aA
Maskva, spalio 28 d. (AFP-BNS). Pirmojo Sirijoje žuvusio Rusijos kario tėvai pareikalavo pakartotino palaikų tyrimo, dienraštis „Novaja gazeta“ pranešė trečiadienį, kitą dieną po to, kai jie pareiškė abejojantys kariuomenės pateiktu paaiškinimu, kad tas 19-metis pasikorė.
„Novaya Gazeta“: tėvams grąžintas Rusijos kario kūnas – itin blogos būklės
© Reuters/Scanpix

Vadimas Kostenka tapo pirmuoju Rusijos kariu, kurio mirtis buvo patvirtinta per jau keturias savaites besitęsiančią aviacijos smūgių kampaniją Sirijoje. Jaunuolio palaikai antradienį buvo grąžinti jo tėvams, kurie sakė netikintys, kad jų sūnus nusižudė.

Aleksandras Kostenka ir jo žmona Svetlana sakė, kad jų sūnus buvo džiugiai nusiteikęs, kai kalbėjosi telefonu su tėvais praeitą šeštadienį – tą pačią dieną, kai jis mirė vienoje oro pajėgų bazėje Sirijos Viduržemio jūros pakrantėje. Rusijos gynybos ministerija nurodė, kad karys nusižudė dėl problemų santykiuose su neįvardyta mergina.

„Novaja gazeta“ trečiadienį, planuojamą Vadimo laidotuvių dieną, rašė, kad kario palaikų būklė bloga. Laikraštis citavo kario dėdę, kuris sakė, kad vaikinui buvo sulaužyta nosis, žandikaulis ir kaklas, kad jam buvo pramušta kaukolė pakaušio srityje ir kad jo kūnas buvo perpjautas iki bambos.

Tuo tarpu oficialiame pranešime buvo nurodyta, kad mirtis įvyko dėl uždusimo, pridūrė „Novaja gazeta“.

Rusijos vyriausioji karinė prokuratūra trečiadienį paskelbė atskirą pranešimą, kad vykdomas tyrimas dėl V.Kostenkos mirties. Pasak jos, preliminaraus tyrimo išvados patvirtina, kad vaikinas pasikorė.

Vadimas Kostenka
Vadimas Kostenka
© vkontakte.com nuotr.

DELFI primena, kad Rusijos kariškiai antradienį pranešė, kad vienas jos pajėgų Sirijoje karys po budėjimo nusižudė; ši žūtis yra pirmoji tarp rusų šioje karo niokojamoje šalyje nuo Maskvos karo aviacijos bombardavimų pradžios praėjusį mėnesį.

Gynybos ministerija Maskvoje nenurodė šio kario pavardės, bet užsiminė, kad jis neva buvo susipykęs su savo mergina.

Oficialus pranešimas pasirodė po ankstesnės žinios, kurią antradienį naujienų agentūrai pranešė du Sirijoje tarnaujančio jauno kario Vadimo Kostenkos šeimai artimi žmonės ir kurioje buvo sakoma, kad šis karys mirė neaiškiomis aplinkybėmis tarnybos metu, o kitas šaltinis reiškė abejones, jog jis galėjo nusižudyti.

„Jis mirė“, – vienas šiai šeimai artimas asmuo sakė telefonu iš Krasnodaro, pabrėždamas, kad tiksli mirties priežastis nėra žinoma ir kad karys galbūt žuvo ne mūšyje. Šeimos draugas sakė sužinojęs apie V.Kostenkos mirtį šeštadienį.

Jo laidotuvės turėtų įvykti „savaitės viduryje“, pridūrė šaltinis, atsisakęs viešinti savo vardą.

Grigorijus Donskich, kuris tarnavo kartu su V.Kostenka Rusijoje ir gerai jį pažinojo, taip pat sakė, kad jaunasis karys į Siriją išvyko savo noru, ir pareiškė, kad netiki, jog jis nusižudė.

