aA
Turkijos valdančioji partija, turinti islamiškas šaknis, prarado daugumą parlamente per sekmadienį vykusius rinkimus, tapusius skaudžiu smūgiu autoritariško prezidento Recepo Tayyipo Erdogano planams pakeisti konstituciją ir išplėsti savo galias.
Rinkimai Turkijoje
Rinkimai Turkijoje
© AP/Scanpix

Teisingumo ir plėtros partija (AKP) surinko daugiausiai (41 proc.) balsų per įtemptą kovą, bet jos palaikymas šįkart buvo gerokai mažesnis negu per ankstesnius visuotinius rinkimus 2011 metais, kai ji laimėjo beveik pusę balsų.

Turkijoje mandatai parlamente paskirstomi pagal proporcinę sistemą, todėl AKP turės pirmąkart suformuoti koaliciją nuo savo atėjimo į valdžią 2002 metais.

Dar viena sensacija, supurčiusia Turkijos politinę sanklodą, tapo prokurdiškos Liaudės demokratų partijos (HDP) rezultatai – ji lengvai peržengė 10 proc. balsų slenkstį, kad patektų į parlamentą.

Oficialūs rezultatai, paskelbti suskaičiavus 99,9 balsų, rodė, kad AKP pirmauja, o antra liko Respublikonų liaudies partija (CHP), surinkusi 25 proc. balsų. Nacionalistų judėjimo partija (MHP) liko trečia (16,5 proc.), o HDP, už kurią balsavo 13 proc. rinkėjų – ketvirta.

Rinkėjų aktyvumas buvo 86 procentai.

Kaip rodo oficialios prognozės, 550 vietų parlamente AKP turės 258 mandatus, CHP – 132, MHP – 81, o HDP – 79.

AKP dominavo Turkijos politikoje nuo savo atėjimo į valdžią 2002 metais, bet partijos populiarumas sumažėjo sulėtėjus šalies ekonomikai ir skambant kaltinimams dėl R.T.Erdogano autoritarinių ambicijų.

Rinkimų rezultatai griauna R.T.Erdogano svajones susitarti dėl naujos konstitucijos, pagal kurią parlamentinė respubliką būtų paversta prezidentine. Ta vizija buvo esminis AKP rinkimų kampanijos pagrindas.

Tokie pokyčiai būtų įmanomi, jeigu AKP parlamente būtų užsitikrinusi dviejų trečdalių daugumą.

Prarastos viltys

„AKP nepralaimėjo rinkimų, bet Erdoganas prarado visas viltis paversti Turkiją prezidentine sistema“, – sakė universiteto profesorius Ahmetas Inselas.

R.T.Erdoganas, kuris 2003–2014 metais dirbo premjero poste, o vėliau buvo išrinktas prezidentu, nori tapti įtakingiausiu Turkijoje veikėju ir sustiprinti prezidentūros galias, kurios prieš jam užimant šį postą buvo daugiausiai reprezentacinės.

Kita vertus, oponentai baiminasi prasidėsiančio vieno žmogaus valdymo, o R.T.Erdoganas veikiausiai sieks būti perrinktas antrai kadencijai ir likti valdžioje iki 2024 metų.

Kalbėdamas iš balkono AKP būstinėje Ankaroje – tradicinėje vietoje, kur būdavo sakomos partijos pergalės kalbos, premjeras ir partijos lyderis Ahmetas Davutoglu stengėsi pateikti rezultatus šviesiomis spalvomis.

„Rinkimų laimėtoja vėl tapo AKP – tai neabejotina“, – sakė jis, pažadėdamas užtikrinti stabilumą šalyje.

Bet premjeras pridūrė: „Mūsų žmonių sprendimas yra galutinis. Jis aukščiau už viską, o mes atitinkamai juo vadovausimės.“

Vis dėlto labiausiai triumfavo HDP, kuri per rinkimų kampaniją stengėsi pabrėžti esanti tikra turkiška partija ir palenkti į savo pusę ne vien kurdus, bet ir sekuliarių pažiūrų turkus, moteris ir gėjus.

Asmeninę pergalę taip pat iškovojo šios partijos charizmatiškas lyderis Selahattinas Demirtasas (Selachatinas Demirtašas), pramintas „kurdų Obama“ dėl savo puikių retorikos įgūdžių. Šį politiką per rinkimų kampaniją ne kartą buvo užsipuolęs R.T.Erdoganas.

„Mes, engiami Turkijos žmonės, norintys teisingumo, taikos ir laisvės, šiandien pasiekėme didžiulę pergalę“, – S.Demirtasas sakė per spaudos konferenciją Stambule.

„Dabar HDP yra tikra Turkijos partija. HDP yra Turkija, o Turkija yra HDP“, – pareiškė jis.

Sąžininga opozicija

S.Demirtasas sakė neisianti į koaliciją su AKP ir žadėjo, kad HDP taps „stipria ir sąžininga opozicija“.

HDP deputatų buvo ankstesnės sudėties parlamente, bet jie buvo išrinkti kaip nepriklausomi kandidatai, o ne pagal partijos sąrašą.

Turkijos pagrindiniame kurdiškojo regiono mieste Dijarbakyre automobilių vairuotojai spaudė garso signalus, per jų langus persisvėrę džiūgaujantys žmonės rodė pergalės ženklus, buvo šaudoma į orą.

Partijos šalininkai džiaugsmą reiškė šaukdami ir plekšnodami per burnas, šokdami ir skanduodami partijos rinkimų šūkį: „Mes esame HDP, mes einame į parlamentą“.

„Tai karnavalo naktis, – sakė 47 metų Huseyinas Durmazas. – Mes nebepasitikime AKP.“

Tuo tarpu analitikai laiko nacionalistinę MHP partiją tikėtina AKP koalicijos partnere naujame parlamente.

MHP lyderis Devletas Bahceli neatmetė galimybės sudaryti koaliciją, bet sakė, kad šie rezultatai žymi „AKP pabaigos pradžią“.

Jeigu koalicijos nepavyktų sudaryti, pagal įstatymus gali būti paskelbti pakartotiniai rinkimai, kurie vyktų ne anksčiau negu praėjus 45 dienoms po pirmojo balsavimo.

R.T.Erdogano aktyvus dalyvavimas rinkimų kampanijoje AKP naudai vertinamas prieštaringai, nes valstybės vadovas oficialiai turėtų išlaikyti vienodą atstumą nuo visų partijų.

Parlamento rinkimus aptemdė smurtas: penktadienį du žmonės žuvo, o dar dešimtys buvo sužeisti per išpuolį prieš HDP mitingą Dijarbakyre.

A.Davutoglu sakė, kad vienas įtariamasis dėl tos atakos buvo suimtas ir kad tikrinami jo galimi ryšiai su kovotojų grupuotėmis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.