aA
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas priėmė sprendimą pradėti įgyvendinti jūreivių iškėlimo iš nuskendusio laivo "Kursk", taip pat paties laivo iškėlimo planą. Tai pranešė žurnalistams vicepremjeras Ilja Klebanovas po susitikimo su Rusijos prezidentu antradienį.
Pasak jo, numatyta dviejų etapų operacija. Žuvusiųjų kūnus planuojama iškelti šių metų spalio - lapkričio mėnesiais. Povandeninis laivas "Kursk" bus iškeltas kitų metų vasaros pabaigoje ar rudens pradžioje.

I. Klebanovas pranešė, jog jau parengtos ir artimiausiomis dienomis bus pasirašytos sutartys su Norvegijos firma "Stolt Offschor" , kuri drauge su Rusija surengs žuvusių jūreivių iškėlimo operaciją.

Atsakydamas į žurnalistų klausimus I. Klebanovas pažymėjo, jog parengtas bendrų darbų su Norvegijos firma planas, kurio bus "griežtai laikomasi". Drauge I. Klebanovas pabrėžė, kad, deja, nerealu iškelti visus žususiuosius, be to, jų iškėlimo operacija "gana pavojinga", ypač Rusijos narams, kurie įeis į laivo vidų. Visi narai - savanoriai, pabrėžė I. Klebanovas.

Atsakydamas į klausimus, I. Klebanovas taip pat pažymėjo, jog pagal tarptautinę tradiciją nuskendę povandeniniai laivai laikomi brolių kapais ir niekada pasaulyje nebuvo iškelti.

"Bet prezidentas priėmė sprendimą ir jis nesikeičia", pabrėžė I. Klebanovas.

I. Klebanovas taip pat pareiškė, kad laivo "Kursk" iškėlimo operacija bus tarptautinė. Norą dalyvauti šiame projekte jau pareiškė Belgijos, Olandijos, Amerikos, Anglijos ir Norvegijos kompanijos.

Preliminariais duomenimis, laivo iškėlimas kainuos 45 mln. dolerių. Sutartis su Norvegijos firma, kurią sudarys konstravimo biuras "Rubin" yra komercinė paslaptis, pažymėjo vicepremjeras, pridurdamas, kad šiam projektui įgyvendinti bus sudarytas tarptautinis fondas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.