aA
Per Rusijos oro smūgį Sirijos trečiadienį žuvo 36 civiliai, AFP sakė pagrindinės opozicinės grupės lyderis ir pareiškė, kad Maskva siekia sustiprinti Damasko režimą.
Sirijos opozicija: Rusija mums melavo
© Stopkadras

Khaledas Khoja, Vakarų remiamos Nacionalinės koalicijos, kuri apima opozicines grupes ir kovotojus, vadovas sakė, jog, vietos aktyvistai ir tarybos nariai perdavė 36 žmonių, tarp jų penkių vaikų, vardus, kurie žuvo centrinėje Homso provincijoje.

„Visos aukos buvo civiliai“, – sakė Kh.Khoja interviu, kurį jis davė Niujorke Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos kuluaruose.

„Tad visiškai aišku, kad Rusijos intervencija yra skirta paremti režimą, paremti daugiau žudynių Sirijoje ir sukurti dar chaotiškesnę atmosferą“, – sakė jis.

Jis perspėjo, kad intervencija įžiebs „išsivadavimo kovą“ prieš Rusiją ir Iraną, pagrindinius prezidento Basharo al Assado remėjus.

Kh.Khoja pridūrė, kad Rusija surengė 20 oro smūgių Sirijoje ir kad jis laukia informacijos iš kitų rajonų.

Opozicijos lyderis pridūrė, kad Rusija veidmainiavo, kai neseniai kalbėjo apie diplomatinį sprendimą.

„Rusai kalbėjo apie politinį sureguliavimą, bet dabar aišku, kad jie naudoja savo politinę prieigą tam, kad pridengtų karinę intervenciją Sirijoje“, – sakė Kh. Khoja.

Jis pažymėjo, kad Rusija atrodė „kiek lankstesnė“, kai jis rugpjūčio mėnesį lankėsi Maskvoje ir susitiko su užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

„Šios dienos smūgis parodė, kad Rusija mums melavo“, – sakė jis.

Trečiadienį surengti Rusijos antskrydžiai trijose Sirijos provincijose yra pirmoji Maskvos karinė intervencija už buvusios Sovietų Sąjungos ribų nuo 1989 metų, kai sovietų pajėgos, neatsilaikiusios prieš islamo kovotojų puolimą, buvo priverstos užbaigti karą Afganistane.

JAV ir Rusija greitai surengs kariškių susitikimą dėl Sirijos

Jungtinių Valstijų ir Sirijos kariuomenės „kiek įmanoma greičiau“ surengs derybas, kad išvengtų susidūrimo Sirijoje, sako šių šalių aukšti diplomatai.

„Sutarėme būtinai kiek įmanoma greičiau, galbūt jau net rytoj, surengti kariškių diskusiją apie konfliktinių situacijų šalinimą“, - sakė J.Kerry, žurnalistams pasirodęs kartu su S.Lavrovu.

Pasak valstybės sekretoriaus, nepaisant Vašingtono nerimo dėl Rusijos paramos Sirijos prezidentui Basharui al Assadui ir jos trečiadienį pradėtos bombardavimų kampanijos taikinių, jis su S.Lavrovu aptarė idėjas dėl politinio proceso toje šalyje.

„Visi norime demokratiškos, vieningos ir sekuliarios Sirijos. Sirijos, kurioje sugyventų visos etninės grupės ir būtų užtikrintos jų visų teisės, bet turime tam tikrų nuomonių skirtumų dėl detalių, kaip pasiekti šį tikslą“, - sakė S.Lavrovas.

Rusijos gynybos pareigūnai teigia, kad jų lėktuvas trečiadienį atliko apie 20 misijų prieš vadinamą „Islamo valstybės“ (IS) grupę, rašo bbc.com.

Sergejus Lavrovas, Johnas Kerry
Sergejus Lavrovas, Johnas Kerry
© Reuters/Scanpix

J. Kerry: bijome, kad vyksta visai ne tai

Tačiau JAV išreiškė būgštavimus, kad Rusijos taikiniais tapo IS nepriklausantys Sirijos lyderio Basharo al Assado priešininkai.

JAV atakuoja IS smūgiais iš oro tiek Sirijoje, tiek Irake.

NATO tvirtina, kad kovoje su IS Rusija mažai koordinuoja savo veiksmus su JAV vadovaujamomis pajėgomis. JAV teigia, kad apie trečiadienio antskrydžius jos buvo informuotos likus tik valandai iki smūgių.

The New York Times“ ir „The Wall Street Journal“ pranešė, kad Rusija atakavo JAV remiamus sukilėlius.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad nėra reikalo „įsteigti komunikacijos kanalus, kad būtų išvengta kokių nors netyčinių incidentų“. JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry nurodė, kad minėtos derybos bus surengtos „kiek įmanoma greičiau“, tikėtina, kad net ketvirtadienį.