„Jis ne iš tų, kurie žudosi“, – sakė jis agentūrai AFP ir pridūrė, kad jo palaikai dar nesugrąžinti į tėvynę.

„Jis dar nepargabentas“, – sakė G.Donskich, turėdamas omenyje V.Kostenkos palaikus.

Naujienų agentūra AFP dar neišsiaiškino, ar 19-metis V.Kostenka iš pietinio Krasnodaro regiono, „išvykęs į Siriją kaip karys kontraktininkas“, yra tas pats asmuo, apie kurį pranešė Gynybos ministerija.

Toks gana greitas rusų kario mirties patvirtinimas yra neįprastas Rusijos kariškiams dalykas, ypač tokiu metu, kai pasaulio dėmesys yra sutelktas į Rusijos aviacijos bombardavimų Sirijoje kampaniją.

„Novaya Gazeta“: tėvams grąžintas Rusijos kario kūnas – itin blogos būklės
© Reuters/Scanpix

„Karys kontraktininkas, tarnavęs aviacijos bazėje „Hmeimim“ technikos specialistu, nusižudė po budėjimo poilsio metu“, – sakoma Gynybos ministerijos pranešime, kurį paskelbė Rusijos naujienų agentūros.

Ministerijos atstovas sakė, kad šio kario telefone rastos SMS žinutės leidžia spėti, kad jis nusižudė dėl problemų asmeniniuose santykiuose.

Atvejų, kai kareiviai žūsta neatsakingai elgdamiesi su ginklais, krėsdami pokštus arba nusižudydami, pasitaiko viso pasaulio kariuomenėse, o Rusijos kariuomenėje tai yra sena problema.

Tačiau ekspertai sako, kad Rusijos gynybos ministerija gali įvardinti šį atvejį kaip savižudybę, norėdami nuslėpti tikrą kario žūties priežastį.

Maskva rugsėjo 30 dieną pradėjo bombardavimo kampaniją Sirijoje, sakydama, kad atakuoja džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojus, kurie esą kelia pavojų Rusijai.

Rusijos karo lėktuvai kilo į operacijas Sirijoje iš Hmeimimo oro pajėgų bazės, kurioje taip pat yra dislokuota rusų karių, aptarnaujančių naikintuvus ir atliekančių kitas užduotis.

Rusija tikina, kad jos antžeminės pajėgos nedalyvauja karinėse operacijose Sirijoje. Iki šiol negauta jokių oficialių pranešimų apie kokio nors rusų kario žūtį karo draskomoje šalyje.

Vienas Kremliaus žmogaus teisių tarybos narys, kuris dirba gynybos ministerijoje ir gina karių teises, anksčiau antradienį naujienų agentūrai AFP sakė, kad nieko nežino apie V.Kostenkos žūtį.

Tačiau žmogaus teisių aktyvistas Sergejus Krivenka sakė, kad jo šaltiniai gynybos ministerijoje „maždaug prieš 10 dienų“ jam sakė, kad „toje bazėje“ Sirijoje žuvo vienas rusų karys.

„Tai buvo liga arba trauma“, – sakė S.Krivenka, Piliečių ir armijos teisių grupės vadovas.

Penktadienį „The Wall Street Journal“ pranešė, kad vienas rusų karys žuvo Sirijoje „dėl neatsargaus elgesio su ginklais“

Rusijos pareigūnai anksčiau neigė Kijevo ir Vakarų kaltinimus, esą Maskva siuntė savo reguliariąją kariuomenę į rytinę Ukrainą padėti prorusiškiems sukilėliams.

Visi pranešimai apie Ukrainoje žuvusius rusų karius buvo blokuojami, nors pačioje šalyje vienas po kito buvo laidojami žuvę kariai.

Rusijos pajėgų aviacijos smūgiai Sirijoje yra pirma stambaus masto Rusijos karinė operacija už buvusios Sovietų Sąjungos teritorijos ribų nuo 1979 metų invazijos į Afganistaną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.