aA
Daug diskusijų ir svarstymų iki šiol kelia Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos iniciatyva ekspertų darbo grupės parengtas socialinis modelis.
Albinas Mitrulevičius
Albinas Mitrulevičius
© DELFI / Valdas Kopūstas

Esminiams socialinės politikos sistemos pokyčiams Vyriausybė jau pritarė. Pastabų teikimo terminas pratęstas iki birželio 8 dienos, tuomet įstatymų paketas bus pateiktas svarstyti Seimui. Tad modelio tobulinimui, kompromisams laiko dar yra.

Socialinis modelis apima daugiau kaip 40 teisės aktų. Pagrindinis modelio tikslas – naujos darbo vietos ir didesni atlyginimai, konkurencinga Lietuva tarptautinėse rinkose, palankesnės sąlygos įsidarbinti jaunimui, darbo ieškantiems asmenims, pagerinti jaunų šeimų, bedarbių, būsimųjų pensininkų padėtį, „Sodros“ biudžeto deficito klausimą. Dalis socialinio modelio įstatymų įsigaliotų jau nuo 2016 metų sausio 1 dienos, bet didesnė dalis įsigaliotų palengva, per artimiausius 12 metų – iki 2027-ųjų.

Naujajame modelyje įvedama sutarčių įvairovė, lankstesnis darbo laiko reguliavimas. Tai darbuotojui suteiks daugiau galimybių derinti šeiminius ir darbo įsipareigojimus. Pavyzdžiui, darbuotojas galės paprašyti darbdavio dirbti keturias dienas po 10 valandų, o penktąją dieną turėti laisvadienį arba pirmas keturias dienas dirbti savo darbo vietoje, o penktąją – iš namų.

Numatoma ir kitų sutarčių rūšių, pavyzdžiui, nuotolinis darbas, darbo dalinimosi, mokymosi sutartys ir t.t.

Socialinio modelio siūlymuose numatytos palankesnės sąlygos jaunoms šeimoms. Išlaikomos garantijos nėščioms moterims ir asmenims auginantiems vaikus – darbo vieta išlaikoma iki vaikui sueis 3 metai. O terminuotą darbo sutartį būtų galima nutraukti ne po 3 mėnesių, kaip yra dabar, o po 4 mėnesių nuo vaiko gimimo.

Taip pat numatoma, jog trumpiau arba per pastaruosius penkerius metus su didesniais pertrūkiais dirbusios moterys galės gauti motinystės išmokas. Siūloma įteisinti lankstesnius ligos ir motinystės socialinio draudimo stažo reikalavimus asmenims, kai motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmoka mokama ir tiems asmenims, kurie šį stažą turi per ilgesnį laikotarpį – 60 mėnesių. Be to, besimokantis jaunimas valstybės lėšomis būtų draudžiamas motinystės ir tėvystės pašalpoms gauti.

Naujajame socialiniame modelyje keičiasi pensijų apskaičiavimo ir mokėjimo tvarka. Ji bus palankesnė būsimiesiems pensininkams. Dabar galiojantis asmens draudžiamųjų pajamų vidurkio koeficientas būtų keičiamas įvedant apskaitos vienetų sistemą.

Darbuotojai galės matyti, kaip jų mokamos įmokos kaupia jiems pensiją – didesnės įmokos garantuos didesnę pensiją. Taip pat siūloma per 12 metų po 1 procentinį punktą mažinti pensijų socialinio draudimo tarifą. Šiuo siūlymu siekiama paskatinti darbo užmokesčio augimą.

Taip pat nuspręsta nustatyti automatinį pensijų indeksavimą. Pensijų rodikliai – bazinė pensija, apskaitos vieneto vertė kiekvienais metais būtų indeksuojama pagal nustatyta tvarka apskaičiuotą indeksavimo koeficientą, kurio dydis priklausytų nuo darbo užmokesčio fondo augimo per kelerius metus.

Šie ir kiti socialinio modelio pakeitimai per penkerius metus ne tik padės sukurti naujas darbo vietas, bet ir padengs naujų pasiūlymų įgyvendinimui reikalingas lėšas. Socialinė reforma pareikalaus apie 300 mln. eurų. Naujų mokesčių Vyriausybė įvesti neplanuoja.

Galimus finansinius praradimus padengs auganti ekonomika, didėjantys atlyginimai, didesnis gyventojų pajamų mokesčio surinkimas, padidėjusios investicijos. Tad Seimas dar turi laiko padirbėti ir pasistengti, kad Lietuvoje atsivertų naujos sąlygos ekonominiam augimui ir visų mūsų gerovei.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.