aA
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), iki šiol neradusi skelbiamo Kauno mero Vytauto Šustausko jaunystės nusikaltimo ir bausmės įrodymų, kol kas nesirengia uždrausti jam dalyvauti Seimo rinkimuose.
VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas LŽ informavo, kad jo vadovaujama komisija kol kas neketina svarstyti klausimo dėl tolesnio V.Šustausko dalyvavimo rinkimuose.

Abejonės, ar Kauno merui dera kandidatuoti į Seimą, buvo kilusios pasklidus žiniai apie tariamą Lietuvos laisvės sąjungos (LLS) lyderio nuslėptą teistumą už "sunkų smurtinį nusikaltimą".

Mušeika

Kaip skelbta, 1972 m. Rusijoje, netoli Sankt Peterburgo esančiame Vyborgo mieste, dirbęs V.Šustauskas viešojoje vietoje susivaidijo su vyriškiu. Kilus muštynėms V.Šustauskas oponentui esą sulaužė žandikaulį. Teismas, anot pranešimų, būsimam Kauno miesto vadovui skyrė trejų metų laisvės atėmimo bausmę. Tačiau kalėjime V.Šustauskas praleido tik pusę jam skirto bausmės laiko.

Pildydamas kandidato į Seimo narius anketą V.Šustauskas nurodė esąs neteistas.

Užtruks

VRK vadovas Z.Vaigauskas teigė, jog Lietuvos vidaus reikalų ministerijoje (VRM) nėra duomenų apie V.Šustausko teistumą Rusijoje. "Dabar kreipsimės į Rusijos struktūras, - pažadėjo jis. - Tačiau nemanau, kad mums bus greitai atsakyta".

Kol VRK negaus Rusijos URM atsakymo, ji negali uždrausti Kauno miesto vadovui dalyvauti rinkimuose.

"Nesiimu spręsti, ar rusų atsiųsti duomenys parodys V.Šustauską padarius, kaip rašoma spaudoje, sunkų smurtinį nusikaltimą, ar tik smulkų chuliganizmą, - sakė Z.Vaigauskas. - Jei paaiškės, kad jis nepadarė jokio sunkaus nusikaltimo, priekaištų jam neturėsime".

Pasak Z.Vaigausko, jei V.Šustauskui tapus Seimo nariu Rusija praneštų apie jo padarytą sunkų nusikaltimą, LLS lyderiui parlamente būtų inicijuota interpeliacija. VRK pirmininkas teigė, jog V.Šustausko teistumo klausimas galėjo būti išspręstas ir anksčiau. "Bėda ta, kad Kauno meras pats nerodo noro mums padėti", - pabrėžė Z.Vaigauskas.