aA
Eritrėjos vyriausybė atsakinga už sistemingus ir plačiai išplitusius žmogaus teisių pažeidimus, kurių mastas beveik neturi precedento, todėl kiekvieną mėnesį iš šalies pabėga apie 5 tūkst. žmonių, sakoma pirmadienį paskelbtoje Jungtinių Tautų (JT) tyrimo ataskaitoje.
Precedento neturintys pažeidimai: žmonės suimami be jokios priežasties, kankinami, žudomi arba dingsta
© Reuters/Scanpix

JT komisija, baigusi metus trukusį tyrimą dėl žmogaus teisių padėties Eritrėjoje, aprašė košmarišką visuomenės būklę šioje autoritarinėje Rytų Afrikos valstybėje.

Beveik 500 puslapių dokumente pateikiama detalių, kaip pastaruosius 22 metus geležiniu kumščiu valdęs prezidento Isayo Afewerki režimas sukūrė represinę santvarką, kurioje žmonės dažnai suimami be jokios priežasties, kankinami, žudomi arba dingsta.

Visų Eritrėjos piliečių neriboto šaukimo į kariuomenę sistema taip pat verčia daugelį šalies žmonių dirbti vergiškomis sąlygomis šalies ginkluotosiose pajėgose arba kituose valstybiniuose objektuose – kai kada ištisus dešimtmečius.

„Komisija nustatė, kad sistemingi, plačiai paplitę ir dideli žmogaus teisių pažeidimai buvo ir yra vykdomi Eritrėjoje, vadovaujant vyriausybei“, – sakoma ataskaitoje, kurioje pabrėžiama, kad tie pažeidimai „gali prilygti nusikaltimams žmoniškumui“.

Trijų narių komisija, kuriai priklauso iškili JT žmogaus teisių padėties Eritrėjoje ekspertė Sheila Keetharuth, savo ataskaitoje rašo, kad toje šalyje vykdomų pažeidimų „apimtis ir mastas retai stebimi kitur“.

Tokia padėtis paskatino masinį pabėgėlių srautą: Eritrėja yra antrasis po Sirijos didžiausias migrantų, mėginančių pasiekti Europą per Viduržemio jūrą, šaltinis.

Praeitų metų viduryje JT pabėgėlių reikalų agentūra paskelbė, kad iš Eritrėjos pasaulyje yra pasklidę beveik 360 tūkst. žmonių. Ši šalis atsiskyrė nuo Etiopijos 1991 metais, po 30 metų trukusių įnirtingų nepriklausomybės kovų.

Tyrėjai ragina tarptautinę bendruomenę priimti pabėgėlius iš Eritrėjos, užtikrinti jų apsaugą, padaryti saugesnius migracijos kelius ir, svarbiausia, nesiųsti jų „atgal į pavojų“.

Jie aprašė totalitarinę masinio sekimo visuomenę, panašią į vaizduojamą George'o Orwello kūriniuose, kurioje kaimynai ir šeimų nariai skatinami skųsti vieni kitus, o suimtieji gali būti daug metų laikomi kalėjimuose siaubingomis sąlygomis, netgi nežinodami, kokį nusikaltimą jie įvykdė.

Šį tyrimą prieš metus nurodė atlikti JT Žmogaus teisų taryba, o tyrėjai savo išvadas jai pateiks birželio 23 dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.