aA
Jungtinių Tautų (JT) specialioji įgaliotinė seksualinio smurto konfliktų metu klausimais Zainaba Bangura pranešė, kad radikalaus judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojai pagrobtas paaugles Irake ir Sirijoje parduoda vergų rinkoje už pakelį cigarečių.
Neįtikėtinas žiaurumas: pagrobtos paauglės parduodamos už cigarečių pakelį
© Reuters/Scanpix

Z. Bangura aplankė Iraką ir Siriją balandį. Įgaliotinė kalbėjosi su moterimis ir merginomis, pabėgusiomis iš IS džihadistų nelaisvės, susitiko su religiniais ir politiniais lyderiais, aplankė pabėgėlius Turkijoje, Libane ir Jordanijoje. Pasak jos, islamistai grobia ir išnaudoja moteris, vos tik užima naujas teritorijas. Vėliau radikalai parduoda merginas už pakelį cigarečių, kelis šimtus ar tūkstančius dolerių.

Iš kovotojų nelaisvės pabėgusios merginos pasakojo Z. Bangurai, kad užpuldami miestą IS kovotojai atskiria moteris nuo vyrų, atlieka egzekucijas berniukas ir vyrams.

Merginos išrengiamos nuogai. Tada islamistai apžiūri, ar jos yra nekaltos, įvertina jų krūtinės dydį, grožį. Jauniausios, kurios taip pat laikomos gražiausiomis, įvertinamos aukščiausia kaina ir yra siunčiamos į Raką - IS kovotojų tvirtovę. Pagal kovotojų hierarchiją, pirmiausia mergaites renkasi šeichai, po to emyrai, o galiausiai kovotojai. Dažniausiai jie pasirenka po tris ar keturias merginas, laiko jas apie mėnesį, kol galiausiai jos jiems pabosta. Tada mergina vėl grįžta į rinką.

Vergų aukcione pirkėjai nuožmiai derasi. Bandydami sumažinti kainą, jie menkina merginos grožį ar krūtinės dydį. Z. Bangura pasakojo apie vieną merginą, pabėgusią iš IS nelaisvės, kuriai šeichas ant rankos užrašė savo vardą, kad visi žinotų, jog ji yra jo nuosavybė.

Tokių vergių daugumą sudaro jazidės. Tai etninės mažuma, kurią dėl religijos persekioja islamistai. Pasak Z. Banguros, su jazidėmis elgiamasi itin nepagarbiai ir barbariškai. JT įgaliotinė pasakojo, kad islamistai jas prievartauja, paverčia sekso vergėmis ir taiko joms kitas brutalias priemones. Z. Bangura akcentavo vieną atvejį, kai 20-metė buvo sudeginta gyva, kadangi atsisakė patenkinti neįprastas IS kovotojo seksualines aistras.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.