aA
Programišiai, kaip manoma, iš Kinijos priėjo prie konfidencialios Jungtinių Valstijų žvalgybos darbuotojų ir kariškių informacijos, praneša BBC.
Kinijos kibernetinė kariuomenė
Kinijos kibernetinė kariuomenė
© Vida Press

Valdžia baiminasi, kad nusikaltėliai įgijo informacijos, kurios dėka gali šantažuoti JAV specialiųjų tarnybų darbuotojus ir jų šeimų narius. Kaip praneša „Associated Press“, programišiai nusitaikė į specialias anketas, kurias tarnybų darbuotojai pildo siekdami prieiti prie slaptos medžiagos.

Šiuose dokumentuose saugoma informacija apie darbuotojus – nuo akių spalvos, finansinių operacijų ir polinkio į narkotikus ir alkoholį iki draugų ir giminaičių kontaktinių duomenų.

Baltųjų rūmų duomenimis, yra rimto pagrindo manyti, kad programišiams pavyko prieiti prie asmeninių vyriausybės darbuotojų duomenų.

Birželio 5 d. paaiškėjo apie masinę programišių iš Kinijos ataką prieš JAV valdžios tarnybas, – įsilaužėliams pavyko prieiti prie kelių milijonų valstybės tarnautojų asmeninių duomenų. JAV personalo valdymo biuras (OPM) patvirtino, kad per kibernetinį išpuolį nutekinta apie 4 milijonų buvusių ir dabartinių pareigūnų duomenų. Tačiau AP duomenimis, per kibernetinę ataką galėjo nukentėti 14 mln. žmonių. Senato žvalgybos komiteto narė Siuzana Kolins (Susan Collins) mano, kad ataką įvykdė nusikaltėliai š Kinijos. Kinijos ambasada Vašingtone teigė, kad tokie kaltinimai yra „neatsakingi“.

Penktadienį JAV prezidento Barako Obamos administracija paskelbė įvedanti papildomas priemones, skirtas sustiprinti kibernetinį saugumą šalyje.

2014 metų lapkritį programišiai paskelbė 25 tūkst. JAV nacionalinio saugumo departamento darbuotojų, taip pat tūkstančių kitų federalinės vyriausybės darbuotojų asmeninę informaciją.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.