aA
Lietuva iš Vokietijos nusprendė pirkti kelias dešimtis artilerijos pabūklų - savaeigių haubicų „Pzh2000“. Lietuvos ir Vokietijos gynybos ministerijų atstovai sutartį Vilniuje pasirašys antradienį.
savaeigė haubica PzH2000
savaeigė haubica PzH2000
© KAM

„Pasirašome susitarimą su Vokietija dėl haubicų įsigijimo“, - BNS pirmadienį sakė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Pasak jo, artilerijos pajėgumai stiprinami atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę padėtį ir Gruzijos bei Ukrainos karų patirtį.

Ministro teigimu, sandoris įvyko Vokietijos „supratimo bei geros valios dėka“ ir „aiškiai parodo, kad Vokietija supranta mūsų susirūpinimo dėl saugumo priežastis ir siunčia aiškią žinią, kad yra tvirta Lietuvos sąjungininkė“.

Ministerijos atstovai BNS informavo, kad Lietuvos kariuomenė iš Vokietijos kariuomenės gaus 21-ą 155 mm kalibro savaeigę haubicą. Iš jų 16 bus skirta kovinėms užduotims vykdyti, po vieną pritaikyta šaudymo ir vairavimo treniruotėms, o trys bus skirtos atsarginėms dalims.

savaeigė haubica PzH2000
savaeigė haubica PzH2000
© "Miesto laikraštis“

Lietuvos kariuomenė iš Vokietijos taip pat gaus 26 šarvuotas vadovavimo mašinas M577 V2 ir šešis evakuacinius tankus BPZ2. Visa technika buvo naudota Vokietijos ginkluotosiose pajėgose.

Artilerijos pajėgumų stiprinimo projektui iki 2019 metų skirta 58,3 mln. eurų. Iš šios sumos 16,2 mln. eurų bus sumokėta Vokietijai už 53 technikos vienetus. Už likusias lėšas (42,1 mln. eurų) bus modernizuota gaunama technika, į ją sumontuota mūšio valdymo sistema, ryšių ir vadovavimo priemonės, naujosioms haubicoms pritaikyta karinė infrastruktūra bei vykdomas personalo apmokymas, pranešė ministerija.

Vokietijos kariuomenės atstovai taip pat apmokys Lietuvos karius, kurie vykdys šios technikos priežiūrą ir aptarnavimą, taip pat ir ją naudosiančius karius ir operacijas planuojančius karininkus.

Sutartį pasirašys Krašto apsaugos ministerijos pajėgumų ir ginkluotės generalinis direktorius pulkininkas Darius Užkuraitis bei Vokietijos gynybos ministerijos ginkluotės departamento atstovas Wilfriedas Georgas (Vilfridas Georgas). Logistikos valdybos viršininkas pulkininkas Sigitas Mundris sutartį pasirašys kaip Lietuvos kariuomenės, gaunančios įrangą, atstovas. Pasirašyme taip pat dalyvaus ir krašto apsaugos ministras Juozas Olekas ir Vokietijos ambasadorė Lietuvoje Jutta Schmitz (Juta Šmic).

savaeigė haubica PzH2000
savaeigė haubica PzH2000
© KAM

Naujuoju Lietuvos kariuomenės pirkiniu bus aprūpintas Rukloje dislokuotas mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ generolo Romualdo Giedraičio Artilerijos batalionas. Šiuo metu batalione esančios 105 mm. haubicos gali naikinti taikinius maždaug 11 kilometrų atstumu. Gavus savaeiges PzH2000 haubicas bataliono efektyvaus šūvio nuotolis padidės iki 40 kilometrų.

Lietuvos kariuomenės specialistų rengimas darbui su savaeigėmis haubicomis PzH2000 prasidės jau šių metų pabaigoje. Lietuvos kariai dalyvaus įvairiuose kursuose ir susitikimuose su Vokietijos specialistais, kurie perteiks savo patirtį tiek Lietuvoje, tiek ir Vokietijos artilerijos mokykloje.

Planuojama, kad pirmosios haubicos Lietuvos kariuomenę pasieks 2016 metais.

Haubicų pirkimas aptartas per Vokietijos gynybos ministrės vizitą Lietuvoje šių metų balandį.

Lietuvos valdžia artimiausiomis savaitėmis turėtų nuspręsti ir dėl pėstininkų kovos mašinų įsigijimo, kuris gali tapti didžiausiu sandoriu Lietuvos kariuomenės istorijoje. Tarp favoritų šiame sandoryje taip pat minima vokiška technika - šarvuočiai „Boxer“.

Lietuvos gynybos biudžetas kitąmet turėtų augti 35 proc. iki 574 mln. eurų, rodo pirmadienį paskelbtas biudžeto projektas.

BNS