aA
Keli Ukrainos ugniagesiai žuvo per didžiulį sprogimą ir gaisrą vienoje degalų saugykloje netoli sostinės Kijevo, pranešė pareigūnai.
Ukrainoje – milžiniškas sprogimas: į dešimčių metrų aukštį kyla liepsnos, dega automobiliai
© Reuters/Scanpix

„Sprogimas naftos (produktų) bazėje netoli Vasylkivo. Milžiniškas. Žuvo ugniagesių“, – savo „Twitter“ žinutėje rašė vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas, turėdamas omenyje miestą, esantį už maždaug 30 km į pietvakarius nuo Kijevo.

„Valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba telkia viską, ką turi. Paskelbtas pavojus Nacionalinėje gvardijoje. Dirbame“, – pridūrė jis.

„Šeši apdegę ugniagesiai pasiųsti į ligoninę. Dar su šešiais nėra ryšio. Vykdomos paieškos. Ką tik iš gaisro išėjo (dar) keturi“ žmonės, rašė ministras, po kelių minučių pridūręs, kad išėjo dar keturi ir kad tebėra dingę du žmonės.

Nepaprastųjų situacijų tarnyba nurodė, kad per šį incidentą, prasidėjusį pirmadienio vakarą, žuvo mažiausiai vienas žmogus, o dar trys patyrė sunkių sužalojimų ir buvo hospitalizuoti.

Ukrainos nepaprastųjų padėčių tarnybos vadovas Nikolajus Čečetkinas taip pat teigė, kad egzistuoja dar vieno sprogimo galimybė.

„Mes praskridome virš gaisro vietos ir apžiūrėjome teritoriją, dar vienas sprogimas nėra neišvengiamas, tačiau tokia galimybė yra, ugnis išplistų iki karinės bazės teritorijos, tačiau praėjusią naktį kariai dirbo, surinko dalį technikos“ , – Ukrainos nepaprastų padėčių tarnybos vadovą cituoja „112.ua“.

Ukrainos gynybos ministras Steponas Poltorakas teigia, kad imtasi visų atsargumo priemonių, kad būtų apsaugota karinės bazės teritorija – kertami miškai, techniką bandoma pridengti ir pan.

Gaisras prasidėjo viename degalų rezervuare, o vėliau užsiliepsnojo kiti.

Kaip pranešė televizija „112 Ukraina“, per pusvalandį degalų saugykloje pasigirdo daugiau negu 50 sprogimų. Žmonės buvo evakuoti 600 metrų spinduliu.

Šalia liepsnojančių cisternų yra dar apie 10 rezervuarų, priklausančių kitai bendrovei, o kiekvienoje iš tų talpų yra apie 5 tūkst. tonų degalų, pridūrė televizija.

Kai buvo paskelbtas tas pranešimas, liepsnojo visos 17 bazėje esančių cisternų.

Vidaus reikalų ministro patarėjas Zorianas Škyriakas sakė, kad šios nelaimės priežastimi galėjo tapti šiurkštūs naftos produktų laikymo pažeidimai.

„Taip pat nagrinėjamos techninės detalės; neatmetamas sąmoningas padegimas. Galiausiai viską išaiškins tyrimas. Dabar patikimai nustatyti tos tragedijos priežastį neįmanoma. Gaisras tęsiasi“, – jis antradienį rašė savo „Facebook“ paskyroje.

Vasylkivo mieste, esančiame už 30 km nuo Kijevo, užsiliepsnojo mažiausiai 16 cisternų, kuriose daugiausia laikomas benzinas.

Nuo šio gaisro aplinkines vietoves apgaubė milžiniški dūmų debesys, skelbia naujienų agentūra „Reuters“ .

„Gaisro rajone yra dar viena degalų saugykla, – socialiniame tinle „Twitter“ rašė A. Avakovas. – Visi gyventojai buvo evakuoti, vietovė atitverta“.

Per gaisrą buvo sužeisti mažiausiai penki darbininkai. Vienas iš jų vėliau mirė ligoninėje, nurodė milicija.

Į gaisro vietą buvo atsiųstos 62 ugniagesių komandos ir trys traukiniai, aprūpinantys vandeniu ir kitomis būtiniausiomis priemonėmis, sakė gelbėjimo tarnybos.

