aA
Nepaisant išsprogdintos – lyg tyčia, šiuo metu – Sirijos pabėgėlių bombos, Ukrainos byla dar neišstumta visai iš galvų ir darbotvarkių.
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

Šiomis dienomis Lenkijos Sopote vykusiame penktajame tarptautiniame Naujųjų idėjų forume Ukrainai kaip šaliai buvo skirta pusantros valandos, minėta dažnai, o atskirai dar pristatyta specialus lenkų – vokiečių sociologinis tyrimas, ką ukrainiečiai mano apie Vakarus, Europos Sąjungą ir Sąjungos nares.

Tyrėjai nuosekliai vardijo padėtį ir problemą kaip Ukrainos-Rusijos konfliktą. Bent jau skaidriau negu visi smegenų praplautininkai, taip pat Lietuvos, plepantys apie „konfliktą Ukrainoje“. Kažkur ne Europoje, toli nuo jos, ir nežinia kieno su kuo. Išties tai Rusijos-ES konfliktas.

Kaip mato dalyką patys ukrainiečiai, ir ko jie laukia? Nepaisant pateiktų klausimų atsargumo, nes išvengta net žodžio „karas“, padėtis ir savaime aiški. Labiausiai reikia tiesos ir teisingų žodžių.

„Tiesa padarys jus laisvus“ – tai Naujasis Testamentas, kuris vis dar pernelyg naujas. O jei tiesos žodis yra karas, tai troškimas Nr. 1 yra taika. Sustabdykite Putino karą! Juk nebuvo tokių baisybių, kol į Ukrainą neatėjo Putinas.

Taigi taika yra didžioji reikmė ir siekiamybė. Ori taika, ne nauja kolonijinio pažeminimo forma. Balsuojantiems už naujus karus Rusijos putinistams įjunkite seną, rečiausią sovietmečio plokštelę „Chotiat-li russkije vojny?“

Galų gale samdiniai paskelbė, kad karas baigtas... Kremlius tyli.

O Ukraina vis dar laukia, ar bus jai leista kurti norimą europietišką visuomenę ir valstybę. Jai reikia nuoširdesnio europiečių palankumo, labiau nepriklausomos Europos. Atsimename visa tai iš savo patirties.

Šių metų pabaigoje turi įsigalioti ir pradėti veikti Ukrainos asocijuotos narystės ES sutartis.

Ar nesutrukdys kažkieno – gal Rusijos įtakos agentūrų – primestas Olandijos piliečių referendumas dėl tos sutarties ratifikavimo?

Lyg olandai dar per mažai būtų gavę į savo gerbiamą veidelį, kai putinistai virš Ukrainos numušė Malaizijos lėktuvą. Su olandų vaikais, lėlytės mėtėsi stepėje.

Ukraina laukia Europos žodžio: mes norime jūsų, mums reikia jūsų!

Tartum sakytų: neišduokite mūsų, o sykiu ir savęs.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.