aA
Sovietmečių iš žydų antkapių statyta elektros pastotė Vilniuje greičiausiai bus išardyta kitais metais.
Ženklas, pranešantis, kad elektros pastotė iš žydų antkapių bus išmontuota (R. Šimašias nuotr.)
Ženklas, pranešantis, kad elektros pastotė iš žydų antkapių bus išmontuota (R. Šimašias nuotr.)

„Laikiną sprendimą mes turime - atsirado šiandien lentelė, kuri informuoja apie tai, kad sovietinės valdžios metais buvo, sakykime, nepagarbiai elgiamasi ir atsirado būtent toks objektas. Kol nebus galutinai ta transformatorinė išmontuoja, tol bus tokia lentelė. Dabar aš tikiuosi, kad kitais metais tos transformatorinės ten nebebus“, - pirmadienį žurnalistams sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Informacinės lentos turėtų atsirasti ir prie kitų objektų, kurių statybai buvo panaudoti žydų antkapiai. Pavyzdžiui, yra žinoma, kad žydų antkapiai panaudoti statant Evangelikų reformatų bažnyčios Pylimo gatvėje laiptus.

Dalis informacinių lentelių būtų ne laikinos, o liktų visam laikui, nes ne visur antkapių akmenis numatoma pakeisti kitomis medžiagomis.

„Čia iš tikrųjų mes žiūrėsime ir skaičiuosime, kiek kainuotų viską sutvarkyti iš esmės. Iš vėlgi su ta pačia žydų bendruomene taip pat sprendžiame, kur panaudoti tuos akmenis. Sutariame ir labai džiaugiuosi, kad bendruomenė tą supranta ir palaiko, kad ne iš visur galima tuos akmenis išlupinėti: yra ir tiltų atramų, ir atraminių sienelių, kur ne iki galo galima identifikuoti, kas kur panaudota“, - aiškino meras.

Anot mero, artimiausiomis savaitėmis bus apsispręsta, kur bus panaudoti išmontuojami paminkliniai akmenys.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.