aA
Pietų Sudano vyriausybė ir sukilėliai vykdė darė nusikaltimus civilių gyventojų atžvilgiu, todėl turi stoti prieš teismą, pareiškė Afrikos Sąjungos žmogaus teisių komisija.
Afrikos Sąjungos komisija: Pietų Sudano konflikto šalys darė karo nusikaltimus ir yra atsakingos už priverstinį kanibalizmą
© AP/Scanpix

Afrikos Sąjungos komisija Pietų Sudanui antradienį paskelbtoje savo ataskaitoje pateikė sąrašą padarytų nusikaltimų, tarp kurių minimi išnaudojimas, priverstinis kanibalizmas ir kūno dalių nukapojimas.

Joje taip pat pateikiami parodymai, kad 2013 metų gruodžio mėnesį sostinėje Džuboje prasidėjęs etninis smurtas galėjo būti iš anksto planuotas.

„Yra pagrįstas pagrindas manyti, kad žudynes, prievartavimus, seksualinio smurto veiksmus, kankinimus ir kitokius nežmoniškus veiksmus... vykdė abi konflikto šalys“, – sakoma ataskaitoje.

Tačiau joje taip pat priduriama, kad „nėra pagrįsto pagrindo manyti, kad buvo įvykdytas genocidas“.

342 puslapių ataskaitoje raginama įkurti tarptautinės bendruomenės palaikomą ir Afrikos vadovaujamą teismą, kuris teistų atsakingus už šiuos nusikaltimus.

Joje taip pat nurodoma, kad Afrikos Sąjungos taikos ir saugumo tarybai bus pateiktas „labai slaptas sąrašas“ su „galimų įtariamų nusikaltėlių“ pavardėmis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.