aA
Lenkijos konservatyviai dešiniųjų partijai „Įstatymas ir teisingumas“ laimėjus rinkimus dvišaliuose santykiuose ypatingų permainų tikėtis nereikia, bet Europos kontekste gali kilti šiokių tokių įtampų dėl pabėgėlių problemos, sako Lietuvos politikai.
Jaroslawas Kaczynskis, Beata Szydlo
Jaroslawas Kaczynskis, Beata Szydlo
© AFP/Scanpix

Prezidentė Dalia Grybauskaitė po Lenkijos parlamento rinkimų tikisi konstruktyvaus bendradarbiavimo su Varšuva ekonomikos ir saugumo srityse.
„Aš tikiuosi, kad konstruktyvus bendravimas, kokį iki šiol turėjome, ypač ekonominėje srityje, įvairių projektų srityje ir ypač saugumo srityje, tikiuosi, išliks ir toliau“, - žurnalistams Vilniuje pirmadienį sakė D. Grybauskaitė.

Ji sakė „nenorinti spėlioti“, ar Vilniaus ir Varšuvos santykiai taps labiau įtempti tautinių mažumų klausimu. „Visada tikiuosi geriausio“, - pridūrė šalies vadovė.

Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

„Be jokios abejonės, mes matysime euroskeptiškesnį Lenkijos elgesį Europos arenoje. Bus įdomu stebėti Lenkijos elgesį migracijos pabėgėlių kontekste. Vokietijai buvo labai svarbus Lenkijos apsisprendimas migrantų atžvilgiu, manau, tai („Įstatymo ir teisingumo“ pergalė) gali padidinti ir tam tikrą (Vokietijos kanclerės) Angelos Merkel nerimą, iš Lenkijos Vyriausybės sulaukti gerokai atsargesnio ir įvairiomis sąlygomis aplipdyto elgesio“, - BNS sakė europarlamentaras liberalas Petras Auštrevičius.

Petras Auštrevičius
Petras Auštrevičius
© DELFI / Kiril Čachovskij

Socialdemokratai Užsienio reikalų komiteto vadovas Benediktas Juodka ir Europos reikalų komiteto vadovas Gediminas Kirkilas pabrėžia, jog su dabartine valdančiąja dauguma Lenkija akcentuos saugumo klausimus, ir tai atitinka Lietuvos interesus.

„Ši partija pasižymi euroskeptiškumu, tai visi žino, bet aišku, tai, kad jie turės prezidentą ir visą Vyriausybę, labai sustiprins jų pozicijas. Manau, kad tam tikrų įtampų Europos Sąjungoje gali kilti, iš kitos pusės, ši valdžia bus labai stipriai orientuota į saugumo stiprinimo klausimus, santykiai su JAV, NATO, mums šiuo atveju tai tinka“, - BNS sakė G.Kirkilas.

Gediminas Kirkilas
Gediminas Kirkilas
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

„Europiniame kontekste priešrinkiminiame etape „Įstatymo ir teisingumo“ politikų retorikoje buvo labai dažnai kritikuojama ES pozicija migracijos klausimais. Europiniame kontekste gali būti šiokių tokių nesusipratimų dėl migracijos, pabėgėlių, o tai labai svarbi ES problema. Gali būti, kad tai buvo daugiau priešrinkiminis akcentas, bet vienintelis dalykas, kuris galėtų keistis ES kontekste - šioks toks nesolidarumas su ES politika migracijos klausimais. Politika dėl Lietuvos neturėtų labai keistis, man atrodo, Lietuva ir Lenkija, kaip buvo, taip ir liks labai svarbūs strateginiai partneriai, ypač kalbant apie bendrą gynybos platformą, narystę NATO ir t.t. Turiu vilčių, kad ir mūsų dvišaliai santykiai gal ir pagerės“, - rinkimų rezultatus BNS komentavo B.Juodka.

Liberalų sąjūdžio atstovas P.Auštrevičius kalbėdamas apie dvišalius Lietuvos ir Lenkijos santykius sakė laukiantis iš kaimyninės šalies politikos daugiau pragmatizmo. „Dėl mūsų dvišalių santykių, aš tikiuosi, kad naujoji Lenkijos Vyriausybė nesiims sprendimų, kurie vienu ar kitu atveju būtų grįžimas į praeitį, savotišką uždarą ratą, kaltinant nebūtais dalykais ir naudojant tai politiniams tikslams. Atvirai tariant, ir dabartinės Vyriausybės,sakyčiau, šaltokas požiūris į dvišalius santykius nuteikia nekaip, norėtųsi, kad šaltumo būtų mažiau, o galimai pragmatizmo - daugiau“, - sakė P.Auštrevičius.

G.Kirkilas tuo tarpu sako, jog sunku prognozuoti, kaip klostysis Lietuvos ir Lenkijos santykiai. „Dėl santykių su Lietuva, kol kas sunku prognozuoti. Gali būti, kad bus santykiuose daugiau įtampų, gali būti ir priešingai, man pačiam yra mįslė, aš galiu tik remtis praktika, kas buvo anksčiau, o anksčiau buvo gana konstruktyvus bendradarbiavimas“, - sakė G.Kirkilas.

Tuo tarpu Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis dešiniųjų pergalę vadino „teigiamu ženklu“ Europai.

Politikai po rinkimų Lenkijoje: Europos kontekste galimos įtampos
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

„Laimėjo partijos, kurios turi tam tikrą tradicinę ideologiją, tam tikrą dvasią, tai pagarba šeimai, savo tradicijoms, krikščionybei, o pralaimėjo partijos, kurios norėjo įvesti naujoves. Bet lenkų visuomenė yra giliai tikinti visuomenė, ir tai dar kartą įrodo, kad toks aštrus liberalizavimas Lenkijos piliečiams nepriimtinas. Ir tai geras signalas visai Europai, kadangi Europa tapo didinga dėl savo krikščioniškų šaknų“, - BNS sakė V.Tomaševskis.

Lietuvos lenkai, pasak V.Tomaševskio, jokių permainų dėl pasikeitusios valdžios Lenkijoje neturėtų pajusti.

„Kalbant apie Lietuvos lenkus, Lenkijos politikai savo tautiečių užsienyje atžvilgiu kalba viena kalba, ir šitais klausimais yra tam tikras konsensusas. Rugsėjo mėnesį buvo priimta rezoliucija lenkų Seimo, paremti lenkų tautinių mažumų švietimą Lietuvoje, ir visos partijos palaikė šitą rezoliuciją, tai parodė tam tikrą sutarimą ir konsensusą, šioje srityje sunku ir komentuoti, kokie galėtų būti pasikeitimai, nes visos partijos (šuo klausimu) kalbėjo viena kalba“, - sakė Lietuvos lenkų partijos vadovas.

Balsavusių rinkėjų apklausa rodo, kad Lenkijos opozicinė konservatyvioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ sekmadienį parlamento rinkimuose triuškinamai nugalėjo valdančiąją centristinę Piliečių platformą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.