aA
Birželio 4 d. Lietuvos ambasadoje Rygoje susirinko reikšmingų Latvijos rinkoje dirbančių Lietuvos ir tarptautinių kompanijų atstovai ir besidomintys šia rinka verslininkai.
Latvijoje dirbantys lietuviai dalinosi verslo patirtimi kaimyninėje rinkoje
© Organizatorių archyvas

Bendras tarptautinių lietuvių profesionalų tinklo „Global Lithuanian Leaders“, Lietuvos ambasados Latvijoje ir VšĮ „Versli Lietuva“ renginys sutelkė Latvijoje gyvenančių verslininkų bendruomenę, kad paskatintų dalinimąsi patirtimi bei kontaktais. 

Diskusijoje apie verslo aplinkos ypatumus ir galimybes Latvijoje dalyvavo Donatas Vaitasius, „Čili Holdings“ generalinis direktorius, Martynas Keršys, „Gefco Baltic“ generalinis direktorius, Austėja Landsbergienė, „Vaikystės Sodas“ įkūrėja, Jelena Sokolovska „ UogaUoga“ bendra-įkūrėja, ir Saulius Petkevičius, AS „PF Kekava” (Linas Agro Group) valdybos narys. Diskusiją moderavo Marius Raugalas, šiuo metu gyvenantis Londone ir dirbantis Lloyds Banking. 

Renginio dalyvius pasveikinęs Lietuvos ambasadorius Latvijoje Ričardas Degutis pažymėjo, kad kartu su GLL organizuojamas renginys yra puiki proga verslui pasidalinti ne tik darbo Latvijoje patirtimi, bet ir išgirsti iš lietuvių verslininkų, dirbančių didesnėms kompanijoms, tendencijas  Baltijos šalyse ir Baltijos jūros regione.

Šių metų duomenimis Latvijoje gyvena 27423 lietuvių kilmės asmenys ir 4356 Lietuvos piliečiai. Latvija yra dažnas pasirinkimas plėtrai Lietuvos įmonėms – Latvijoje veikia apie 3000 lietuviško kapitalo įmonių (palyginimui: 2009-2010 Latvijoje dirbo apie 1000 lietuviško kapitalo įmonių, 2013 m. pabaigoje -  virš 2500 tokių įmonių). Latvija yra būtent ta šalis, kurioje išpopuliarėję daugiausiai lietuviškų prekių ženklų. Pagal prekybos apimtis ir Lietuva ir toliau išlieka I-oje vietoje Latvijos užsienio prekybos partnerių sąraše. Latvija - 4-a didžiausia Lietuvos prekybos partnerė. Bendros prekių ir paslaugų prekybos apimtys ketvirtus metus iš eilės viršija 4 mlrd. EUR. 

"Latvija - artima ir populiari rinka plėtrai tarp verslininkų iš Lietuvos turinčių ambicijų plėtrai. O plečiantis į šią kaimyninę rinką, dažnas linkęs pasikonsultuoti su jau įžengusiais partneriais ar tautiečiais. Šio renginio tikslas yra suaktyvinti šį pagalbos procesą, plečiant verslo kontaktų tinklą Latvijoje. Be to, Rygoje dirba daug savo srities specialistų, kurie būdami šioje kaimyninėje rinkoje, galėtų būti atrama apie plėtrą galvojantiems tautiečiams. GLL kaip tik ir kviečia tokius žmones tapti patarėjais lietuviškoms augančioms įmonėms ", - sakė viena iš Global Lithuanian Leaders steigėjų ir valdybos narė, Dalia Petkevičienė.

Renginio metu verslininkai dalijosi savo įmonių verslo plėtros į Latviją strategijomis, diskutavo apie darbuotojų rinkos, verslo aplinkos ir kultūros ypatumus. Daugelis sutiko, jog Latvijos rinka, nors artima turi savo specifiką, kurią reikėtų įvertinti plečiantis. Diskusijos dalyviai taip pat atkreipė dėmesį į klientų segmentaciją dėl skirtingos dvikalbės aplinkos, Rygos kaip didmiesčio rinkos specifiką, biurokratinių reikalavimų subtilybes ir vietinių plėtros atstovų poreikį Latvijos rinkoje.

