aA
Geriausiu Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) detektyvu tapo organizuotą cigarečių kontrabandininkų gaują demaskavęs Lazdijų rinktinės pasienietis Edgaras Garbenčius.
Geriausi VSAT detektyvai sugriovė kontrabandininkų praturtėjimo planus ir išaiškino kolegų nuodėmes
© VSAT

Nugalėtoju jį paskelbė tradicinio konkurso „Geriausias Valstybės sienos apsaugos tarnybos detektyvas“ komisija, o laureatas bus apdovanotas specialiame iškilmingame renginyje.

VSAT informuoja, kad Lazdijų rinktinės Kriminalinės žvalgybos skyriaus vyriausiojo tyrėjo E. Garbenčiaus iniciatyva pasieniečiai ėmėsi atidžiai domėtis Dzūkijoje veikusios itin gerai organizuotos cigarečių kontrabandininkų grupuotės veikla.

Buvo gauta duomenų, kad keli Alytaus apskrities gyventojai, kartu su Baltarusijos piliečiu organizavę neteisėtą rūkalų gabenimą į Lietuvą per vadinamąją „žaliąją sieną“, ieško būdų kontrabandines cigaretes gabenti vilkiku per Raigardo arba Šalčininkų pasienio kontrolės punktus.

Grupuotė, kurioje veikė ir du buvę pasieniečiai, mezgė korupcinius ryšius, derėjosi dėl vilkiko su rūkalais praleidimo iš Baltarusijos per valstybės sieną.

Patyrę kontrabandininkai buvo ėmęsi itin griežtos konspiracijos – keliolika kartų keitė mobilaus ryšio telefonus ir jų korteles, susirašinėjo sutartomis frazėmis, kaitaliojo transporto priemones, susitikimus bei pasitarimus organizuodavo įvairiose vietose – tiek nuošaliose, tiek viešose.

E. Garbenčius bei jam talkinę kolegos užfiksavo, kaip kruopščiai ruošiamasi pirmo stambaus krovinio gabenimui. Nuo praėjusių metų rugsėjo iki šių metų vasario kontrabandininkai organizavo seriją slaptų susitikimų, į Lietuvą bei atgal į Baltarusiją per Raigardo punktą nuolat zujo ir lietuvių bendrininkas baltarusis. Tvarkingus dokumentus sienai kirsti turėjęs užsienietis nuolat vykdavo į pasitarimus, derino ne tik rūkalų įsigijimo bei jų vežimo per sieną niuansus, bet ir rūpinosi tabako gaminių krovinio gabenimu į Lenkiją.

Šių metų gegužės pabaigoje Alytuje pareigūnai sulaikė krovininį vilkiką, kuriuo pagal tranzito deklaraciją iš Baltarusijos per Lietuvą į Lenkiją neva buvo gabenamas medžio granulių krovinys. Netrukus išsiaiškinta, jog tai tebuvo maskuotė – sunkiasvorėje transporto priemonėje buvo 700 dėžių, iš viso 350 tūkst. pakelių, kontrabandinių baltarusiškų cigarečių. Jų vertė Lietuvos rinkoje, įskaitant visus privalomus sumokėti mokesčius, yra daugiau kaip 840 tūkst. eurų.

Netrukus antrankiai buvo uždėti su šiuo krovinio gabenimu siejamiems šešiems lietuviams ir dviem baltarusiams. Jiems dėl kontrabandos pareikšti įtarimai bei paskirtos kardomosios priemonės – dokumentų poėmiai, rašytiniai pasižadėjimai neišvykti, nuolatinis registravimasis policijos įstaigose.

Antra vieta šių metų geriausio VSAT detektyvo konkurse atiteko Vilniaus rinktinės Imuniteto poskyrio vyriausiajam tyrėjui Mindaugui Kuprevičiui ir tos pačios rinktinės Kriminalinės žvalgybos skyriaus vyriausiajam tyrėjui Mariui Andrukoniui.

