aA
Lietuva ratifikavo du Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos protokolus, kuriems įsigaliojus Lietuvos teismai galės kreiptis į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT).
Lietuvos teismai ateityje galės kreiptis į EŽTT
© Reuters/Scanpix

„Neabejoju, kad įsigaliojus protokolams, jais numatomi pokyčiai ves ne tik į stipresnę Europos Žmogaus Teisių Teismo ir nacionalinių valdžios institucijų sąveiką, bet ir į veiksmingesnę žmogaus teisių apsaugą Lietuvoje“, - įsitikinęs teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Kaip pranešė Teisingumo ministerija, konvenciją papildantis protokolas Nr.16 suteikia valstybių aukščiausiems teismams ir tribunolams teisę kreiptis į EŽTT su prašymu pateikti patariamąją nuomonę dėl principinio klausimo, susijusio su Konvencijoje ar jos protokoluose įtvirtintų teisių ir laisvių aiškinimu bei taikymu.

Įsigaliojus šiam protokolui bus sudarytos teisinės prielaidos Konstituciniam Teismui, Lietuvos Aukščiausiajam Teismui ir Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui kreiptis į Strasbūro teismą konsultacijos, kai konkrečioje byloje reikės nustatyti, ar nebuvo pažeistos žmogaus teisės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.