Donatas Vaitašius, „Čili Holding” generalinis direktorius, džiaugėsi puikia proga pasidalinti darbo Latvijoje įžvalgomis, pastabomis ir rekomendacijomis. „Šiandien Latvijoje  veikia 14 „Čili“ restoranų – 13 Rygoje ir 1 Jūrmaloje. Įmonės plėtros planą įgyvendinome pasirinkę strategiją išlaikyti nuosavus restoranus sostinėje ir didžiuosiuose miestuose, frančizę pasiūlant mažuose miestuose. Tai lėmė tokie argumentai kaip silpnesnė mažesniųjų miestų gyventojų perkamoji galia, gyventojų migracija iš mažesniųjų miestų į didžiuosius, sudėtingas valdymas ir administravimas periferinių zonų iš centro,“- sakė Donatas Vaitašius.

Saulius Petkevičius, „PF Kekava”, kurią kartu su kita paukštininkystės kompanija „Bauska“ yra įsigijusi Linas Agro Group, valdybos narys, pabrėžė, jog vykstant įmonių įsigijimams ir susijungimams, ypač svarbu integruoti skirtingų įmonių darbuotojus į grupės vieningą kultūrinę atmosferą, vykdant sėkmingą komunikaciją. Linas Agro Group įsigijus Latvijos įmones,  tai  buvo vienas strateginių žingsnių, kuriant vieningą darbo aplinką. 

Martynas Keršys, „Gefco Baltic“ generalinis direktorius, atkreipė dėmesį, kad lyginant Lietuvos ir Latvijos darbuotojus,  egzistuoja mentaliteto skritumai, tokie kaip didesnis latvių atsargumas įgyvendinant tikslus. 

,,Ugdymo srityje Latvijoje susidūrėme su didesniu atsargumu ir biurokratinių reikalavimų procesais, nei tikėjomės. Planuojant veiklą iš Lietuvos viskas rodėsi paprasčiau, todėl labai svarbu konsultuotis su vietiniais žmonėmis, kurie padėtų sklandžiai įveikti reikalingus formalumų procesus,“- sakė socialinių mokslų daktarė, didžiausio Baltijos šalyse ikimokyklinio ugdymo įstaigų tinklo "Vaikystės sodas" ir Karalienės Mortos mokyklos įkūrėja, kontekstinio ugdymo pradininkė Lietuvoje Austėja Landsbergienė.

,,Lativjos grožio produkcijos klientas yra išrankesnis nei Lietuvoje. Jis atsargiau vertina naujus rinkos žaidėjus. Žinoma, reikia įvertinti, jog vietinės kosmetikos gaminimo tradicijos yra gilesnės nei Lietuvoje,“- sakė Jelena Sokolovska „ UogaUoga“ bendra-įkūrėja. 

Renginyje susirinko didelių ir svarių Latvijos rinkos žaidėjų atstovai iš Baltic Logistic Solutions, Bemore Academy, Gefco Baltic, LatAgroKoncerns, Strategic Staffing Solutions, SSE Riga, Maxima, Newsec, SIA Dūdina, SIA AILAIK, Geton Energy SIA, UAB Vija Ideja, IE LAMINart, AD Hunters Baltics, Statoil Fuel & Retail Business Center SIA, BalticILP SIA, Namu serviss APSE, Rigas Dzirnavnieks AS "LX Grupa", UAB Dojus Agro, Veiksmes Studija, Coffee Inn SIA, SIA Malinauskas & Co, SIA Komfovent, Six Senses International Preschool, SIA Baltic Oil Management, SIA Amber Job, SIA Zvalguva, Axis Technologies, UAB Liunitas  ir daugelio kitų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.