aA
Trakų rajono apylinkės teismo teisėjos Nijolės Zaleckienės sutuoktiniui, Trakų rajono savivaldybės tarybos nariui Albinui Zaleckui – dideli nemalonumai: teismas jį pripažino kaltu dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo.
Albinas Zaleckas
Albinas Zaleckas
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

Nusikaltimas, dėl kurio buvo kaltu pripažintas A. Zaleckas, anot teismo, buvo padarytas dėl neatsargumo. Tačiau Lietuvos socialdemokratų partijai priklausantis žinomas Trakų politikas nesijaučia kaltu ir siekia, kad kol kas dar neįsiteisėjęs nuosprendis būtų panaikintas, o jis – išteisintas. Arba byla būtų nagrinėjama iš naujo.

Ar A. Zaleckas pagrįstai buvo pripažintas kaltu, aiškinsis Vilniaus apygardos teismo trijų teisėjų kolegija. Tai teismas turėjo padaryti dar antradienį, bet posėdyje negalėjo dalyvauti nei nuteistojo advokatė, nei nukentėjusioji moteris.

Trakų politiką kaltu dėl nusikaltimo dar birželį pripažino Vilniaus miesto apylinkės teismas – jam buvo skirta 20 MGL (753,2 eurų) bauda. Be to, iš jo nukentėjusiai moteriai buvo priteistas 2 244 Eur turtinės ir 2 tūkst. Eur – neturtinės žalos atlyginimas.

A. Zaleckas su tokiu nuosprendžiu nesutinka – jį apskundė apeliacine tvarka. Tačiau kalbėti apie bylos aplinkybes su DELFI kategoriškai atsisakė. „Nebus jokių komentarų“, – tepasakė jis.

Istorija, dėl kurios A. Zaleckas turi nemalonumų, nutiko dar 2013-ųjų gegužę – pas seserį Trakuose savaitgalį viešėjusią vilnietę Editą (pavardė redakcijai žinoma) užpuolė ir smarkiai apkandžiojo A. Zaleckui ir teisėja dirbančiai jo žmonai N. Zaleckienei priklausantis vilkinis šuo.

48 metų vilnietė pasakojo, kad tądien su savo vyru iš sesers namų nusprendė nueiti prie ežero.

„Mums einant pamačiau vilkšunį be antsnukio, kuris grėsmingai artinosi prie mūsų, – pasakojo Edita. – Netrukus pamatėme ir šuns šeimininką – jis sakė, nebijokite, gyvūnas nieko nepadarys. Mes su vyru sustingome, bijome pajudėti“.

„Sakiau žmonai, nejudink rankos, nerodyk jokios agresijos, šeimininkas šunį bandė stabdyti, bet jis tik pritūpė ir po truputį ėmė slinkti link mūsų“, – sakė Editos sutuoktinis.

„Gal jis mus nujautė kaip grobį – prisėlinęs šoko ant manęs, o pargriovęs ėmė mane draskyti“, – košmariškais prisiminimais dalijosi moteris.

Jos teigimu, nuo agresyvaus gyvūno ją bandė atskirti ir vyras, ir šuns šeimininkas.

„Įvyko grumtynės, tada šuo pasišalino“, – sakė ji.

Dar iki šiol po patirtos traumos atsigauti negalinti moteris tvirtino, jog maždaug 8 mėnesių šuo jai stipriai įkando į dešinę blauzdą, tačiau didžiausi nemalonumai nutiko dėl kairiosios kojos – šuo ne tik įkando į blauzdą, bet ir išplėšė dalį odos.

„Mane ištiko šokas, aplink buvo tik kraujas, gerai, kad vyras nepasimetė – koją apvyniojome rankšluosčiu, – sakė Edita. – Pradėjau rėkti – esu kruvina, atsistoti negaliu, supratau, kad mes atostogų nebeturime, nes po savaitės turėjome išvykti į Ispaniją, juk kelionę buvome prieš pusę metų nusipirkę. Visi lūkesčiai, atostogos... Aš tik verkiu, nežinodama sudėtingumo, verkiu dėl tų atostogų, kad jų jau nebėra...“.

