aA
Mokslininkai išrado pirmąją vakciną, kuri apsaugo nuo lytinių organų herpeso. Tačiau egzistuoja vienas esminis trūkumas: ji veikia tik moteris ir tik tuo atveju, jei jos nėra turėję nušalimo žaizdų.
Atradimai yra stebinantys. Iki šiol nebuvo išrasta jokios vakcinos, kuri veiktų tik vieną lytį. Ekspertai teigia, kad tai gali sukelti nenumatytus sunkumus, kuriant kitas vakcinas nuo lytiniu būdu perduodamų ligų, tokių kaip AIDS.

Rezultatai buvo ne visiškai tokie, kokių tikėjosi vakcinos išradėjas Smith Kline Beecham, kai pradėjo savo tyrimus dar prieš gerą dešimtį metų. Be abejo, tam, kad vaistai būtų patvirtinti, bus reikalingi tolimesni tyrimai, taigi, kompanija ir toliau tobulina savo produktą.

Nepaisant to, gydytojai teigia, kad vakcina, siūlanti nors ir dalinę apsaugą nuo chroniškų ligų, yra verta dėmesio. Vienintelė kita lytiniu būdu perduodama liga, kurią galima sustabdyti vakcinos pagalba, yra B hepatitas.

Lytinių organų herpesas ir šaltosios žaizdos yra susiję. Herpes simplex 1 tipo virusas HSV-1 sukelia karščiuojančias pūsles burnos srityje, o HSV-2 iššaukia žaizdas ant lytinių organų. Kartą įgytos, šios infekcijos trunka visą gyvenimą.

Abi infekcijos su amžiumi tampa vis dažnesnės. Neseni tyrimai teigia, kad JAV 45 milijonai žmonių, vyresni nei 12 metų amžiaus, yra užsikrėtę lytinių organų herpeso virusu.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.