aA
Verslininko Vilmanto Dundulio šaltakraujiško nužudymo, kai jis vidurdienį buvo nušautas savo tėvų namuose, byla pasiekė finišo tiesiąją. Sakydamas paskutinį žodį nužudymu kaltinamas 27 metų klaipėdietis Marius Jonkus sunkiai tramdė ašaras.
Marius Jonkus
Marius Jonkus
© DELFI (V.Spurytės nuotr.)

Prašė skirti 19 metų laisvės atėmimo bausmę

„Joks mano atsiprašymas nesugrąžins žmogaus. Tačiau nukentėjusiųjų labai prašau: atleiskite man už mano klaidas ir kaltes. Pats save labai kaltinu ir kenčiu kiekvieną dieną. Norėčiau labai jūsų atsiprašyti, norėčiau, kad man atleistumėte“, – pirmadienį Klaipėdos apygardos teismo salėje kone kūkčiojo kalbėjo M. Jonkus.

Bylą kuruojantis Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Arūnas Saunorius teismo kolegijos paprašė M. Jonkui skirti beveik maksimalią bausmę už padarytus nusikaltimus – 19 metų nelaisvės, bausmę atliekant pataisos namuose.

M. Jonkus kaltinamas tuo, kad nužudė V. Dundulį iš savanaudiškų paskatų, pagrobė jo šaunamąjį ginklą ir šaudmenis, neteisėtai disponavimo šaunamuoju ginklu ir šaudmenimis.

Maksimali bausmė, kuri grėsė M. Jonkui, buvo 20 metų laisvės atėmimas, nes prokuroras atsiėmė kaltinimą, kad V. Dundulis buvo nužudytas slepiant kitą nusikaltimą. Už tai grėstų laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Nušovė, apsimovė batus ir išėjo

„Nors kaltinamasis ir pripažįsta savo kaltę, tačiau to negalima laikyti lengvinančia aplinkybe, nes jis nurodo, jog V. Dundulį nušovė netyčia. Surinkti įrodymai leidžia pagrįstai teigti, jog nužudymas buvo suplanuotas, jam pasirengta iš anksto. M. Jonkus suprato, kad negalės legaliai įsigyti ginklo, todėl kūrė planą, kaip jį neteisėtai užvaldyti. Jis su V. Dunduliu susisiekė nusipirkęs mobiliojo ryšio papildymo kortelę, o paskui ją išmetė, taip siekdamas apsaugoti savo tapatybę. Ekspertai taip pat patvirtino, jog V. Dundulis buvo nužudytas šūviu, kuris paleistas į viršugalvį. Vadinasi, jis sėdėjo, o kaltinamasis stovėjo, todėl jo liudijimas, kad vyko grumtynės, neatitinka tikrovės“, – baigiamojoje kalboje akcentavo A. Saunorius.

Jo teigimu, pirminėje apklausoje, kurioje dalyvavo ir M. Jonkaus gynėjas, kaltinamasis prisipažino, jog įvykio metu atsistojo, nukreipė ginklą į V. Dundulio galvą, o tada paleido šūvį.

A. Saunorius pabrėžė ir tai, jog po šūvių M. Jonkus pasiėmė ginklą, šaudmenis iš seifo, ramiai apsimovė batus ir išėjo. „Todėl sunku tikėti, kad jis neva buvo susijaudinęs, ištiktas šoko, todėl neva skubiai pabėgo“, – teigė prokuroras.

Gynėja pasiūlė kitą bausmę

Jis tvirtino, jog M. Jonkaus veiksmai rodo jo asmenybės pavojingumą, todėl prokuroras teismo ir prašė kaltinamajam skirti beveik maksimalią bausmę – 19 metų nelaisvės.

Kaltinamojo gynėja tvirtino, jog M. Jonkaus nereikėtų teisti už tyčinį nužudymą, o tik dėl neatsargaus žmogaus gyvybės atėmimo. „Jis juk neneigia paties veiksmo, kad iššovė, kad atėmė žmogaus gyvybę. Tačiau aš tikiu savo ginamuoju, kad jis tai padarė netyčia, todėl jį ir reikėtų bausti tik už tai, kad neatsargiai atėmė kitos žmogaus gyvybę“, – dėstė advokatė.

Tokie žodžiai pribloškė nužudytojo V. Dundulio tėvą Vilhelmą Dundulį. „Kaltinamasis prisėlino iš kairės pusės ir šovė sūnui į galvą. Jokių grumtynių, per kurias neva netyčia buvo iššauta, tikrai nebuvo, nes jų negirdėjome, o bute buvome ir aš, ir žmona. Be to, kai pribėgau prie nušauto sūnaus, jis dešinėje rankoje laikė sugniaužęs mobilųjį telefoną, tai taip pat nėra grumtynių požymis“, – vardijo V. Dundulis.

Jis pripažino, kad prokuroro prašoma skirti bausmė yra tinkama.

Sulaikomas priešinosi

Rezonansinis nusikaltimas įvykdytas šiemet vasario 10 dieną pačiame Klaipėdos centre, viename Danės gatvės daugiabučių namų esančiame bute, kuriame gyveno 53 metų V. Dundulis su tėvais.

Vyras buvo nušautas dieną, kai namie buvo ir jo tėvai. Įtariamas sulaikytas maždaug po dviejų parų. Sulaikymo operacijoje dalyvavo ir „Aro“ pareigūnai, nes buvo surinkta duomenų, jog įtariamasis yra neprognozuojamo elgesio.

Jis priešinosi, paaiškėjo, kad su savimi jis turėjo užtaisytą iš V Dundulio pagrobtą pistoletą.

M. Jonkaus ir V. Dundulio keliai susikirto, kai vaikinas rado internete verslininko įdėtą skelbimą apie parduodamą ginklą.

Jis telefonu susisiekė su pistoletą pardavinėjusiu V. Dunduliu, susitarė dėl susitikimo, nuvyko pas jį į namus. „Visą laiką dvejojau, ar man pirkti ginklą, nes bijojau, kad galiu prisidaryti didesnių problemų. Kai jau buvau pas V. Dundulį namuose, apžiūrinėjau ginklą, irgi dvejojau, ar jį pirkti. Kodėl neatsistojau ir neišėjau? Nežinau“, – mįslingas buvo kaltinamasis.

Jis ypač vengė klausimo, kaip nušovė V. Dundulį, nors ir prisipažino, kad tai padarė.

„Su V. Dunduliu sėdėjome ant sofos, aš jam buvau iš dešinės pusės. Apžiūrinėjau ginklą, o jis tuo metu kalbėjo telefonu. Staiga jis man čiupo už rankos, gal pastebėjo, jog netyčia atlaužiau saugiklį. Aš instinktyviai pašokau, pasisukau į jį ir ginklas iššovė. Tada pamačiau, jog liko gilzė. Kai krapščiau, nes norėjau ją išimti, ginklas šovė dar kartą, bet pataikė į sieną. Net nesupratau, kas atsitiko, mane ištiko šokas, todėl pabėgau“, – teisme jau anksčiau aiškino M. Jonkus.

Byloje nukentėjusiaisiais pripažinti nužudytojo V. Dundulio tėvai Vilhelmas ir Stasė, sesuo Gintarė, sūnus Arnas ir dukra Ugnė.
Bendras jų ieškinys atlyginti neturtinę žalą siekia 118 tūkst. eurų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.