aA
Belgradas pastatys paminklą Gavrilo Principui – Bosnijos serbų nacionalistui, kurio įvykdytas Austrijos-Vengrijos sosto įpėdinio erchercogo Pranciškaus Ferdinando nužudymas išprovokavo Pirmąjį pasaulinį karą, pirmadienį pranešė miesto valdžia.
Gavrilo Principas
Gavrilo Principas
© Reuters/Scanpix

Vietos pareigūnas Goranas Vesičius sakė valstybiniam transliuotojui RTS, kad tą paminklą planuojama atidengti iki birželio pabaigos.

„Tas paminklas pagerbs žmogų, patekusį į Serbijos istoriją dėl savo veiksmų – žmogų, kuris dėl laisvės paaukojo viską“, – pažymėjo G.Vesičius.

Tačiau G.Principas, kuris tebuvo 19-metis, kai nušovė erchercogą Sarajeve 1914 metų birželio 28 dieną, yra vertinamas prieštaringai – taip pat Balkanuose, kur dar neužgijusios praeito amžiaus 10-o dešimtmečio karų žaizdos.

Kai kurie jį laiko aistringu serbų nacionalistu, norėjusiu išvaduoti slavus nuo Austrijos-Vengrijos priespaudos, o kiti ji vertina kaip teroristą, davusį pradžią siaubingam kraujo liejimui pasaulyje.

G.Principas nušovė Pranciškų Ferdinandą ir jo žmoną iš pistoleto „Browning“. Tas žingsnis davė pradžią įvykių virtinei, įtraukusiai didžiąsias Europos valstybes į precedento neturėjusį smurtą, kuriam vykstant buvo perbraižytas pasaulio žemėlapis.

Praeitą vasarą Sarajeve buvo minimos 100-osios to nužudymo metinės, bet dėl prieštaringai vertinamo G.Principo palikimo Serbijos ir Bosnijos serbų lyderiai tame renginyje nedalyvavo.

Prieš prasidedant Bosnijos karui 10-ame dešimtmetyje, G.Principas Sarajeve buvo itin gerbiamas veikėjas.

1920 metais, praėjus dvejiems metams po jo mirties kalėjime, G.Principo palaikai buvo perlaidoti Sarajeve, kur jo vardu taip pat buvo pavadintas vienas tiltas ir atidengtos memorialinės lentos.

Tačiau per 10-o dešimtmečio konfliktą jis tapo Bosnijos serbų didvyriu, o šios etninės grupės pajėgų vykdyta Sarajevo apsiaustis tapo vienu iš žiauriausių to karo epizodų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.