J. Kerry pridūrė: „Atakuoti IS yra viena, bet būgštaujame, kad vyksta ne tai“.

Prancūzijos gynybos ministras Jeanas - Yvesas Le Drianas Prancūzijos parlamentarams teigė: „Įdomu tai, kad jie smogė ne „Islamo valstybei“. Leisiu jums patiems pasidaryti išvadas“.

Rusijos sprendimas įsikišti su savo oro galia smarkiai komplikuoja Sirijos krizę ir suteikia mažai galimybių išspręsti ją diplomatiniu keliu.

Kyla rimtų klausimų, ką tiksliai atakuoja Rusijos karinė aviacija. JAV pareigūnai mano, kad pirmieji Rusijos oro smūgiai buvo suduoti ne IS kontroliuojamose teritorijose. Tai sustiprina tikimybę, kad Rusijos oro galia naudojama artimam Sirijos vyriausybės pajėgų palaikymui iš oro prieš įvairius B. al Assado režimo priešininkus.

Žinoma, daugelį šių priešininkų palaiko ir Vakarų arabų sąjungininkai ar Turkija. Nuostabą kelia ir laiko kiekis, kurį rusai davė amerikiečiams, pranešdami apie savo operacijas. Tai reiškia, kad ateityje tikrai gali prireikti išsamesnio koordinavimo, kad Sirijos oro erdvėje neįvyktų neplanuotų incidentų.

JAV: dar per anksti pasakyti, kas buvo Rusijos antskrydžių taikiniai Sirijoje

Baltieji rūmai trečiadienį pareiškė, jog kol kas anksti pasakyti, ką atakavo Rusijos lėktuvai Sirijoje ir į ką iš tiesų buvo pataikyta, Maskvai surengus savo pirmuosius antskrydžius šioje karo draskomoje šalyje.

Baltųjų rūmų atstovas spaudai Joshas Earnestas sakė, jog „dar per anksti pasakyti, kas buvo jų taikinys ir į kokius taikinius buvo pataikyta“.

Kiek anksčiau vienas JAV gynybos pareigūnas nurodė, kad per antskrydžius buvo smogta opozicijos pajėgoms, o ne „Islamo valstybės“ džihadistams, kaip tvirtino Maskva.

JAV gynybos sekretorius: Rusijos prieiga Sirijoje pasmerkta žlugti

JAV gynybos sekretorius trečiadienį apkaltino Rusiją kurstant puspenktų metų besitęsiantį Sirijos pilietinį konfliktą ir pareiškė, kad Maskvos karinis įsikišimas šioje karo draskomoje šalyje yra „pasmerktas žlugti“.

Kalbėdamas žurnalistams Pentagone netrukus po to, kai Rusija surengė pirmas oro atakas Sirijoje, A.Carteris sakė, kad Maskvos intervencija į karinį konfliktą prilygsta „benzino pylimui į ugnį“.

„Rusijos prieiga pasmerkta žlugti, – sakė A.Carteris. – Viliuosi, kad jie prieis prie požiūrio taško, kuriame sieks savo tikslų skirtingais būdais, turinčiais daugiau prasmingumo.“

Ashton Carter
Ashton Carter
© Reuters/Scanpix

Rusijos karo lėktuvai oro reidus surengė Homso provincijoje, nurodė JAV pareigūnai, o Sirijos saugumo šaltinis ir valstybinė žiniasklaida sakė, kad antskrydžiai buvo surengti ir Hamos provincijoje.

Rusija apie savo oro reidus perspėjo JAV likus tik valandai iki antskrydžių ir konkrečiai nenurodė, kur jie bus surengti.

Anksčiau Pentagonas buvo pakartotinai nurodęs, jog reikalinga užtikrinti konfliktinių situacijų šalinimą, kad būtų išvengta atsitiktinių koalicijos ir Rusijos lėktuvų susidūrimo karo veiksmų zonoje.

Nors Rusija nurodė, kad atakuoja „Islamo valstybės“ pajėgas, A.Carteris sakė, kad visi į rodymai rodo, jog trečiadienio atakų taikinys buvo ne ši ekstremistinė džihadistų grupuotė.

„Atrodo, kad buvo (smūgiuojama) rajonuose, kur galbūt nėra ISIL pajėgų“, – sakė A.Carteris, panaudodamas alternatyvų IS grupuotės pavadinimą.

Atskirai kalbėjęs vienas gynybos pareigūnas nurodė, kad rusų oro smūgiai buvo surengti siekiant paremti Damasko režimą.

Pareigūnas, kuris prašė nenurodyti jo pavardės, sakė, kad reidų taikiniai buvo tie patys, kuriuos Rusijos žvalgybos orlaiviai identifikavo per pastarosiomis dienomis surengtus skrydžius.

„Jie smogė rajonuose, kuriuos jie apžvalgė per pastarąją savaitę ar maždaug tokiu laikotarpiu“, - sakė pareigūnas.

Bet Rusijos gynybos ministerija sakė, kad jos naikintuvai surengė 20 skrydžių Sirijoje ir sudavė smūgius „aštuoniems „Islamo valstybėms“ taikiniams“, įskaitant vieną džihadistų vadavietę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.