aA
Europos Komisijos pirmininkas Romano Prodi pareiškė, kad organizacija daugiau niekada jokiai savo narei neskelbs panašių baudžiamųjų sankcijų, kokios neseniai buvo atšauktos Austrijai.
Sankcijas, kurios buvo paskelbtos vasarį į valdžią Austrijoje atėjus kraštutinei dešiniajai Laisvės partijai, nuspręsta atšaukti praėjusią savaitę be jokių išlygų.

Interviu Austrijos žurnalui "Format" R.Prodi pareiškė, kad radikalių pažiūrų partijos dalyvavimas ES narės vyriausybėje - labai nepageidaujamas dalykas, tačiau organizacija turi su tuo susitaikyti.

"To daugiau nebus, - kalbėjo Komisijos pirmininkas apie sankcijas. - Europoje ir toliau bus panašių problemų, tačiau mes privalėsime gerbti demokratinių rinkimų rezultatus".

"Ir net jei tai mums kelia susirūpinimą, - o aš tikrai susirūpinęs dėl kraštutinio dešiniojo judėjimo Europoje, - manau, kad vis dėlto turime susitaikyti su tokiais rezultatais, kol jie nepažeidžia demokratijos taisyklių", - pridūrė R.Prodi.

Europos Komisijos vadovas taip pat sakė, kad ES vis dar kelia nerimą Austrijos Laisvės partija, kuri savo rinkimų programoje pernai pasisakė prieš užsieniečių ir imigrantų antplūdį šalyje. Per rinkimus ji buvo antra.

"Pozicija, kurią paskelbėme dėl Laisvės partijos, nepasikeitė. Jų programa mums kelia nerimą, ir mes tiesiog ketiname ir toliau labai atidžiai stebėti, kad ši programa netaptų veiksmais, pažeidžiančiais mūsų demokratinės sistemos principus", - kalbėjo R.Prodi.

Austrijai paskelbtos sankcijos nepadėjo užkirsti kelio į valdžią šalies ultradešiniosioms jėgoms, ir europiečiams teko apsvarstyti, ko jie patys pasimokė iš šios bausmės Vienai. Politikai dabar nerimauja, ar šis nemalonus incidentas nepakenks geriems santykiams tarp ES valstybių.

Savo ruožtu Laisvės partijos lyderė vicekanclerė Susanne Riess-Passer sekmadienį pareiškė neatmetanti galimybės iškelti Europos Sąjungai ieškinį dėl Austrijai paskelbtų sankcijų.

Paklausta, ar ji apsvarstys galimybę iškelti Europos Sąjungai ieškinį Europos teisme, S.Riess-Passer atsakė Vokietijos dienraščiui "Welt am Sonntag": "Aš šio klausimo dar nesvarsčiau, tačiau tikrai būtų įdomu jį apsvarstyti kiek nuodugniau".

"Lietuvos rytas"