aA
Ji atsirado kai LSDP vicepirmininkas Algirdas Sysas pateikė Seimui įstatymo projektą, kuris įveda progresinius mokesčius.
Aloyzas Sakalas
Aloyzas Sakalas
© DELFI / Valdas Kopūstas

To buvo galima tikėtis, nes LSDP suvažiavimo patvirtintoje programoje pabrėžiamas tokių mokesčių būtinumas. O kiekvienas partijos narys privalo vykdyti suvažiavimo nutarimus. Galima buvo tikėtis ir audringos ir priešiškos gerai apmokamų ekonomistų reakcijos. Ir ne tik ekonomistų, bet ir kai kurių gerai apmokamų žurnalistų, Lietuvos laisvos rinkos instituto gerai apmokamų ekspertų, turtingų kitų partijų atstovų Seime ir darbdavių organizacijų.

Juk kas iš jų gali norėti atsisakyti savo pajamų dalies? Nebent suprastų, kad visuomenės solidarumas tai tautos išlikimo būtina sąlyga. Suprastų, jog tikrojo, o ne apsimestinio, patriotizmo kertinis akmuo ir yra solidarumas.

Deja, minėtų ekspertų patriotizmo matas - tai eurų prikimšta nuosava piniginė, iš kurios laisva valia neskiriama nė cento tiems, kurie nebesuduria galo su galu.

Tokia patriotizmo atmaina vadintina piniginiu patriotizmu. Jos ideologinis pagrindas-tai liberalų dogma „skęstančiųjų gelbėjimas – pačių skęstančiųjų reikalas“. O jie esą skęsta tik dėl to, kad tingi dirbti.

Bet palikime ekspertų piniginį patriotizmą ir jų argumentus nukreiptus prieš progresinių mokesčių įvedimą. Gerai žinoma, kad norint ką nors mušti-lazdą visados surasi. Nenagrinėkime ir A. Syso pasiūlytų skaičių, nes jie gali būti dar keičiami, bet kalbėkime apie socialdemokratų principinę poziciją. Dabar jiems reikia rinktis vieną iš dviejų galimybių: nepritarti progresinių mokesčių įvedimui ar pritarti.

Nepritarus - parodysi kad LSDP iš esmės mažai skiriasi nuo liberalų. Juk dabartinė valdančios daugumos ir tuo pačiu LSDP politika labai artima liberalų politikai: žmogaus teises ir liberalai ir LSDP supranta vienodai, darbo pajamas apmokestina žymiai daugiau nei kapitalą, abi partijos kelia neapmokestinamą pajamų minimumą, kuris vienodai palengvina mokesčių naštą ir turtingiems ir vargšams. Tiesa, yra ir skirtumų tarp LLS ir LSDP.

Liberalai įmanytų – privatizuotų viską, kas tik įmanoma, įskaitant sveikatos apsaugą ir švietimą. Socialdemokratai su tuo nesutinka ir pirštu baksnoja į Konstituciją. Bet socialdemokratai nesipriešino liberalų įpirštai mokyklų ir universitetų „krepšelizacijai“, kuri šias įstaigas pavertė jaunuolių pirkliais.

Taigi nepritarus progresiniams mokesčiams socialdemokratai tik patvirtins a.a. A.Brazausko teiginį, kad „socialdemokratija –tai tas pat liberalizmas tik iki tam tikro laipsnio“. Jeigu jau taip tada kyla klausimas, kodėl rinkėjas turėtų balsuoti už tuos, kurie yra beveik liberalai, o ne už tuos, kurie yra tikri liberalai?

Ką gi laimi LSDP, nepalaikydama progresinių mokesčių idėjos? Gal, sakysite, turtingų rinkėjų paramą? Manau, kad turtingas rinkėjas palankesnis liberalams. Tuo tarpu mažas ir vidutines pajamas gaunantis rinkėjas nematys esamų partijų spektre nė vienos partijos, kuri atstovautų jų interesus. O nematydamas neis balsuoti sakydamas, kad „visos partijos vienodos“ arba balsuos už kokią nors vieno žmogaus partiją ar kokį nors naujadarą.

Dabar pakalbėkime apie tai, ką laimi ar pralaimi LSDP pritardama progresinio pajamų mokesčio įstatymui. Laimi pakankamai daug. Parodo rinkėjams, kad LSDP, tai ne liberalai, kuriems svarbūs tik turtingųjų interesai, bet yra ta partija, kuri gina mažas ir vidutines pajamas gaunančių (ir visai jų negaunančių) žmonių interesus.

Ir netgi Seime, jeigu pritrūktų balsų galutiniam įstatymo priėmimui, LSDP nariai parodytų, kurioms partijoms visiškai nesvarbūs neturtingų žmonių interesai.

Įdomu, kaip pasielgs TS-LKD krikščioniškasis sparnas, Darbo partija ir Tvarka ir teisingumas, ar jie išdrįs balsuoti prieš įstatymą. Juk tada rajonuose LSDP aktyvistai galėtų visiems sakyti: „ar matote, kuri partija gina jūsų interesus ir kurioms jūs visiškai neįdomūs“.

Neabejoju, kad jų veikla pažadintų rinkimams abejingą rinkėją, kuris ateitų ir balsuotų už LSDP. Prie jų prisidėtų ir „svieto lygintojų“ gretos, kurios visados jaučia didelį malonumą, kai mato, jog apkarpomos turtingų žmonių pajamos. Pagaliau laimi ir tai, kad Lietuva tampa tokia pat valstybe, kaip ir kitos vakarietiškos ES šalys. Laimi ir todėl, jog panaudojus papildomai gautas lėšas biudžetinių įstaigų tarnautojų atlyginimui didinti, privatus verslas bus priverstas kelti algas savo darbuotojams (konkurencija).

Na, o ką tada praranda LSDP? Neabejotinai turtingų rinkėjų paramą ir jų balsus, kurių ir taip neturi.
Tai kuriuo keliu pasuks socialdemokratai?