Netrukus apkandžiotą moterį vyras nuvežė į ligoninę, čia medikai jai suteikė skubią pagalbą – moteriai žaizda buvo susiūta.

„Chirurgas mus įspėjo – trauma labai rimta, neaišku, kaip viskas baigsis“, – sakė nukentėjusiosios vyras.

Iš ligoninės grįžę į namus sutuoktiniai netrukus sulaukė šuns šeimininkų. „Jie atsiprašė, sakė, nepergyventi, atsilygins, prašė, kad paskaičiuotume, kiek kainuos gydymas, kaip įvertiname žalą“, – sakė moteris.

Dar tą patį vakarą Zaleckams sutuoktiniai pranešė, kad savo išgyvenimus vertina maždaug 6 tūkst. Eur.

„Tai pasakėme A. Zaleckui, jis išėjo į namus pasitarti su žmona, o grįžęs pasakė, kad tokia suma netenkina ir patarė mums elgtis kaip tik norime“, – sakė Edita.

Nepavykus gražiuoju sutarti su A. Zalecku, sutuoktiniai nuvažiavo į policijos komisariatą ir dėl įvykio paprašė pradėti ikiteisminį tyrimą. Prašymą išnagrinėjusi policija po savaitės pranešė, kad tyrimas nebus atliekamas – nukentėjusioji turi teisę kreiptis į teismą privataus kaltinimo tvarka.

Pasak policijos, savo paaiškinime žinomas Trakų verslininkas nurodė, kad tądien būdamas savo namo kieme išgirdo voljere lojančius šunis.

„Paėmęs vieną iš šunų išėjau pasižiūrėti, ant ko šie loja – prie malkų krūvos pastebėjau vyrą ir moterį, o tada šuo man ištrūko iš rankų ir užpuolė moterį“, – teisinosi šuns šeimininkas.

Pora mėnesių nedarbingumo pažymėjimą turėjusi moteris teigia, kad vis dar jaučia skausmus kojoje, o šuns šeimininkas taip ir neskuba atlyginti padarytos žalos.

Nors A. Zaleckas nekomentavo prieš jį pradėto baudžiamojo proceso, Trakų rajono apylinkės teisme teisėja dirbanti jo žmona N. Zaleckienė anksčiau DELFI teigė, kad niekada nesikratė ir nesikratys atsakomybės už savo šuns sukeltus padarinius.

„Tuo metu manęs nebuvo namuose, nemačiau kaip nutiko, tačiau vėliau su vyru kartu nuėjome ir labai tos moters atsiprašėme – ir aš, ir vyras, aišku, labai pergyvename, tikrai nemalonus įvykis“, – sakė N. Zaleckienė.

Ji stebėjosi, kad Edita su savo vyru ėjo į svetimą teritoriją. „Tikrai ne prie ežero jie ėjo, jie buvo mūsų sklype, lyg kažko norėjo pasižiūrėti – iki ežero dar tolokai buvo“, – tikino ji.

„Tam šuniui tuo metu tebuvo aštuoni mėnesiai, niekas negalvojo, kad jis gali įkąsti, – sakė N. Zaleckienė. – Kiek man pasakojo vyras, nebūtų nieko nutikę, bet moters draugas griebėsi pagalio, ėmė mosikuotis, o šuo, aišku, nieko nelaukęs, pradėjo pulti“.

Moteris stebėjosi ir nukentėjusiosios vyro elgesiu. „Po įvykio jos vyras atbėgo su pistoletu ir grasino nušauti šunį, nors jis jau buvo uždarytas“, – teigė ji.

Po šio incidento A. Zaleckas buvo nubaustas administracine tvarka, jis savo kaltę pripažino, tačiau vėliau policijos nutarimą apskundė teismui. Vilniaus apygardos teismas nutarė bylą nutraukti.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.