokuratūros įstatymą ir Prokurorų etikos kodeksą“, - sprendime konstatavo Vilniaus apygardos administracinis teismas.

A.Čepononio bylą Šiaulių apygardos teismas gavo pernai balandžio 9 dieną, ji pradėta nagrinėti tik šiemet. Kaltinimą šioje byloje palaiko prokuroras Andrejus Mirnyj. Teisme vyksta liudytojų apklausos, kaltinamieji nėra davę parodymų.

Konservatorius įtariamas korupcija nuo 2011 metų gruodžio. Jam pateikti kaltinimai dėl nusikaltimo organizavimo ir kurstymo, piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo.

Kovą vykusiuose savivaldybių tarybų ir tiesioginiuose merų rinkimuose A.Čepononis prieš socialdemokratą Kazimierą Augulį laimėjo antrajame ture,surinkęs 58,29 proc. balsų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.