aA
Izraelis apdovanojo dar aštuonis Lietuvos piliečius "Pasaulio teisuolio" medaliais.
Tai yra aukščiausias Izraelio apdovanojimas, kuris suteikiamas ne žydų tautybės žmonėms. Jis skiriamas asmenims, kurie, rizikuodami savo gyvybėmis, gelbėjo žydus per holokaustą Antrojo pasaulinio karo metais.

Apdovanojimo ceremonija įvyks Vilniuje ketvirtadienį Lietuvos žydų bendruomenės centre, pranešė Izraelio ambasada Baltijos šalims. Apdovanojimus įteiks einanti ambasados laikinosios patikėtinės pareigas Ronit Ben Dor.

"Pasaulio teisuolio" vardas nuo 1953 metų, kai buvo įsteigtas šis apdovanojimas, jau suteiktas 15-kai tūkstančių įvairių Europos šalių gyventojų, įskaitant 422 Lietuvos piliečius.

Pastarieji 8 apdovanotieji iš Lietuvos yra Ustinija Vasiljeva, Anastasija Jemeljanova, Julija Vitkauskienė ir jos sūnus Arėjas Stasys Vitkauskas, Eduardas ir Ona Leonavičiai, Genė Jonušienė-Premeneckaitė, Kipras ir Elena Petrauskai, kunigas Stanislovas Jakubauskis, Marija Paškevič ir jos duktė Elžbeta Tomaševskaja.

Sutuoktiniams ar tėvams su vaikais, jei jie kartu gelbėjo žydus, skiriamas vienas medalis.

Daugelis dabar apdovanotųjų jau yra mirę, ir apdovanojimus atsiims jų vaikai.

"Pasaulio teisuoliams" įteikiami medaliai ir diplomai, o jų vardai įrašomi garbės sienoje Teisuolių sode "Yad Vashem" muziejuje Jeruzalėje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.