aA
Rugsėjo 28-spalio 1 dienomis Lietuvoje lankysis Šveicarijos vadovaujama tarptautinė ginkluotės kontrolės inspektorių grupė, kurioje bus ir Baltarusijos atstovas.
Tarptautiniai inspektoriai tikrins Lietuvos ginkluotę
© DELFI / Kiril Čachovskij

Inspektoriai turės teisę apsilankyti Lietuvos kariuomenės poligonuose, Krašto apsaugos savanorių pajėgose ir Mechanizuotojoje pėstininkų brigadoje „Geležinis Vilkas", kur susitiks su vienetų vadais. Inspekcija vykdoma atsižvelgiant į Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) reikalavimus - inspektorių grupei bus sudaryta galimybė apskristi pasirinktą rajoną Lietuvos karinių oro pajėgų orlaiviu ir įsitikinti, kad jame nevykdoma jokia nedeklaruota karinė veikla.

Pagal ESBO reikalavimus, po kiekvienos inspekcijos ir jos metu surinktą informaciją, šalys turi parengti ir išplatinti ESBO narėms ataskaitą apie tai, kaip tikrinama valstybė įgyvendina tarptautinių sutarčių ginkluotės kontrolės srityje reikalavimus.

2011 m. priimta ESBO Vienos deklaracija taip pat įpareigoja valstybes kasmet pateikti informaciją apie savo karines pajėgas, gynybinių pajėgumų vystymo planus ir karinį biudžetą, iš anksto informuoti apie planuojamą karinę veiklą. Valstybės įsipareigoja leisti vykdyti savo teritorijoje nustatytą skaičių kitų šalių karinių ekspertų inspekcijų ir vizitų į karinius dalinius. Dokumente taip pat numatyta galimybė šalims pasikviesti kitų šalių atstovus prisijungti prie vykdomų inspekcijų.

Šiemet tai jau antroji užsienio šalių ginkluotės kontrolės inspekcija Lietuvoje pagal 2011 m. Vienos dokumentą. Liepos mėnesį inspekciją šalyje atliko Rusijos Federacijos ginkluotės kontrolės inspektoriai.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.