Pasak pareigūnų, gaisrą, prasidėjusį viename degalų rezervuare ir vėliau išplitusį į kitus, veikiausiai sukėlė techninis gedimas, kuris dar nėra iki galo išaiškintas.

„7 val. vietos (ir Lietuvos) laiku vis dar buvo kovojama su liepsnomis. Gaisras išplito į aštuonias cisternas, kurių talpa siekia 900 kubinių metrų, ir kelis mažesnius konteinerius“, – sakė gelbėjimo tarnybos.

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Oleksandras Turčynovas teigia, kad Kijevo degalų saugykloje nebuvo žmogaus gyvybei pavojingų medžiagų, kurios galėjo sukelti sprogimą.

„Remiantis mūsų turima informacija, degalų sandėlyje kenksmingų medžiagų, galėjusių sukelti pavojų žmogaus sveikatai ir gyvybei, nebuvo“, – sakė pirmininkas.

O. Turčynovas teigia, kad viena iš galimų sprogimo versijų – diversija, rašo „112 .ua“.

O. Turčynovas teigia, kad gaisro gesinimas kol kas vyksta sėkmingai, tačiau neatmetama galimybė, kad gali kilti ir antroji sprogimo banga.

„Mes apžiūrėjome įvykio vietą iš visų pusių, galiu pasakyti, kad ženklai teigiami, kad temperatūra mažėja ir ugnis taip pat nebeplinta, vis dėlto egzistuoja tikimybė, kad gali kilti dar vienas sprogimas, jeigu šalia esančios cisternos ir sandėlis sprogtų nuo aukštos temperatūros“, – teigė o. Turčynovas.

Milžiniškas dūmų stulpas

Internete paskelbtuose vaizdo įrašuose matėsi į dešimčių metrų aukštį kylančios liepsnos ir milžiniškas dūmų stulpas; nuo didelio karščio taip pat užsiliepsnojo į įvykio vietą antradienio rytą atvažiavę greitosios pagalbos ir ugniagesių automobiliai.

Vienas gaisrą filmavęs televizijos žurnalistas sakė, kad didžiausias sprogimas driokstelėjo apie 8 val. 40 min. vietos (ir Lietuvos) laiku.

„Viskas liepsnoja“, – girdima viename iš tų vaizdo įrašų, paskelbtu portale „YouTube“.

Vienas ugniagesys, dėvintis nuo karščio saugantį sidabrinį kostiumą ir kaukę, buvo matomas bėgantis į saugią vietą.

„Visi pasitraukit! Visi, kurie čia tebėra – pasitraukit!“ – šūktelėjo kitas.

Vidaus reikalų ministras A. Avakovas savo „Twitter“ žinutėje rašė, kad gaisras įsiplieskė bendrovės „BRSM-Nafta“ degalų bazėje Vasylkivo miesto pakraštyje, už maždaug 30 km į pietvakarius nuo Kijevo.

„Sprogimas naftos (produktų) bazėje netoli Vasylkivo. Milžiniškas. Žuvo ugniagesių“, – nurodė jis.

Vėliau ministras patikslino savo pranešimą, sakydamas, kad žuvusiais laikyti ugniagesiai iš liepsnų sugebėjo ištrūkti gyvi.

„Mūsų pagrindinė problema – kad sprogimo epicentre buvo 30 ugniagesių“, – A.Avakovas sakė Kijevo televizijai „15 kanal“.

„Laimei, dauguma jų po to atsirado. Neturime ryšio su trimis žmonėmis. Mėginame juos surasti“, – pridūrė jis.

Ukrainos nepaprastųjų situacijų ministerijos atstovas sakė naujienų agentūrai AFP, kad jam žinoma apie šešis sužeistuosius.

Kijevo apylinkėse jau ilgiau negu savaitę laikėsi karšti ir sausi orai.

Bendrovė „BRSM-Nafta“, kuriai priklauso degalų saugykla, kurioje pirmiausiai įsiplieskė gaisras, taip pat turi degalinių tinklą.

Kitą degalinių tinklą – KLO – valdanti bendrovė nurodė evakuojanti darbuotojus iš savo degalų saugyklos, esančios netoli BRSM bazės.

A.Avakovas sakė Penktajam knalui, kad KLO degalinė ir jos degalų saugyklos rezervuarai yra „mūsų antroji grėsmė“.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.