aA
Rusijos parlamento aukštieji rūmai rugsėjo 30 d. svarstė klausimą dėl šalies ginkluotųjų pajėgų panaudojimo užsienyje.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas
© Reuters/Scanpix

Šią informaciją pranešė Federacijos tarybos pirmininkė Valentina Matvijenko, rašo meduza.io.

Šio klausimo svarstymas vyko uždaru nuo žiniasklaidos režimu.

V. Matvijenko nepatikslino, kokiame regione numatoma panaudoti jėgą. Tačiau netrukus pasirodė informacija, kad Federacijos taryba vienbalsiai pritarė Rusijos ginkluotųjų pajėgų panaudojimui užsienyje.

Apie tai pranešė naujienų agentūra „RIA Novosti“, remdamasi Kremliaus administracijos vadovo Sergejaus Ivanovo pateikta informacija.

S. Ivanovo teigimu, V. Putinas kreipėsi į Federacijos tarybą su klausimu dėl Sirijos.

Taip pat S. Ivanovas pabrėžė, kad šiuo atveju kalbama apie nacionalinius interesus.

Kremliaus spaudos centras informavo, kad klausimą dėl ginkluotųjų pajėgų panaudojimo užsienyje į Federacijos tarybos dienotvarkę įtraukė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

„Federacijos taryba vienbalsiai pritarė V. Putino kreipimuisi – 162 balsai „už“, – informavo S. Ivanovas.

Sergejus Ivanovas
Sergejus Ivanovas
© RIA/Scanpix

Jis patikino, kad Rusija Sirijoje šios šalies prezidento Basharo al Assado prašymu prieš „Islamo valstybę“ naudos tik karines oro pajėgas.

„Karinis operacijos tikslas – parama Sirijos oro pajėgoms kovoje prieš „Islamo valstybę“, – teigė S. Ivanovas.

Taip pat jis pridūrė, kad ši Rusijos karinių oro pajėgų operacija turi laiko rėmus, o naudojamos ginkluotės rūšys nėra atskleidžiamos.

Basharas al Assadas
Basharas al Assadas
© AP/Scanpix

Konstitucijoje nurodyta, kad Rusijos prezidentas gali kreiptis į Federacijos tarybą dėl leidimo naudoti Rusijos kariuomenę užsienyje.

2014 m. kovo 1 d. Federacijos taryba suteikė V. Putinui leidimą įvesti kariuomenę į Ukrainą. Tų pačių metų birželio mėn. šis leidimas buvo atšauktas.

Sirijos užsienio reikalų ministras Walidas al-Muallemas šių metų rugsėjo mėn. viduryje buvo pareiškęs, kad Damaskas esant būtinybei gali kreiptis į Maskvą su prašymu įvesti kariuomenę.

Be to, jis patikino, kad rusų kariai nedalyvauja koviniuose veiksmuose Sirijoje.

V. Putinas po rugsėjo 28 d. Niujorke įvykusio susitikimo su JAV prezidentu Baracku Obama sakė, kad apie Rusijos kariuomenės dalyvavimą antžeminėse karinėse operacijose Sirijoje negali būti nė kalbos.

Prieš porą savaičių vienas JAV pareigūnas paskelbė, kad Rusija pasiuntė artilerijos sistemų ir septynis tankus į vieną Sirijos oro pajėgų bazę.

Savo vardo nepanoręs viešinti JAV pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP, kad į Siriją buvo atgabenti septyni tankai, bet jie nepajudėjo iš oro pajėgų bazės netoli Latakijos Viduržemio jūros pakrantėje.

Artilerijos sistemos irgi buvo pastebėtos dislokuotos gynybinėse pozicijose aplink tą bazę.

Kitas JAV pareigūnas, kuris taip pat pageidavo neviešinti jo vardo, sakė, kad Rusija toje bazėje pastatė modulinių barakų, kuriuose gali būti apgyvendinti apie 1,5 tūkst. žmonių.

Sunku tiksliai nustatyti, kiek Rusijos karių jau pasiųsta į tą Sirijos bazę, bet pareigūnas sakė, kad jų ten yra „šimtai“.

Praėjusią savaitę amerikiečių pareigūnai pranešė, kad Rusija dislokavo Sirijoje 28 kovos lėktuvus.

Aerodrome vakarinėje Latakijos provincijoje yra 28 naikintuvai ir bombonešiai, naujienų agentūrai AFP sakė vienas pareigūnas, pageidavęs neskelbti savo pavardės.

Kitas pareigūnas, taip pat kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, patvirtino šį skaičių ir pridūrė, kad bazėje yra ir apie 20 Rusijos kovos bei transporto sraigtasparnių.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.