aA
Žmonių, žuvusių Pakistane ir Afganistane per pirmadienį įvykusį stiprų žemės drebėjimą, skaičius padidėjo bent iki 311, bet pareigūnai sakė, kad gelbėtojams sunku pasiekti atokius rajonus požeminių smūgių paveiktoje teritorijoje, todėl aukų dar gali padaugėti.
Pietų Azijos žemės drebėjimo aukų skaičius perkopė 300
© AFP/Scanpix

Pasak afganų ir pakistaniečių pareigūnų, 7,5 balo žemės drebėjimas, kurio epicentras buvo giliai po Hindukušo kalnynu retai apgyventoje Afganistano Badachšano provincijoje, besiribojančioje su Pakistanu, Tadžikistanu ir Kinija, nusinešė bent 237 žmonių gyvybes Pakistane, o dar 74 – Afganistane.

Afganistano krizių valdymo ministras Waisas Ahmadas Barmakas sakė, kad jo šalyje dar bent 266 žmonės buvo sužeisti.

Gelbėtojai ieško likusių gyvų žmonių

Gelbėtojai antradienį skynėsi kelią per sunkiai pravažiuojamas vietoves ir Talibano kontroliuojamus rajonus, ieškodami likusių gyvų žmonių po smarkaus žemės drebėjimo Pakistane ir Afganistane, nusinešusio bent 277 žmonių gyvybes.

Tikėtina, kad aukų skaičius dar padidės, kai gelbėtojai pasieks atokius regionus, atkirstus nuo pasaulio 7,5 balo žemės drebėjimo sukėlusio žemės nuošliaužų, nutraukusio ryšių linijas ir pakursčiusio žmonių paniką griūvančiuose pastatuose.

Gyventojai, tarp jų vaikai ir senyvo amžiaus žmonės, padeda gelbėjimo pastangoms. Daugelis jų rausėsi nuolaužose, ieškodami išgyvenusiųjų.

Pakistano kariuomenė taip pat buvo mobilizuota ir pasiuntė medikų komandų, palapinių bei maisto davinių į nukentėjusius rajonus. Indija, kuriose santykiai su Islamabadu dažnai būna įtempti, pareiškė esanti pasiruošusi suteikti pagalbą.

Iki šiol šiurpiausiu epizodu, paaiškėjusiu po pirmadienį įvykusio žemės drebėjimo, buvo 12 mažamečių afganių žūtis per spūstį, kilusią, kai daugybė mergaičių mėgino išbėgti iš savo mokyklos pastato.

Daugiausiai aukų buvo rasta Pakistane: ten žuvo bent 214 žmonių, o dar per 1,8 tūkst. buvo sužeisti, nurodė krizių valdymo pareigūnai.

„Mieste sugriuvo daug namų ir pastatų“, – sakė vieno rajono šiaurės rytiniame Pešavaro mieste meras Arbabas Muhammadas Asimas.

Daug žmonių įstrigo po griuvėsių krūvomis, o pareigūnai perspėjo, kad aukų skaičius dar padidės.

„Pastatai siūbavo kaip švytuoklės – atrodė, kad nukris dangus“, – vienos Pešavaro krautuvės savininkas Tufailas Ahmedas pasakojo naujienų agentūrai AFP.

Afganistano pareigūnai sakė, kad patvirtinta bent 63 žmonių žūtis, o dar šimtai žmonių buvo sužeisti. Apie nukentėjusius žmones pranešimų gauta iš maždaug šešių provincijų, kurių šalyje yra iš viso 34.

Tačiau dideles teritorijas atokioje Badachšano provincijoje, kurioje buvo požeminių smūgių epicentras, ir kitus rajonus šalyje faktiškai kontroliuoja Talibanas, o tokia padėtis yra didžiulė kliūtis vykdyti bet kokias oficialias pagalbos pastangas.

„Šiandienos žemės drebėjimas buvo stipriausias ir įvykusių per pastaraisiais dešimtmečiais“, – pirmadienį sakė Afganistano administracijos vadovas Abdullah Abdullah.

Jo epicentras buvo netoli Džurmo miesto šiaurės rytų Afganistane, už maždaug 250 km nuo sostinės Kabulo. Požeminių smūgių židinys buvo maždaug 213,5 km gylyje, nurodė JAV Geologijos tarnyba (USGS).

Drebėjimas, kuris truko bent vieną minutę, supurtė pastatus Afganistane, Pakistane ir Indijoje, o tūkstančiai išsigandusių žmonių išbėgo į gatves.

Jis taip pat buvo juntamas Tadžikistane, Kirgizijoje ir Uzbekistane.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.