aA
Lenkijos užsienio reikalų ministerija išsikvietė Rusijos ambasadorių Sergejų Andrejevą pasiaiškinti dėl komentarų apie Antrąjį pasaulinį karą. Ambasadorius, pareiškęs, kad buvo ne taip suprastas, nurodė, kad jam nebuvo įteikta protesto nota.
Sergejus Andrejevas
Sergejus Andrejevas
© AFP/Scanpix

„Aš nenorėjau pasakyti, kad Lenkija prisiima dalį atsakomybės už Antrojo pasaulinio karo pradžią. Deja, per interviu kalbėjau nepakankamai tiksliai, o tai išprovokavo tokią reakciją. Nenorėjau įžeisti Lenkijos gyventojų. Mes labai gerbiame lenkų didvyriškumą kovoje su nacių agresija ir Lenkijos kariuomenės dalyvavimą Antrojo pasaulinio karo kovose. Vis dėlto, kalbant apie Lenkijos vyriausybės politiką praėjusio amžiaus ketvirtąjį dešimtmetį, Lenkija, deja, tapo savo politikos auka", - teigė S. Andrejevas.

Penktadienį parodytame interviu televizijos kanalui TVN24 S. Andrejevas pareiškė, kad dabar Rusijos ir Lenkijos santykiai yra blogiausi nuo 1945 metų. Pasak jo, taip atsitiko dėl Lenkijos kaltės, kadangi Varšuva įšaldė visus politinius, kultūrinius ir humanitarinius kontaktus.

Kalbėdamas apie Antrojo pasaulinio karo priežastis, Rusijos diplomatas teigė, kad Lenkija praėjusio amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje daug kartų blokavo koalicijos prieš hitlerinę Vokietiją sudarymą, tad iš dalies jai tenka atsakomybė už jo pradžią.

Lenkijos užsienio reikalų ministerijos spaudos tarnyba pirmadienį nurodė, kad per susitikimą Rusijos ambasadoriui buvo priminta, jog diplomatas turi kurti pasitikėjimo klimatą ir dirbti dvišalių santykių vystymosi labui, o ne jiems kenkti.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.