aA
Pasibaigus šeštadienio iškilmėms, naujoji Hamido Karzai vadovaujama Afganistano vyriausybė sekmadienį surengė pirmąjį posėdį, kurio metu svarstė karų nuniokotos šalies stiprinimo planus.
"Pagrindinė tema buvo saugumo Afganistane užtikrinimas", - žurnalistams prezidento rūmų, kur vyko dvi valandas trukęs posėdis, salėje sakė naujasis šalies vadovas. Paklaustas apie susitikimo atmosferą, jis atsakė: "Puiki, labai puiki".

Į Gul Chanos prezidento rūmuose vykusį susitikimą susirinko visi 29 šeštadienį prisaikdintos pereinamosios vyriausybės, per šešerių mėnesių kadenciją turinčios atlikti milžinišką darbą, ministrai, tarp jų ir dvi moterys.

Ministrai tikriausiai norės kuo greičiau imtis tokių problemų kaip žemdirbystės stiprinimas trejus metus sausrų kamuojamoje šalyje, kur moterys neturi darbo, vaikai negauna beveik jokio išsilavinimo, iš 100 kūdikių miršta 16, o vidutinė žmonių gyvenimo trukmė yra tik 43 metai.

Ir nors H.Karzai visiškai kontroliuoja Kabulą, kuriame patruliuoja mudžahidai iš Šiaurės Aljanso bei didėjančių tarptautinių saugumo pajėgų, tačiau visoje šalyje dar yra daugybė rajonų, kuriose priešinasi Talibano ir Osamos bin Ladeno tinklo "Al Qaeda" kovotojų grupelės, ir kuriuose yra labai nesaugu.

JAV karo lėktuvai vis dar patruliuoja padangėse, nors jau retai randa ką pulti. Prezidentūros pareigūnas Azizas Karzai kiek anksčiau teigė: "Kadangi tai yra pirmas kabineto narių posėdis, jie aptars esminius vyriausybės klausimus".

Iškilmingos ir jausmingos inauguracijos ceremonijos metu prisaikdintos naujosios administracijos lyderis H.Karzai pagrindiniais jo vadovaujamo kabineto prioritetais įvardijo šalies ir jos ekonomikos atstatymą bei taikos ir stabilumo užtikrinimą.

Tuo tarpu tūkstančiai Kabulo gyventojų po beveik savaitę trukusio neveiklumo, susijusio su Id Al Fitro švente, žyminčia musulmonams švento Ramadano mėnesio pabaigą, bei šeštadienį vykusia inauguracijos ceremonija, sekmadienį grįžo prie darbų. Šimtai žmonių surengė provyriausybinę eiseną miesto gatvėmis, sveikindami naująją H.Karzai administraciją ir reikalaudami darbo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.