aA
Kai kurios valstybės palaiko, kad dalis Europos Sąjungos (ES) sankcijų Rusijai per artimiausią jų svarstymą būtų panaikintos, po susitikimo su ES užsienio reikalų įgaliotine Federica Mogherini sakė europarlamentaras Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas
© AP/Scanpix

Dėl paramos separatistams Rytų Ukrainoje Europos Sąjunga įvedė sankcijas Rusijos bankų, naftos bei gynybos sektoriams 2014 metų vasarą. 2015 birželį sankcijos buvo pratęstos pusmečiui.

„Kai kurios valstybės narės kalba apie tai, kad dalis sankcijų Rusijai gali būti panaikintos kaip padrąsinimo ženklas“, - BNS sakė G.Landsbergis.

Jis pats su tokiu požiūriu nesutiko, nes, pasak politiko, švelninti sankcijas nėra pagrindo. G.Landsbergis pareiškė nematantis ryškių situacijos pagerėjimo ženklų Ukrainoje, išskyrus galiojančias paliaubas.

Konservatorių partijos lyderio teigimu, Ukrainai iki šiol nesugrąžinta rytinių sienų kontrolė, separatistai neatitraukė ginkluotės nuo sutartų zonų, o Rusijos kariuomenės padaliniai vis dar yra Ukrainos teritorijoje.

„Bet koks kalbėjimas apie sankcijų atšaukimą diskredituoja Minsko susitarimus“, - sakė G.Landsbergis.

Jis vylėsi, kad įtakos sprendimui nešvelninti sankcijų Rusijai turės jo rengtas ir Europos Parlamente priimtas ES santykių su šia šalimi raportas.

Europarlamentaro teigimu, tas raportas gali lemti ES lyderių sprendimą dėl sankcijų Rusijai, nes jame Minsko susitarimai taip pat įvardyti kaip galima Rusijos priemonė švelninti santykius su Bendrija. Europos Vadovų Taryba dėl sankcijų Rusijai spręs gruodį.

„Iš tikrųjų, raportas pastiprina poziciją, kad sankcijos turi būti tęsiamos Rusijai“, - sakė jis.

Pasak G.Landsbergio, susitikime su F.Mogherini laiko skirta ir Rusijos dujotiekio „Nord Stream 2“ per Baltijos jūrą tiesimui. Šis dujotiekis bus tiesamas nuo Rusijos iki Vokietijos per Baltijos jūrą.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį nurodė pradėti tiesti beveik tūkstančio kilometrų ilgio magistralinį dujotiekį, kuris dujomis aprūpintų „Nord Stream 2“.

G.Landsbergis sakė esąs „stipriai sunerimęs“, kad ES institucijos „Nord Stream 2“ klausimu „tyli“.

„Ponia Mogherini mane informavo, kad diskusijos Europos Komisijoje apie tai vyksta ir galbūt ateityje pavyks sulaukti tam tikrų pareiškimų“, - teigė politikas.

„Tai nėra tik Vokietijos kompanijų ir Rusijos kompanijų sandoris. Turi būti suprastas ir Lenkijos, ir Lietuvos, ir Balkanų valstybių, ir Vidurio Europos valstybių interesas, kuris dabar yra pažeidžiamas, nepamirštant, kad vienas didžiausių nukentėjusių šiame projekte bus Ukraina“, - pabrėžė jis.

Projektą „Nord Stream 2“ tikimasi užbaigti iki 2019 metų pabaigos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.