Šie pareigūnai, gavę patikimos informacijos apie neteisėtą disponavimą akcizais apmokestinamomis prekėmis, 2014 m. lapkritį pradėjo aiškintis kontrabandinių cigarečių gabenimo schemą iš vadinamosios Dieveniškių kilpos į Šalčininkus, o po to ir į iš anksto paruoštą sandėliavimo vietą Vilniaus rajone.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad grupė asmenų išties gabena rūkalus mikroautobusais, o jiems talkina korumpuotas Vilniaus rinktinės Gintaro Žagunio užkardos pasienietis.

Nesąžiningą kolegą demaskuoti pasiryžusiems kriminalinės žvalgybos bei imuniteto padalinių pareigūnams atliekamo tyrimo metu iškilo ir netikėtumų – kontrabandininkai savo neteisėtą veiką buvo perkėlę į Varėnos rajoną ir „pamiršę“ jiems talkinusį pasienietį. VSAT pareigūnams teko griebtis taktinių gudrybių, kad po vieno sumodeliuoto sulaikymo kontrabandininkai savo neteisėtą veiklą grąžintų į vadinamąją Dieveniškių kilpą Šalčininkų rajone. Tąkart pirmosiomis 2015-ųjų dienomis kelyje Druskininkai – Vilnius, ties Palukniu, buvo sulaikytas mikroautobusas. Juo du asmenys gabeno 22 dėžes, iš viso 11 tūkst. pakelių, kontrabandinių rūkalų.

Sausio pabaigoje VSAT pareigūnai, surinkę užtektinai įrodymų, Šalčininkų rajone sulaikė mikroautobusą, kuriame buvo 15 dėžių, iš viso 7500 pakelių, kontrabandinių baltarusiškų cigarečių. Tuo pat metu antrankiai buvo uždėti ir G. Žagunio užkardos pasieniečiui, leidusiam rūkalų prigrūstai transporto priemonei nekliudomai išvažiuoti iš Dieveniškių kilpos. Dar po kelių dienų buvo sulaikytas ir nusikalstamos veiklos organizatorius.

Vilniaus rinktinėje pradėto ikiteisminio tyrimo metu įtarimai iš viso yra pareikšti 7 asmenims, tarp kurių yra VSAT pareigūnas. Jis šiuo metu yra nušalintas nuo pareigų.

Trečią vietą šių metų geriausio VSAT detektyvo rinkimuose užėmė Ignalinos rinktinės Kriminalinės žvalgybos skyriaus tyrėjas Ričardas Jarošas. Bendradarbiaudamas su kolegomis iš kitų VSAT padalinių bei su Baltarusijos teisėsaugininkais jis demaskavo Indijos piliečio organizuotą migrantų gabenimo schemą iš Rusijos per Baltarusiją į Lietuvą.

Tyrimo kulminacija tapo Ignalinos rinktinės pasieniečių surengta migrantų iš Indijos ir jų gabentojų sulaikymo operacija Kaune. Sėkmingai realizavę surinktą žvalgybinę informaciją VSAT pareigūnai prie vieno daugiabučio sučiupo keturis nelegalius migrantus iš Indijos bei tris jiems talkinusius lietuvius. Tarp pastarųjų – ir sulaikymo metu pasieniečiams pasipriešinęs bei ašarinėmis dujomis tramdytas įtariamas neteisėtos veiklos organizatorius.

Visi geriausi 2015-ųjų pasieniečių detektyvai antradienį bus apdovanoti VSAT centrinėje įstaigoje vyksiančios iškilmingos ceremonijos metu.

Aštuntus metus „Geriausio Valstybės sienos apsaugos tarnybos detektyvo“ konkursas organizuojamas siekiant skatinti nusikalstamų veikų tyrimus atliekančius pasieniečius, profesionaliausiai bei operatyviausiai atskleidusius nusikaltimus, parodžiusius sumanumą ir iniciatyvą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.