aA
Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė savo inicijuotas ir Seimo priimtas Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisas prieš balsų migraciją.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

Įstatymo pataisomis nustatyta, kad nuolatiniu savivaldybės gyventoju būtų laikomas tas asmuo, kuris savo gyvenamąją vietą savivaldybėje deklaravo likus ne mažiau kaip 90 dienų iki rinkimų dienos. Jeigu gyvenamoji vieta buvo deklaruota likus mažiau kaip 90 dienų iki rinkimų, jis teisę balsuoti turės toje savivaldybėje, kurioje gyvenamąją vietą buvo deklaravęs anksčiau.

Iki šiol įstatyme buvo įrašyta, kad balsuoti savivaldos rinkimuose gali nuolatiniai tos savivaldybės gyventojai, o jokių terminų dėl gyvenamosios vietos deklaravimo nebuvo.

D.Grybauskaitė pataisas inicijavo po to, kai per savivaldybių tarybų rinkimus kovą masinis piliečių gyvenamosios vietos perdeklaravimas iš vienos savivaldybės į kitą buvo pastebėtas Šalčininkuose, Vilniaus ir Alytaus rajonuose.

Anot Prezidentūros, iki šiol galiojusi tvarka sudarė sąlygas asmeniui balsuoti toje savivaldybėje, kurioje jis nuolat negyvena. Šalies vadovės teigimu, tai ne tik prieštarauja Konstitucijai, bet ir sudaro sąlygas manipuliuoti rinkėjų balsais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.