aA
Ketvirtadienį Oregono Umpkvos bendruomenės koledže ugnį paleidęs užpuolikas nušovė dešimt žmonių. Tai naujausia masinių žudynių tragedija, sukrėtusi Jungtines Valstijas.
JAV sukrėtė kraupios šaudynės: prakalbo liudininkai
© AP/Scanpix

Anksčiau buvo pranešta, kad aukų skaičius – mažiausiai 13, o sužeista dar apie 20. Kaip skelbta, aukų skaičius gali kisti, nes daug sužeistųjų yra kritinės būklės.

Iš pradžių pranešta apie 7, paskui skaičius šoktelėjo iki 15, bet po kurio laiko buvo pranešama apie 13 žūčių. Vėliau pareigūnai atsisakė manipuliuoti skaičiais, matyt, kad jie dar gali kisti. CNN, remdamasi vietiniais pareigūnais, nurodė kad mažiausiai 20 asmenų būklė yra kritiška, vienai moteriai šauta į krūtinę.

Žiaurus išpuolis įvykdytas ryte (apie 21 val. Lietuvos laiku) netoli Rouzburgo miesto esančios Umpkvos bendruomenės mokykloje „Umpqua Community College“. Tai yra maždaug už 180 mylių į pietus nuo Portlando. Šerifo tarnyba tinkle „Twitter“ nurodė, kad apie šaudymą koledže pranešimas buvo gautas 10 val. 38 min.

Po kurio laiko Oregono gubernatorė Kate Brown, išreikšdama užuojautą aukų artimiesiems ir susirūpinimą dėl įvykusios tragedijos, brifinge taip patvirtino, kad šaudęs 20-etis vyras nebegyvas.

Duglaso apygardos šerifas Johnas Hanlinas per spaudos konferenciją sakė, kad pareigūnai, gavę pranešimą apie šaudymą vienoje klasių, skubiai nuvyko į Umpkvos bendruomenės koledžą. „Atvykę jie rado šaulį viename pastatų. Pareigūnai su juo susišaudė, – sakė jis. – Šaulys buvo neutralizuotas“. Vėliau jis pridūrė: „Šaulys negyvas“.

Apie jauno vyro siaubingo išpuolio motyvus pareigūnas taip pat nekalbėjo. Jie tiriami. Iš pradžių buvo nežinomos detalės apie įtariamąjį, buvo informacijos, kad jis ar ji yra sulaikytas. Pasirodė informacija, kad žudikas prieš šaudamas klausė žmonių religijos, bet paskui vis dėlto šaudė atsitiktinai. Taip pat nepatvirtintais duomenimis, apie savo ketinimus jis paskelbė socialiniuose tinkluose. Visus šiuos gandus pareigūnai atsisakė patvirtinti arba paneigti tai.

„Twitter“ vartotojas tikino aptikęs galimai žudiko pranešime socialiniame tinkle „Imgur“.

Šaudė į krikščionis

Užpuolikas, kuris pradėjo šaudyti Oregono Umpkvos bendruomenės koledže, taikėsi būtent į krikščionis, tvirtina vienos sužeistos studentės tėvas.

Prieš stuburo operaciją Anastasia Boylan savo tėvui ir broliui spėjo papasakoti, kad užpuolikas šaudydamas įžengė į auditoriją. Joje buvęs profesorius buvo nušautas tiesiu taikymu. Kiti žmonės buvo sužeisti, pasakojo ji savo šeimai.

Visi auditorijoje buvę žmonės puolė ant grindų.

Užpuolikas, užtaisydamas savo šautuvą, liepė atsistoti tiems studentams, kurie yra krikščionys, teigė A. Boyland.

„Jie atsistojo, o jis pareiškė: „Gerai, kadangi esate krikščionys, išvysite Dievą jau po sekundės“, - cituodamas dukters žodžius CNN pasakojo A. Boyland tėvas Stacy.

Tai naujausia masinių žudynių tragedija, sukrėtusi Jungtines Valstijas.

Daugybė teisėsaugos šaltinių nurodo, kad šias žudynes surengė 26 metų Chrisas Harperis Merceris. Tyrėjai apklausė jo šeimos narius ir draugus.

„Aš neįvardysiu užpuoliko, - sakė J. Hanlinas. – Nesuteiksiu jam tos garbės, kurios jis veikiausiai siekė“.

Valdžia dėkojo teisėsaugai už greitą reakciją, kuri neleido aukų skaičiui dar labiau padidėti.
Vienas policijos pareigūnas sakė, kad užpuolikas buvo užsidėjęs neperšaunamą liemenę ir buvo ginkluotas iki dantų. Jis turėjo daug amunicijos, kurios būtų pakakę ilgam susišaudymui.
J. Hanlinas teigė, kad taktinės komandos ir sprogmenų būriai patikrino koledžo pastatus ir šiuo metu tikrina šimtus automobilių, stovinčių koledžo teritorijoje.

