aA
Adažių poligone, Latvijoje prasideda tarptautinių pratybų „Saber Strike 2015“ antrasis etapas – bataliono lygmens lauko taktinės pratybos. Šiame pratybų etape bus vertinamas bendrai Estijos, Latvijos ir Lietuvos suformuoto Baltijos bataliono (BALTBAT) pasirengimas 2016 metais budėti NATO greitojo reagavimo pajėgose (angl. sutr. NRF).
Trišalio Baltijos bataliono vertinimas (Pauliaus Babilo nuotr.)
Trišalio Baltijos bataliono vertinimas (Pauliaus Babilo nuotr.)

Baltijos batalionui Lietuva skiria Karaliaus Mindaugo husarų bataliono karių kuopą ir štabo elementą, iš viso apie 190 karių. Latvija prie šio projekto taip pat prisideda kuopos dydžio vienetu, sukomplektuotu iš Latvijos kariuomenės Sausumos pajėgų Pėstininkų brigados. Estijos, kuri ir vadovauja šiam batalionui, indėlis yra didžiausias – dvi kuopos, štabo ir aprūpinimo vienetai. Iš viso Baltijos batalione tarnaus apie 750 karių.

Birželio 14 d. Baltijos batalionas, kartu su specialiai šių metų pratyboms „Saber Strike“ iš JAV, Jungtinės Karalystės, Norvegijos ir Suomijos karių suformuotu „Vikingų“ batalionu išvyko iš Adažių karinio miestelio ir pradėjo įsikūrimą nurodytuose batalionų susitelkimo rajonuose, iš kurių artimiausiomis dienomis vykdys suplanuotas puolimo ir gynybos užduotis.

Pagal pratybų scenarijų, Baltijos batalionas susitelkimo rajone atliks rutinines procedūras, pasiruoš ir suplanuotu laiku įvykdys puolimo operaciją, po kurios pereis į gynybą.

Iš trijų Baltijos šalių atstovų sudaryta kompetentinga vertintojų grupė stebės ir įvertins Baltijos bataliono vykdomas planavimo ir vadovavimo procedūras, suplanuotų ir netikėtų užduočių vykdymą, aprūpinimo ir ryšio užtikrinimą. Pratybų pabaigoje bus pateiktas oficialus nacionalinio lygmens vertinimas.

„Mums garbė dalyvauti Baltijos bataliono projekte, didžiuojamės galėdami atstovaudami Lietuvą. Pratybose „Kardo kirtis“ kariai jaučiasi taip, lyg dalyvaudami realioje operacijoje. Čia mes, trijų Baltijos šalių kariuomenių atstovai, sudarome tvirtą ir kovingą vienetą,“ – apie karių nusiteikimą sakė kpt. Darius Rubliauskas, BALTBAT paskirtos Lietuvių kuopos vadas.

Pirmąją pratybų „Saber strike“ savaitę Adažių poligone, Latvijoje vyko kuopų lygmens mokymai. Baltijos ir „Vikingų“ batalionus sudarančios kuopos, atskiruose pratybų vietose, vykdė puolimo ir gynybos užduočių treniruotes. Kariai atliko suplanuotas ir staigias atakas miškingose ir atvirose vietovėse, vykdė taktinį judėjimą ieškant priešo pajėgų, turėjo įveikti inžinerines ir gamtines kliūtis, koordinuoti artilerinę ir aviacinę paramą, vykdė kitas taktines užduotis.

Latvijoje, Adažių poligone birželio 8-19 d. vykstančiose tarptautinėse pratybose „Saber strike“ (liet. „Kardo kirtis“) iš viso dalyvauja apie 1500 karių iš septinių NATO ir partnerių šalių. Be taktinių užduočių planavimo ir vykdymo treniruočių, šiose pratybose kariai taip pat tobulina sąveiką ir veiksmų suderinamumą su kitų šalių kariais, keičiasi turima patirtimi.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.