aA
Per šiuos metus Viduržemio jūra į Europą pateko daugiau nei 100 tūkst. žmonių, antradienį pranešė Jungtinės Tautos (JT) apie „neįtikėtinai išaugusią“ migrantų bangą.
Viduržemio jūra Europą pasiekusių migrantų skaičius šiemet perkopė 100 tūkstančių
© AP/Scanpix

Nuo metų pradžios 103 tūkstančiai pabėgėlių ir migrantų sėdo į jūrinėms kelionėms dažnai netinkamus laivus, rizikuodami savo gyvybėmis, ir pasiekė Europą, nurodė JT pabėgėlių agentūra (UNHCR).

Naujausiais duomenimis, Italijos krantus pasiekė 54 tūkst. atvykėlių, Graikijos – 48 tūkst., dar 920 atvyko į Ispaniją, 91- į Maltą.

Šiems kelionė pasisekė. Vien per šiuos metus Viduržemio jūroje nuskendo beveik 1,8 tūkst. migrantų, kuriems nepavyko pasiekti Europos krantų.

Beveik 6 tūkstančiai žmonių iš Užsachario Afrikos buvo išgelbėti prie Libijos krantų iš perpildytų žvejybinių valčių ir atplukdyti į Italiją savaitgalį.

UNHCR išreiškė ypatingą susirūpinimą dėl gerokai šoktelėjusio Graikijos krantus pasiekiančių pabėgėlių ir migrantų skaičiaus, kaip per visus 2014 metus, Tarptautinės migracijos organizacijos duomenimis, ši šalis priėmė 34 tūkst. migrantų.

Į Graikijos salas vidutiniškai per dieną atplaukia 600 žmonių, dažniausiai tai būna pabėgėliai iš karo draskomos Sirijos, Afganistano ar Irako, iš kurių maždaug pusė išlipa Lesbo saloje.

Migrantai, patikintys savo likimą kontrabandininkams, dažniausiai stengiasi išvengti konfliktų arba persekiojimo tokiose neramiose šalyse kaip Eritrėja, Afganistanas ir Sirija, arba skurdo ir bado Užsachario Afrikoje bei Pietų Azijoje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.