aA
Baigdama 12-os dienų tiekimo ir montavimo misiją Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS), antradienį kosminio laivo "Atlantis" įgula ėmė ruoštis grįžimui į žemę. Trečiadienį "Atlantis" su septynių žmonių įgula turės dvi galimybes dar prieš aušrą nusileisti Kennedy (Kenedžio) kosminiame centre. Laivas turi pakankamai degalų, kad prireikus išbūtų ore dar dvi paras.
Misijos vadovai nutarė nerengti Edwardso (Edvardso) oro pajėgų bazės atsarginiam nusileidimui, nes orų prognozės Kanaveralo kyšulyje buvo palankios. Yra tik maža žemų debesų ir liūčių tikimybė, pranešė NASA.

Misijos metu buvo toliau montuojama ir aprūpinama TKS, kurioje jau po šešių savaičių ilgalaikiam darbui apsigyvens pirmoji įgula. Daugiausia dėmesio "Atlantis'''' įgula skyrė Rusijos pagamintam tarnybiniam moduliui "Zvezda", kuriame būsima įgula gyvens. Jai buvo atvežta daugiau kaip 2 700 kg atsargų. Modulyje "Zvezda" buvo įmontuotas tualetas, deguonies generatorius ir bėgamasis takelis.

Vienintelis nesklandumas buvo tas, kad įgulos pritvirtinta Rusijos gamybos baterija vis neveikė. Tačiau TKS užtektinai energijos gauna iš septynių veikiančų baterijų.

Spalio mėnesį daugkartinis erdvėlaivis "Discovery" atveš pirmąją TKS santvaros dalį. Ji bus atraminė struktūra JAV pagamintiems "saulės sparnams" ir judėjimo valdymo žiroskopams.

Kiek vėliau stotyje apsigyvens ir keturis mėnesius dirbs Amerikos astronautas Billas Shepherdas (Bilas Šeferdas) su dviejų kosmonautų įgula. Lapkričio 1 dieną jie turi atvykti Rusijos kosminiu laivu "Sojuz", kuris bus paleistas iš Kazachstano.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.