aA
Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė gali netekti didelės pinigų sumos – už tai, kad nevykdė antstolės nurodymo ir iš Darbo partijos buhalterės atlyginimo neišskaičiavo įsiskolinimo, teismas jai skyrė įspūdingo dydžio baudą.
Loreta Graužinienė
Loreta Graužinienė
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

Jeigu aukštesnės instancijos teismas nepanaikins L. Graužinienei skirtos baudos, ji į valstybės biudžetą privalės sumokėti 3 tūkst. 968 eurus (13 tūkst. 700 litų). Tokio dydžio bauda Seimo pirmininkei susidarė už 137 dienas, per kurias ji nevykdė antstolės nurodymo – už vieną nevykdymo dieną jai buvo skirta 100 Lt (29 Eur) bauda.

Istorija, dėl kurios L. Graužinienė užsitraukė antstolės Astos Stanišauskaitės nemalonę, prasidėjo dar praėjusių metų vasarą – Vilniaus miesto apylinkės apylinkės teismas iš šiuo metu dėl finansinių machinacijų teisiamos Darbo partijos buhalterės Marinos Liutkevičienės bendrovei „Lietuvos dujos“ priteisė 70 Lt įsiskolinimą.

Kadangi moteris skolos taip ir nesumokėjo, antstolė kreipėsi į teismą dėl vykdomojo rašto išdavimo, o jį gavusi – į Darbo partiją, prašydama M. Liutkevičienės įsiskolinimą išskaičiuoti iš buhalterės atlyginimo.

Tačiau skola taip ir nebuvo padengta – dėl to antstolė po poros mėnesių vėl kreipėsi į Darbo partiją, prašydama suteikti informaciją, kodėl nėra išskaičiuojamas įsiskolinimas. Atsakymo antstolė taip ir nesulaukė, todėl nutarė dar kartą kreiptis į teismą – šįkart prašė partijos pirmininkei L. Graužinienei skirti maksimalią įstatyme numatytą baudą – po tūkstantį litų už vieną antstolės nurodymo nevykdymo dieną.

Su bylos duomenimis susipažinęs teismas nutarė, kad antstolės prašymas yra pagrįstas, tačiau L. Graužinienę nubaudė po 100 Lt bauda už vieną antstolės nurodymo nevykdymo dieną.

„Darbo partijos vadovė savo neteisėtais veiksmais (neveikimu) trukdo antstolei per kiek įmanoma trumpesnį laiką ir kuo ekonomiškiau įvykdyti vykdomąjį dokumentą, pažeidžia išieškotojo vykdomojoje byloje teises bei teisėtus interesus, piktnaudžiauja savo, kaip įmonės vadovo, teisėmis“, – nurodė teisėja Rima Bražinskienė.

Teismo nutartis buvo išsiųsta į Darbo partijos būstinę, dokumentus priėmė administratorė. Tačiau šie dokumentai dėl neaiškių priežasčių nepasiekė L. Graužinienės – po dviejų mėnesių teismas savo iniciatyva nutarė juos dar kartą išsiųsti, bet jau ne į partijos būstinę, o į L. Graužinienės darbo vietą Seime.

Tuo metu ne tik Seimui, bet ir Darbo partijai vadovavusi L. Graužinienė teigia, kad tik tada sužinojo, kad jai yra skirta bauda ir ji valstybei jau yra skolinga 13 tūkst. 700 Lt.

Seimo vadovė nesutiko su teisėjos nutartimi, todėl paprašė atnaujinti terminą skundo pateikimui, bet šis prašymas nebuvo patenkintas. Parlamentarė vėl pateikė skundą – Vilniaus apygardos teismo teisėja Vilija Mikuckienė nutarė, kad L. Graužinienės pareiškimas turi būti priimtas ir nagrinėjamas apeliacine tvarka.

Anot teisėjos, L. Graužinienė operatyviai reagavo, kai teismo dokumentus gavo Seime, todėl yra pagrindas manyti, kad ji tikrai nežinojo apie anksčiau iškeltą bylą ir joje priimtus sprendimus. Tačiau bauda Seimo pirmininkei nebuvo panaikinta – teismas spręs jos atskirojo skundo priėmimo klausimą, o tik vėliau, ar pagrįstai politikei skirta bauda už antstolės nurodymo nevykdymą.

L. Graužinienė DELFI tikino, kad nieko nežinojo apie jos atžvilgiu pradėtą teisminį procesą ir tik Seime gavusi dokumentus ėmėsi visų įmanomų teisinių priemonių savo teisėms apginti.

„Tikiu, kad teismas priims teisingą sprendimą, nes absoliučiai nesijaučiu kalta toje situacijoje – aš nebuvau informuota apie šį reikalą, – sakė L. Graužinienė. – Yra labai keista, kai už neišieškotą vykdomąjį raštą dėl 70 Lt skolos yra skiriama beveik 14 tūkst. Lt bauda fiziniam asmeniui. Taip, teisiškai yra tokia galimybė skirti baudą vadovui, bet aš apie tai nieko nežinojau, todėl manau, kad esu nubausta neteisingai.“

Seimo vadovė pažymėjo, kad Seime gavusi dokumentus sužinojo, jog tą pačią dieną antstolė nuo partijos sąskaitos nusirašė 70 Lt skolą ir jo jau nebeliko.

„Iš tiesų, mes turėjome pinigų partijoje, galėjome sumokėti, bet įvyko kažkoks nesusipratimas, esu labai nustebusi, kad toks procesas buvo vykdomas prieš mane“, – sakė ji.

L. Graužinienė, kuri po savivaldybių tarybų rinkimų paliko partijos vadovės postą, tikino, kad sumokės baudą, jeigu teismas nuspręs, jog ji pažeidė įstatymus, tačiau tuomet sieks, jog pinigus grąžintų partija.

„Kitus partijos vadovus esu informavusi, kad jeigu teismas tuos pinigus iš manęs priteis, aš ieškosiu atgręžtine tvarka iš partijos, nes absoliučiai nesijaučiu kalta, – sakė Seimo vadovė. – Aš tikiu, kad teismas priims teisingą sprendimą, nes šiame procese yra labai daug keistų dalykų – jų kol kas nenoriu detalizuoti.“

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.