aA
Čekoslovakijoje gimusi Madeleine Albright (Madlena Olbrait), kuri yra aukščiausiame poste dirbanti moteris JAV politikos istorijoje, pirmadienį sakė, jog užsienyje gimusiems amerikiečiams turėtų būti leista tapti JAV prezidentais. Niujorke kalbėdama apie moteris politikoje, JAV valstybės sekretorė sakė, kad dėl pasikeitusios Jungtinių Valstijų demografinės padėties laikas pakeisti ir taisykles.
Pagal JAV konstituciją, šalies prezidentas turi būti gimęs Jungtinėse Valstijose, todėl M. Albright, kaip emigantė, negalėtų tapti prezidente.

"Galvoju, kad čia negimę žmonės turi turėti galimybę dirbti aukščiausiuose postuose", sakė M. Albright, anksčiau tvirtinusi, jog pati niekada nesieks tapti prezidente. Tai esą taip hipotetiška, kai įsivaizduoti ją Sidnėjuje šokinėjančią su kartimi.

Tačiau ji sakė darysianti viską, kad Jungtinių Valstijų prezidento poste dirbtų moteris. "Mes visi turėtume to siekti, nes yra nuostabių moterų. Daug kur mūsų šalyje jų trūksta", teigė M. Albright.

M. Albright gimė kaip Marie Korbelova (Marija Korbelova) Prahoje 1937 metais. Jos tėvas buvo čekų diplomatas, kuris, Vokietijai Antrojo pasaulinio karo pradžioje užėmus Čekiją, išvežė šeimą į Londoną. 1948 metais jie persikėlė į Denverį.

M. Albright dar kartą paneigė pranešimus, kad domisi Čekijos prezidento postu ir sakė, jog yra visiškai atsidavusi Jungtinėms Valstijoms.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.