aA
Tai, ką padarė rusai, nieko neturėtų stebinti. Jie nuolat tvirtino, kad palaiko Sirijos prezidentą Basharą al Assadą. Didelė paslaptis nebuvo ir tai, kad jie dislokuoja Sirijoje savo karinius išteklius.
BBC žurnalistas: argi neatvėpsta žandikaulis, sužinojus, kaip rusai informavo apie savo planus?
© AP/Scanpix

Juk Rusijos naikintuvai virš rytinės Viduržemio jūros dalies skrido ne tam, kad pilotai įsirašytų sau daugiau skrydžio valandų, „BBC News“ rašo žurnalistas Jonas Sopelis.

Pirmadienį Vladimiras Putinas susitiko su Baracku Obama, kad jam paaiškintų, koks yra Rusijos planas. Nesutarimai esminiais klausimais niekur nedingo, tačiau JAV oficialūs asmenys pareiškė dabar geriau suprantą Rusijos ketinimus.

Ir vis dėlto.

Argi neatvėpsta žandikaulis, nepakyla antakiai, nepradeda trūkčioti ausys ir neapima jausmas, kad buvo prispjaudyta į sielą, kai pradedama galvoti apie tai, kaip amerikiečiai buvo informuoti apie rusų planus?

Bombarduoti pagal eilę?

Viskas prasidėjo nuo vieno rusų diplomato skambučio savo kolegai Bagdade: „Pasirenkite išgirsti kai ką įdomaus“, - tarė jis.

Tuomet vienas rusų generolas palieka Rusijos ambasados kompleksą ir pasibeldžia į amerikiečių komplekso duris, tvirtindamas, kad nori pasimatyti su JAV kariniu atašė.

Jis amerikiečiams praneša, kad bombardavimai prasidės po valandos, taigi jūs, vyrukai, geriau pasitraukite iš Sirijos oro erdvės ir patraukite savo karinę techniką ant žemės. Lygiai po 60 minučių Rusija pradėjo antskrydžius Sirijoje.

Oho. Sakyti, kad amerikiečiai buvo nemaloniai nustebinti tokio netradicinio bendravimo būdo, reiškia nieko nepasakyti.

Kai pirmadienio vakarą V. Putinas ir B. Obama aiškinosi, „kas oro erdvėje yra svarbiausias“, buvo tikimasi, kad, nepaisant skirtingų nuomonių, bus laikomasi tam tikro laipsnio atvirumo ir bendradarbiavimo.

Barackas Obama, Vladimiras Putinas
Barackas Obama, Vladimiras Putinas
© Reuters/Scanpix

Įsivaizduokite: amerikiečių ir rusų lėktuvų susidūrimo rizika yra didelė, o jo pasekmės – košmariškos. Ar bus bombarduojama pagal eilę?

Šiandien – amerikiečiai su savo sąjungininkais, rytoj – rusai? Nereikia jokio karinio išprusimo, kad suprastum tokios perspektyvos absurdiškumą.

Tačiau mes dar nepradėjome diskutuoti apie strateginius tikslus.

Ko siekia rusai? Sutriuškinti „Islamo valstybę“ (IS) ar padėti prezidentui B. Al Assadui? Amerikiečiams tai reiškia du visiškai skirtingus dalykus, rusams – beveik vieną ir tą patį.

Sprendžiant pagal pirmąją antskrydžių dieną, kalbame apie antrąjį variantą. Rusijos aviacija bombardavo rajonus, kurių nekontroliuoja IS džihadistai.

Kitaip tariant, smūgiai iš oro buvo suduoti kitoms sukilėlių grupuotėms, kovojančioms su B. al Assado režimu. Šioje vietoje kyla dar vienas labai svarbus klausimas: kas bus, jei rusai pradės bombarduoti pozicijas tų grupuočių, kurios yra po Jungtinių Valstijų sparnu? Geruoju tai nesibaigs.

Kas žino, kiek tokio antskrydžio metu šiose pozicijose bus amerikiečių specialiosios paskirties karių? Kas bus, jeigu jie atsidurs po ugnimi?
Negi reikės skubiai kviestis amerikiečių aviaciją, kad ji pridengtų ir išvaikytų rusų lėktuvus?

V. Putino modus operandi

Po pirmadienį įvykusio JAV ir Rusijos prezidentų susitikimo amerikiečiai buvo įsitikinę, kad abi pusės sutaria bent vienu klausimu – IS kovotojai turi būti nugalėti. Antruoju klausimu dėl B. al Assado vaidmens politinėje Sirijos ateityje tokio sutarimo nebuvo.

Ką gi... Jau aišku, kad Rusija nemato skirtumo tarp sukilėlių grupuočių Sirijoje. Visi, kas kovoja prieš B. al Assadą, gali tapti Rusijos aviacijos taikiniais.

Rusai tik pila žibalą į karo ugnį, teigia JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris. Jis tikina, kad Rusijos veiksmai niekam netapo siurprizu. Hm... Neatrodo, kad amerikiečiai visiškai suprato žaidimo taisykles.

Panašu, kad V. Putinas vėl pergudravo Baltuosius rūmus. Vienas aukštas amerikiečių diplomatas neseniai sakė, kad prezidento postą palikęs B. Obama bus liaupsinamas už derybas ir galiausiai pasiektą susitarimą su Iranu, tačiau bus pliekiamas dėl svyravimo ir neveiklumo Sirijos atžvilgiu.

V. Putinas, kita vertus, buvo gana nuoseklus. Jam reikia apginti vienintelį Rusijos kontroliuojamą uostą rytinėje Viduržemio jūros dalyje ir jis deda visas pastangas, kad tai padarytų.

Jungtinių Valstijų administracijai teks spręsti: ar eiti į konfrontaciją su Rusija, ar susitaikyti su tuo, kad B. al Assadas niekur nedings ir dar ilgai bus valdžioje. Priimti sprendimą bus nelengva.

„Rinktis bendradarbiavimą, o ne konfliktą. Tai ne silpnumas, bet stiprybė“, – tokia buvo pirmadienį per Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją pasakytos B. Obamos kalbos pagrindinė mintis. Tačiau ji, regis, neatitinka V. Putino modus operandi.

Ir taip sunkiai sprendžiamas konfliktas Sirijoje tapo dar painesnis ir kur kas pavojingesnis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.