aA
Šiaurinėje Afganistano dalyje įvykęs stiprus žemės drebėjimas buvo jaučiamas nuo Kabulo iki Delio; per jį, daugiausia Afganistane ir Pakistane, žuvo daugiau nei 160 žmonių, kai kur dingo elektra, nutrūko komunikacijos.
Afganistane įvykęs žemės drebėjimas sudrebino ir kaimynines šalis, žuvo beveik 200 žmonių
© AFP/Scanpix
Šiaurinėje Afganistano dalyje pirmadienį įvykęs stiprus žemės drebėjimas buvo jaučiamas nuo Kabulo iki Delio; per jį, daugiausia Afganistane ir Pakistane, žuvo 215 žmonių, tarp jų ir 12 afganių moksleivių, kai kur dingo elektra, nutrūko komunikacijos.
Sužeista mažiausiai 1000 žmonių, šimtai namų sugriauta, žemės drebėjimui supurčius visą Indostano pusiasalį ir privertus tūkstančius persigandusių gyventojų bėgti lauk iš pastatų Afganistane, Pakistane ir Indijoje.
7,5 balo žemės drebėjimo epicentras buvo Hindukušo kalnuose netoli Džurmo miesto šiaurės rytų Afganistane, maždaug 250 km nuo Kabulo ir 73 km į pietus nuo Badachšano provincijos sostinės Faizabado, tačiau jo židinys buvo giliai – apie 213 km gylyje, nurodė JAV Geologijos tarnyba (USGS). Ši retai apgyventa provincija ribojasi su Pakistanu, Tadžikistanu ir Kinija.
„Jau pirmieji pranešimai parodė, dka esama daugybės žuvusiųjų, patirti didžiuliai finansiniai nuostoliai Badachšane, Tachare, Nangarhare, Kunare ir kituose regionuose, taip pat ir sostinėje Kabule“, – sakė Afganistano vyriausiasis vykdomasis pareigūnas Abdullah Abdullah.
Afganistane patvirtinta 63 žmonių žūtis, iš jų 30 žuvo Kunaro provincijoje.
Pakistane žuvusiųjų yra mažiausiai 152; kariškiai mini 123 žuvusius ir 956 sužeistus asmenis. Pareigūnai perspėja, kad aukų skaičius augs, nes nutrauktos telefono linijos, nėra ryšio su daugeliu vietovių.
Afganistane, į vakarus nuo Badachšano esančioje Tacharo provincijoje vienoje mergaičių mokykloje pradėjus drebėti pastatui kilo spūstis, per kurią žuvo 12 mokinių, anksčiau nurodė provincijos gubernatoriaus atstovas Sonatullah Taimoras. Dar 42 mergaitės buvo nuvežtos į provincijos sostinės Talukano ligoninę.
Tuo tarpu Nangarharo provincijoje, besiribojančioje su Pakistanu, žuvo aštuoni žmonės, sužeisti 78 . Pasak šios provincijos policijos atstovo Hazrato Hussaino Mashreqiwalo, Džalalabado mieste sugriuvo keli pastatai, apie sugriovimus pranešta ir iš kai kurių kaimo rajonų.
Pakistane savivaldos reikalų ministras Inayatullah Khanas sakė, kad žuvusiųjų skaičius vien Chaibero Pachtunchvos provincijoje šoktelėjo iki 121.
BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.