aA
Už 16-os eurų vertės alkoholio butelio priėmimą kaip kyšį – beveik 1320-ies eurų dydžio bauda: tokį sprendimą, dėl buvusio policijos patrulio T. Č., priėmė Šilutės rajono apylinkės teismas, remdamasis Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro Romo Jasevičiaus ir Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto poskyrio darbuotojų ikiteisminio tyrimo metu surinkta informacija.
Padėkojusi, kad nebuvo nubausta, moteris pridarė bėdų ir sau, ir pareigūnams
© DELFI (R. Achmedovo nuotr.)

Prokuratūra informuoja, kad brendžio butelį davusi trisdešimt ketverių metų klaipėdietė N. B. ir šioje byloje buvusi tarpininkė D. F. nubaustos beveik 1130-ies eurų dydžio baudomis.

Buvęs Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Šilutės rajono policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus Patrulių būrio vyresnysis patrulis T. Č., jo kolegė – Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Šilutės rajono policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus Prevencijos poskyrio tyrėja D. F. ir kyšį davusi uostamiesčio gyventoja N. B. į teisiamųjų suolą sėdo dėl 2013 metų lapkritį įvykdytos nusikalstamos veikos.

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto poskyrio darbuotojai buvo gavę kriminalinės žvalgybos informacijos, jog pareigūnė D. F. galimai piktnaudžiauja tarnyba. Tad vykdant Klaipėdos apygardos teismo nutartį, buvo atliekamas sankcionuotas prevencijos poskyrio tyrėjos sekimas, elektroninių ryšių tinklais perduodamos informacijos turinio kontrolė ir fiksavimas.

2013 metų lapkričio 20 dieną buvo gauta informacijos, kad klaipėdietė N. B. padariusi administracinį teisės pažeidimą susisiekė su pareigūne D. F., kuri pakalbėjusi su policijos patruliu T. Č. sutarė, kad uostamiesčio gyventojos padarytas administracinis teisės pažeidimas nebus įformintas, o už tai T. Č. gaus brendžio butelį.

Po savaitės, klaipėdietė N. B. alkoholio butelį, kaip padėką, kad jos pažeidimas nebuvo įformintas, perdavė tyrėjai D. F., o ši dovaną atidavė patruliui T. Č.

Nors nei vienas iš kaltinamųjų savo veiksmų dėl duoto ir paimto kyšio nepripažino, tačiau įrodymų dėl jų kaltės teismui pakako. Visi nusikalstami veiksmai buvo užfiksuoti atliekant sekimą, tad iškart buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, įtariamieji suimti, o T. Č. bute atlikta krata, paimtas brendžio butelis. Abu kyšininkavimu kaltinti policijos pareigūnai iš karto po įvykio buvo nušalinti nuo tarnybos.

„Ši byla atskleidžia, kad tiek mažesniuose miesteliuose, tiek rajonuose vis dar gajus mąstymas, jog nieko blogo, pasinaudojus pažįstamų pagalba, už paslaugą, t.y. neforminant pažeidimo, atsidėkoti policijos pareigūnui dovana. Dažnai nesuvokiama, kad alkoholio butelis ar saldainių dėžė taip pat yra kyšis, jei tokiu būdu siekiama išvengti atsakomybės už padarytus nusižengimus. Tačiau ši byla – įrodymas, kad tai nėra ir nebus toleruojama“, - dėkodamas Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto poskyrio darbuotojams už pagalbą išaiškinant pareigūnų kyšininkavimo atvejus, teigė ONKTS prokuroras Romas Jasevičius, vadovavęs šiam ikiteisminiam tyrimui.

Šiuo metu Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Romas Jasevičius vadovauja dar vienam ikiteisminiam tyrimui, kuriame yra įtariami du pareigūnai reikalavę kyšio, taip pat dar dvi panašios bylos, kuriose už kyšininkavimą kaltinami pareigūnai – jau pasiekusios teismą.

Šilutės rajono apylinkės teismo priimtas nuosprendis, dėl T. Č., D. F. ir N. B. įvykdytų nusikalstamų veikų duodant ir imant kyšį, jeigu nebus apskųstas, įsiteisės lapkričio 13-ą dieną.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.