aA
Trečiadienį Baltarusijos sostinėje Minske atidengtas paminklinis ženklas Lietuvos dailininkui ir kompozitoriui Mikalojui Konstantinui Čiurlioniui.
Mikalojus Konstantinas Čiurlionis
Mikalojus Konstantinas Čiurlionis
© RIA/Scanpix

Beveik dviejų metrų paminklinis akmuo su M.K.Čiurlionio kūrybos motyvais atidengtas skvere jo vardo gatvės pradžioje.

„Susirinko nemažai žmonių – per šimtas, daug jaunimo, mokinių. Dalyvavo Minsko mero pavaduotojas, Kultūros ministerijos atstovai, Baltarusijos dailės muziejaus direktorius. Iš Lietuvos atvyko M.K.Čiurlionio muziejaus direktorius. Taip pat dalyvavo paminklo autorius Jonas Venckūnas. Žodžiu, gražus renginys“, – BNS trečiadienį telefonu iš Minsko sakė Lietuvos ambasadorius Baltarusijoje Evaldas Ignatavičius.

Idėja atidengti Baltarusijos sostinėje paminklą M.K.Čiurlioniui kilo minint jo mirties šimtmetį – tuomet gimė mintis apie kompozitoriui skirtą gatvę. Pradėjus domėtis paaiškėjo, kad iš Minsko kilusi dalis M.K.Čiurlionio žmonos motinos giminės, čia gimė jo dukra Danutė, kurios M.K.Čiurlionis prieš mirtį jau nebespėjo pamatyti.

Kompozitoriaus vardu pavadinta gatvė, esanti tose apylinkėse, kur kažkada stovėjo jo giminių dvaras.

„Mums besvarstant 140 gimimo metinių jubiliejaus idėją kilo mintis, kad galbūt čia reikia tokio atminimo ženklo, kuris žmonėms paaiškintų, kas tas Čiurlionis ir kodėl čia ta gatvė atsirado“, – sakė E.Ignatavičius.

Pasak jo, M.K.Čiurlionis yra žinomas ir mėgstamas Baltarusijoje – tuo ambasadorius įsitikino ne tik per paminklo atidengimo renginį, bet ir anksčiau vykusios parodos ir koncerto, skirtų M.K.Čiurlionio kūrybai, metu.

„Ir koncertas, ir paroda buvo gausiai lankomi ir jaučiasi, kad M.K.Čiurlionis gali būti suprantamas ir jaunajai kartai. Dabar susirinkusių į atidarymą mokinių klausiau, ar jiems patinka paminklas, ar jiems patinka M.K.Čiurlionio kūryba, ir jie atsakė kad taip ir po atidarymo eis į mokyklą, kur bus M.K.Čiurlionio kūrybos pamoka. Vadinasi, yra tas ryšys: galbūt per liaudies kūrybą, galbūt per to meto meno modernistines tradicijas“, – svarstė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.