„Ir tuomet jis juos nušovė“.

B. Obama vėl ragina griežtinti ginklų įstatymus

Po dar vieno kruvino incidento, kai JAV universitete šaulys ketvirtadienį nušovė mažiausiai dešimt žmonių ir daugiau kaip 20 sužeidė, pastebimai sukrėstas prezidentas Barackas Obama vėl pareikalavo griežtinti ginklų įstatymus. „Mes esame vienintelė pažangi šalis Žemėje, kurioje kas kelis mėnesius įvyksta masinės šaudynės“, - Baltuosiuose rūmuose Vašingtone pareiškė prezidentas.

Anot jo, rutina tapo ir panešimai žiniasklaidoje apie mirtinas šaudynes, ir po to vykstantys debatai. B. Obama priminė ypač plačiai nuskambėjusius atvejus Kolumbine ir Auroroje (Kolorado valstija), Niutaune (Konektikutas) ir Čarlstone (Pietų Karolina).

Pasak B. Obamos, būtina keisti ginklų įstatymus. Tačiau tam jam esą reikalinga įstatymų leidėjų 50-yje valstijų ir Kongreso parama. Čia daugumą abiejuose parlamento rūmuose turintys respublikonai iki šiol blokavo prezidento iniciatyvas dėl griežtesnių ginklų įstatymų.

„Maldų nepakanka“, - pabrėžė prezidentas. Esą negali taip būti, kad asmuo, norintis pakenkti kitiems žmonėms, galėtų „taip lengvai“ įsigyti ginklų.

Ketvirtadienį Oregono valstijoje ginkluotas asmuo nušovė mažiausiai dešimt žmonių. Šaulys vėliau žuvo per susišaudymą su policija.

Budėjo tik vienas apsaugininkas

Vietinė ugniagesių tarnyba socialiniame tinkle „Twitter“ patarė žmonėms laikytis atokiau nuo šios mokyklos. Nors įtariamasis buvo sutramdytas (kurį laiką buvo neaišku, ar sulaikytas, ar nukautas), žmonės ilgokai buvo raginami laikytis atokiai nuo apsuptos teritorijos. Studentai ir dėstytojai autobusais buvo skubiai išvežti į saugesnes vietas.

Policija šukavo patalpas vieną po kitos, norėdami įsitikinti, kad nėra daugiau piktadarių ir aukų. Perimetre dirbo daug medikų.

Įvykį tiria ne tik vietos policija, bet ir FTB.

Rouzburgo laikraščio „News Review“ fotografas sakė matęs, kaip žmonės įkeliami į daugybę greitosios pagalbos mašinų, kurios po to važiavo į vietinę ligoninę.

Buvęs Oregono bendruomenės koledžo, kuriame mokosi apie 3300 jaunuolių, vadovas Joe Olsonas sakė, kad mokykloje tuo metu budėjo tik vienas apsaugininkas, kuris buvo beginklis.

J. Olsonas iš savo posto pasitraukė šiemet birželį; jis buvo Umpkvos bendruomenės koledžo Rouzburge prezidentas. Pasak jo, penai šioje mokslo įstaigoje įnirtingai diskutuota, ar jai reikia ginkluotų apsaugininkų.
J. Olsonas tikisi, kad šio ketvirtadienio išpuolis paskatins diskusijas visoje šalyje apie tai, kaip tokios mokyklos turi pasiruošti panašiems galimiems išpuoliams.

Apie šią nelaimę prezidentą Baracką Obamą informavo jo patarėja vidaus saugumo klausimais Lisa Monaco, pranešė Baltieji rūmai.
„Prezidento prašymu, jis bus nuolat informuojamas apie padėtį Rouzburge“, – sakė pareigūnas.

Oregono senatorius Jeffas Merkley sakė esąs „baisiai sukrėstas“ šio šaudymo. Jis sakė susisiekęs su vietos pareigūnais, pareiškęs užuojautą ir siūlęs savo pagalbą.

Rouzburgo miestelis yra į vakarus nuo Kaskadinių kalnų, kaimo vietovėje, kurioje sunkiai verčiamasi miško pramone. Pastaruoju metu mėginta šiame regione plėtoti turizmą, patraukti lankytojus vynuogynais ir pramogomis gamtoje.



Tokie siaubingi išpuoliai, kurie ganėtinai dažnai sukrečia JAV, nuolat pakursto diskusijas dėl ypatingai liberalios ginklų įsigijimo tvarkos gyventojams.



www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.