aA
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas po susitikimo su Italijos ministru pirmininku Matteo Renzi pareiškė, kad Rusijos su Didžiuoju 7 (G7) nesieja jokie santykiai, skelbia „RIA Novosti“.
Vladimiras Putinas, Matteo Renzi
Vladimiras Putinas, Matteo Renzi
© Reuters/Scanpix

„Kalbant apie Rusijos santykius su „septynetu“, tai jokių santykių su „septynetu“ nėra. Kokie gali būti santykiai?“ – pareiškė Rusijos prezidentas.

Anot V. Putino, G7 – klubas, į kurį priima pagal interesus.

„Man atrodė, kad tai prasminga, nes mes bent jau turėjome kažkokį alternatyvų požiūrį. Nepaisant to, mūsų partneriai nusprendė, kad jiems tokio alternatyvaus požiūrio nereikia. Tai jų sprendimas. Juk tai ne kokia nors organizacija. Tai savotiškas klubas, į kurį priima pagal interesus. Linkime šiam formatui kuo didžiausios sėkmės“, – pareiškė V. Putinas.

Rusijos prezidentas taip pat pridūrė, kad Rusija pasirengusi vystyti dvišalius santykius su visomis Didžiojo septyneto narėmis – jeigu tik jos išreikš tokį norą.

Anot V. Putino, yra ir platesnių formatų – pavyzdžiui, G20, BRICS, Šanchajaus bendradarbiavimo organizacija.

„Aktyviai dirbame Jungtinių Tautų ir Saugumo Tarybos platformose. Jeigu tik mūsų partneriai pageidautų, esame pasirengę dvišaliam bendradarbiavimui su bet kuria iš „septyneto“ šalių“, – pareiškė V. Putinas.

Kaip jau žinoma, Rusija po intervencijos Ukrainoje buvo pašalinta iš Didžiojo aštuoneto.

Remiantis birželio 6-8 dienomis vykusio Didžiojo septyneto viršūnių susitikimo išvadomis, JAV prezidentas Barackas Obama pareiškė, kad Didysis septynetas pasirengęs, esant reikalui, Rusijai pritaikyti daugiau sankcijų.

V. Putinas trečiadienį aplankė pasaulinę parodą „World Expo 2015“, pradedamas didelio dėmesio sulaukusį vizitą Italijoje ir Vatikane praėjus vos dviem dienoms po to, kai Didysis septynetas (G-7) pagrasino Maskvai griežtesnėmis sankcijomis dėl krizės Ukrainoje.

V.Putiną, kuris beveik valandą vėlavo į suplanuotą apsilankymą savo šalies nacionaliniame „Expo“ paviljone, pasitiko apie 200 jo gerbėjų, mojavusių Rusijos vėliavomis.

Besišypsantį prezidentą pasveikino Italijos premjeras Matteo Renzi. Abu lyderiai surengė dvišales derybas, po kurių įvyko bendra spaudos konferencija.

Vėliau V.Putinas išvyks į Romą ir Vatikane bus priimtas popiežiaus Pranciškaus. Tikėtina, kad jie kalbėsis apie konfliktą Rytų Ukrainoje, didėjant nuogąstavimams, kad gali žlugti vasarį sudarytos trapios paliaubos.

M.Renzi tapo vienu iš G-7 lyderių, pirmadienių pasirašiusių perspėjimą, kad galingosios šalys „pasiruošusios imtis tolesnių varžomųjų priemonių, siekiant padidinti kainą Rusijai, jeigu jos veiksmai to reikalautų“.

Italija ilgą palaikė glaudžius ekonominius ryšius su Rusija, o abiejų šalių politiniai santykiai irgi buvo gana geri, kol prasidėjo krizė Ukrainoje.

Baltijos šalys praeitais metais protestavo prieš pasiūlymą paskirti italę Federicą Mogherini vadovauti Europos Sąjungos diplomatiniam korpusui, baimindamosi, kad jos pozicija Maskvos atžvilgiu bus per švelni.

Italija yra Rusijos trečioji didžiausia prekybos partnerė po Kinijos ir Vokietijos, o praeitais metais abi šalys sudarė verslo sandorių už daugiau negu 30 mlrd. eurų.

M.Renzi sakė nepriekaištausiantis Rusijos lyderiui, bet pabrėžė, kad Italija visiškai palaiko tarptautinius reikalavimus Maskvai prisidėti prie vasarį Minske sudarytų antrųjų Kijevo vyriausybės ir prorusiškų separatistų paliaubų įgyvendinimo.

„Neturiu ko jam paaiškinti, ko jis dar nežinotų: kompasas ir kelrodė žvaigždė yra Minsko susitarimas“, – M.Renzi sakė baigiantis G-7 susitikimui. Ši Italijos premjero pozicija labai skyrėsi nuo tos, kurią išsakė JAV prezidentas Barackas Obama.

Italijos užsienio reikalų ministras Paolo Gentiloni pirmadienį sakė, kad Roma norėtų glaudesnio dialogo su Rusija srityse, nesusijusiose su Ukrainos konfliktu, taip pat platesnių verslo ryšių.

Numatoma, kad po vizito Vatikane V.Putinas aplankys savo ilgametį draugą Silvio Berlusconi – verslo magnatą ir susikompromitavusį buvusį Italijos premjerą.

Abu jie dažnai susitikdavo per atostogas, o paskutinį kartą matėsi Milane pernai spalį, kur linksminosi iki 3 val. nakties, nors S.Berlusconi tuo metu dar nebuvo baigęs viešųjų darbų, skirtų teismo dėl mokesčių slėpimo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.