aA
Klaipėdos miesto apylinkės teisme spalio 27 d. išnagrinėta baudžiamoji byla, kurioje romų tautybės moteris nuteista už tai, kad, prisistačiusi būrėja Veronika, 2012 m. pradžioje iš nukentėjusiosios apgaule išviliojo 26428,98 Eur vertės turtą, žadėdama ištiesinti kuprą ir išvaryti moteryje gyvenantį velnią.
Kaip būrėja Veronika tiesino kuprą ir varė moteryje gyvenantį velnią
© Shutterstock nuotr.

Teismas praneša, kad nukentėjusioji laikraštyje „Banga“ perskaitė padėką būrėjai, vardu Veronika, ten buvo nurodytas ir būrėjos telefono numeris.

Moteris nusprendė kreiptis ieškodama pagalbos, nes, kaip pati teigė, psichologiškai jautėsi palūžusi dėl gyvenime nutikusių įvykių bei negalios (turimos kupros), kurios medikai negalėjo išgydyti.

Kai paprašė būrėjos pasižiūrėti, kas jos laukia ateityje ir ar joje negyvena velnias, ši patvirtino, kad velnias tikrai joje gyvena ir kad moteris yra prakeikta. Tariama būrėja žadėjo jai padėti – ne tik išvaryti nelabąjį, bet ir pagerinti jos pačios ir artimųjų gyvenimą.

Kaltinamoji, pabendravusi su nukentėjusiąja, suprato, kad nukentėjusioji yra psichologiškai pažeidžiama, ir tuo pasinaudojusi pažadėjo jai padėti išspręsti kankinančias problemas. Būrėja aiškino, kad tam reikia atversti „gyvenimo knygą“, bet tai, esą, kainuoja pinigus. Tiesa, ji pati nežino, kiek pinigų reikės – tai sužinosianti tik atvėrusi „knygą“, kurios paskui užversti jau nebebus galima.

Būrėja prašė atverstą „gyvenimo knygą“ „uždengti“ pinigais, o jų neturint – daiktais. Taip pat teigė, esą „gyvenimo knyga“ pranešė, kad pas nukentėjusiąją bute yra negera aura, kuri neleidžia išvaryti prakeiksmo, todėl reikia surinkti visą namuose esantį auksą, kad iš jo maldomis būtų išvarytas prakeiksmas. Atlikus šiuos veiksmus, visos šeimos nelaimės susitvarkys, tačiau, to nepadarius, mirs ji pati ir pradės žūti jos artimiausi žmonės. Kaltinamoji pažadėjo, kad, „uždengus“ „gyvenimo knygą“, nukentėjusioji atgaus visus pinigus, daiktus ir visos bėdos susitvarkys.

Paveikta apgaulės nukentėjusioji atidavė pinigus, auksą, o kai turimo turto nebepakako, iš įvairių parduotuvių, sudarydama vartojimo kredito sutartis, įsigijo kaltinamosios išrinktus didelės vertės telefonus, nešiojamus kompiuterius, fotoaparatą.

Nukentėjusioji paaiškino, kad romų tautybės moteris nuolat ragino ja pasitikėti, nieko nebijoti, sakė, kad viskas susitvarkys, tad aklai ja patikėjo. Pamažu ji tapo psichologiškai priklausoma nuo kaltinamosios.

Kaltinamoji pripažino žinojusi, kad negali įgyvendinti savo pažadų, tačiau, manipuliuodama nukentėjusiosios psichologine būsena bei pasitikėjimu, įtikino moterį savo pažadų realumu, siekdama užvaldyti jos turtą. Tariama būrėja neprisistatė tikruoju vardu bei, atėjus jos pačios nurodytai pinigų ir daiktų grąžinimo dienai, pasišalino iš savo gyvenamosios vietos.

Teismo psichiatrijos ekspertizės aktas patvirtino, kad nukentėjusiosios emocinė būklė trukdė jai teisingai vertinti savo elgesį ir priimti teisingus sprendimus.

Kaltinamoji Rita Fišeraitė pripažinti kalta padariusi nusikaltimą, numatytą Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 182 straipsnio 2 dalyje, ir nuteista laisvės atėmimu 3 metams 6 mėnesiams, taip pat jai priteista 29 345,93 Eur turtinei ir 1000 Eur neturtinei nukentėjusiosios žalai atlyginti. Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo dienos apeliaciniu skundu gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui per Klaipėdos miesto apylinkės teismą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.