„Saudo Arabija pirmą kartą įžengė į Lenkijos rinką tiekdama žaliavą per Gdanską", - sakė I. Sečinas.

Lenkijoje Saudo Arabijos tiekiama nafta konkuruos su Rusijos tiekiama žaliava. „Rosneft" vadovas nepatikslino Saudo Arabijos į Lenkiją tiekiamų žaliavos apimčių, bet nurodė, kad arabų naftos kaina yra žemesnė nei Rusijos „Urals" naftos kaina.

Kaip pranešė šaltinis iš prekybos sferos, pirmasis naftos krovinys atkeliavo į Gdanską rugsėjo 21 dieną. Jis patvirtino, kad Saudo Arabija parduoda pigesnę žaliavą nei „Urals".

Lenkija gavo mažiausiai tris partijas. („Brent") nuolaida tiesiog stebuklinga (lyginant su „Urals"). Žaliava tiekiama į Gdanską", - pranešė šaltinis.

Anot šaltinio, Saudo Arabijos nafta pasiekė naujas rinkas paaštrėsiančios konkurencijos su Irano ištekliais išvakarėse. „Jie nori užimti dalį rinkoje, konkrečiai, Lenkijoje, prieš grįžtant Iranui, po to, kai jam bus atšauktos sankcijos.

Rusijos nafta „Urals" praranda pozicijas Europos naftos rinkoje dėl daug pigesnių naftos rūšių srauto iš Artimųjų Rytų, ir šis spaudimas nepaliaujamai auga, teigia analitikai.

Naftos perteklius pasaulinėje rinkoje išliks per visus ateinančius metus dėl sulėtėjusio pasaulinio vartojimo ir beveik rekordinės didžiausių Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) gamintojų gavybos, prognozuoja Tarptautinė energetikos agentūra (IEA).

Rusijos energetikos ministerijos prognozėmis, naftos gavyba Rusijoje šiais metais išaugs nuo 527 iki 531 mln. tonų, o eksporto apimtys - nuo 223 iki 235-237 mln. tonų.