aA
Vokietija antradienį sugriežtino reikalavimus prieglobsčio prašytojams iš Balkanų šalių, Europai siekiant suvaldyti rekordinį srautą migrantų, kai Viduržemio jūra į Bendriją patekusių pabėgėlių skaičius perkopė pusės milijono ribą.
Angela Merkel
Angela Merkel
© AFP/Scanpix

Berlynas įtraukė Albaniją, Kosovą ir Juodkalniją į vadinamąjį saugių kilmės šalių sąrašą, ir tai turėtų palengvinti prieglobsčio prašančių atvykėlių iš šių valstybių deportavimą bei leisti jų vietą užimti pabėgėliams iš konfliktų draskomų šalių, kaip Sirija.

Vokietijos atvirų durų politika sirams kelia kai kurių kitų Rytų Europos šalių, ypač Vengrijos, kuri nusprendė uždaryti savo sienas migrantams, nepasitenkinimą.

Kaip rodo naujausių visuomenės apklausų rezultatai, tai daro įtaką ir kanclerės Angelos Merkel populiarumo reitingams ir net sulaukia jos pačios konservatorių bloko atstovų kritikos.

Vengrijos ministras pirmininkas ruošiasi apginti savo griežtą poziciją JT Generalinėje Asamblėjoje, kai į Europą per Viduržemio jūrą atvykusių migrantų skaičius, JT duomenimis, priartėjo prie 515 tūkst.

Maždaug 54 proc. atvykusiųjų yra vyrai, moterys ir vaikai, bėgantys nuo ketverius metus Sirijoje nesiliaujančio pilietinio karo, kuris bus vienas svarbiausių klausimų šią savaitę Niujorko Generalinėje Asamblėjoje.

Dar maždaug 2 tūkst. 980 žmonių paskendo, bandydami kirsti Viduržemio jūrą dažnai perpildytomis pripučiamomis valtimis, skelbia JT pabėgėlių reikalų agentūra (UNHCR).

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.