aA
Maskva vertins politinę ir karinę būtinybę imtis karinės oro operacijos prieš „Islamo valstybę“ Irake, skelbia „RIA Novosti“.
Rusija jau svarsto apie smūgius ne tik Sirijoje
© AFP/Scanpix

Tokią nuomonę ketvirtadienį, spalio 1 dieną, išreiškė Rusijos užsienio reikalų ministerijos naujų iššūkių ir grėsmių departamento vadovas Ilja Pogačiovas, skelbia tvrain.ru.

„Arba sulauksime reikiamo kreipimosi iš Irako valdžios, arba bus priimta Saugumo Tarybos rezoliucija, kurios iniciatyva tiesiogiai priklausys nuo Irako valdžios apsisprendimo“, – pareiškė I. Pogačiovas.

Anot Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovo, tik tokiu atveju bus svarstoma galimybė atakuoti „Islamo valstybės“ pozicijas Irake. Prieš priimdama tokį atsakingą sprendimą, Maskva esą privalės kruopščiai įvertinti politinę ir karinę tokios strategijos būtinybę.

Rusija jau atakavo „Islamo valstybės“ pozicijas Sirijoje. Iš karto po antskrydžių Sirijos opozicijos atstovai pareiškė, kad per bombardavimus žuvo nekaltų žmonių.

Oficiali Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova pranešimus apie taikių žmonių žūtį per Rusijos operaciją Sirijoje pavadino melagingais.

Ketvirtadienį per susitikimą su Žmogaus teisių tarybos atstovais Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pranešimus apie civilių aukas įvardijo kaip „informacinę ataką“.

Iranas sako palaikantis Rusijos aviacijos smūgius Sirijoje

Iranas ketvirtadienį išreiškė paramą Rusijos aviacijos smūgiams, ginant jų bendrą sąjungininką Sirijos prezidentą Basharą al Assadą, pavadindamas juos žingsniu „krizei“ regione išspręsti.

Irano užsienio reikalų ministerija išreiškė palaikymą Rusijos karinių oro pajėgų smūgiams, kurie buvo įvykdyti „remiantis Rusijos (gautu) oficialiu Sirijos vyriausybės prašymu“.

„Rusijos karinę operaciją prieš ginkluotas teroristines grupuotes Sirijoje Iranas vertina kaip žingsnį kovojant su terorizmu, atitinkantį siekį įveikti esamą krizę regione“, – pareiškė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Marzieh Afkham.

Iranas, kuris yra pagrindinis Sirijos vyriausybės sąjungininkas regione, teikia B.Assado režimui finansinę ir karinę paramą.

„Tikra ir atkakli kova su terorizmu, kuris kelia bendrą grėsmę regioniniam ir pasauliniam saugumui bei stabilumui, yra būtina“, – sakoma M.Afkham pareiškime.

JAV senatorius: Rusija atakavo JAV remiamus sukilėlius

JAV senatorius Johnas McCainas ketvirtadienį patvirtino, kad Rusija surengė oro antskrydžius Sirijoje ne prieš „Islamo valstybės“ taikinius, o prieš Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) remiamus kovotojus.

„Jų pirmieji oro antskrydžiai buvo surengti prieš asmenis ir grupuotes, kurias finansuoja ir apmoko mūsų CŽV“, – CNN televizijai sakė senatorius, pridūręs, kad Rusija tokiu būdu siekia paremti Sirijos lyderį Basharą al Assadą.

Johnas McCainas
Johnas McCainas
© AFP/Scanpix

J. McCainas, kuris vadovauja Senato ginkluotųjų tarnybų komitetui, teigė galįs patvirtinti, kad oro antpuoliai smogė Laisvajai Sirijos armijai ir JAV remiamoms grupuotėms.

Maskva trečiadienį surengė pirmąsias oro atakas Sirijoje. Kremlius akcentavo, kad šalies naikintuvai bombarduoja „Islamo valstybės“ pozicijas, tačiau JAV ir kitų šalių pareigūnai tuo suabejojo ir pranešė, kad Rusija atakavo teritorijas, kuriose nėra šios grupuotės kovotojų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.